ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Λαβρόφ: «Διορθώσεις» στη συμφωνία για τα σιτηρά θα ζητήσει η Ρωσία

Ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών υποστήριξε ότι 5% έως 7% των σιτηρών αυτών φθάνουν στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, με περίπου το 50% των εξαγωγών να μεταφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα έχει ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη στοιχεία για τον προορισμό και τους τελικούς καταναλωτές των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών, λέγοντας πως οι "διορθώσεις" σε μια συμφωνία για το ξεμπλοκάρισμα των αποστολών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας θα εξαρτηθούν από την πληροφόρηση αυτή.

Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ: «Δεν πρόκειται απλώς για περιέργεια. Η διόρθωση ή ανακατεύθυνση περαιτέρω ενεργειών ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία για τα σιτηρά εξαρτάται από αυτό».

Η Ρωσία υπέγραψε τον Ιούλιο μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τουρκική διαμεσολάβηση προκειμένου να διευκολυνθεί η αποστολή ουκρανικών σιτηρών που είχαν εγκλωβιστεί από την έναρξη του πολέμου της με την Ουκρανία. Η Ρωσία έχει πει από τότε πως η συμφωνία δεν κατευθύνει τα σιτηρά στις φτωχότερες χώρες του κόσμου και έχει αφήσει να πλανάται η αμφιβολία για το κατά πόσον θα επιλέξει να την ανανεώσει στο μέλλον.

Στην ίδια ενημέρωση, ο Λαβρόφ είπε πως 5% έως 7% των σιτηρών αυτών φθάνουν στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, με περίπου το 50% των εξαγωγών να μεταφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Με δυσκολία πραγματοποιείται η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία

Παρά τη συμφωνία του ΟΗΕ, η Ουκρανία έχει μακρύ δρόμο μπροστά της για να προχωρήσει η εξαγωγή των σιτηρών της καθώς η Μαύρη Θάλασσα είναι γεμάτη νάρκες, ενώ και ο Πούτιν απείλησε χθες για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Αμφισβητεί ο Πούτιν τη συμφωνία για τα σιτηρά, θέλει νέα διαπραγμάτευση

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη συμφωνία που υπεγράφη πριν λίγο καιρό αναφέροντας πως από τα 87 πλοία, τα οποία μεταφέρουν 60.000 τόνους προϊόντων, πήγαν στις φτωχές χώρες, ενώ τα περισσότερα ουκρανικά σιτηρά έχουν καταλήξει στην ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 4 εκατ. τόνους σιτηρών έχει εξάγει η Ουκρανία μετά τον πόλεμο

Από τις 22 Ιουλίου Κίεβο και Μόσχα συμφώνησαν για την επανέναρξη των εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας με στόχο να ανακουφιστεί η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
Sitari, Wheat
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας για την εξαγωγή σιτηρών, τι προβλέπεται

Θα υπάρξει σύσταση κέντρου συντονισμού και ελέγχου με έδρα την Κωνσταντινούπολη όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ουκρανίας, Ρωσίας, Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών. Τα υπόλοιπα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν αναζητεί ακόμα 400.000 στρατιώτες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία στρατολόγησης συμβασιούχων στρατιωτών, οι οποίοι υπηρετούν για θητείες έως και αρκετά χρόνια έναντι αμοιβής, με στόχο να καλύψει τις μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί στο ουκρανικό μέτωπο.