ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Καταφεύγει στο ΔΝΤ η Αρμενία για οικονομική βοήθεια 165,6 εκατ. δολαρίων

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ, το θέμα θα εξεταστεί τον Δεκέμβριο του 2022, με τα χρήματα να κατευθύνονται για τη στήριξη του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης και την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Οι αρχές της Αρμενίας και το ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για τριετή προληπτική συμφωνία εφεδρικής βοήθειας (Stand-By Arrangement - SBA) που θα στηρίξει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την επίτευξη ανάπτυξης με γνώμονα τις επενδύσεις, τη γνώση και τις εξαγωγές, διατηρώντας παράλληλα τη μακροοικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και μειώνοντας τη φτώχεια.

Η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ και αναμένεται να εξεταστεί τον Δεκέμβριο του 2022.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ίβα Πετρόβα που επισκέφθηκε το Γέρεβαν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την συμφωνία μεταξύ της ομάδας του ΔΝΤ και των Αρμενιακών αρχών για βοήθεια ύψους 165,6 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης με στόχο τη διατήρηση της μακροοικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.

Όπως σημειώνει η κα Πετρόβα, εν μέσω σημαντικών παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων, η Αρμενία βρίσκεται σε πορεία επίτευξης ανάπτυξης περίπου 11% το 2022, εν μέρει λόγω των μεγάλων εισροών εξωτερικού εισοδήματος, κεφαλαίου και εργασίας στη χώρα. 

Η δημοσιονομική υπεραπόδοση και η ανατίμηση του ντραμ (σ.σ. νομισμα Αρμενίας) έχουν συμβάλει σε σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο αναμένεται να μειωθεί στο 51% του ΑΕΠ φέτος από 60,3% του ΑΕΠ το 2021.  Την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός ανεβαίνει προσωρινά λόγω των σοκ της προσφοράς και της ζήτησης, η Κεντρική Τράπεζα της Αρμενίας αύξησε προληπτικά το επιτόκιο κατά 625 μονάδες βάσης από τον Δεκέμβριο του 2020, με στόχο να κατευθύνει τον πληθωρισμό προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 4%. Τα διεθνή αποθέματα έχουν αυξηθεί, ενώ το ντραμ έχει ανατιμηθεί έντονα τους τελευταίους μήνες. 

Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημόσιας οικονομικής διαχείρισης, της διαχείρισης των εσόδων, του πλαισίου στόχευσης του πληθωρισμού, του χρηματοπιστωτικού τομέα και της διακυβέρνησης.

Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2023, αντανακλώντας την ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση και τις αυστηρότερες παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, και να παραμείνει στο εύρος του 4-5% μεσοπρόθεσμα. Ο πληθωρισμός αναμένεται να συγκλίνει σταδιακά προς τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας της Αρμενίας μεσοπρόθεσμα, υποστηριζόμενος από τη σφιχτή νομισματική πολιτική και καθώς ο αντίκτυπος των εξωτερικών σοκ εξασθενεί. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διευρύνθηκε με την ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας, αναμένεται να μειωθεί σταδιακά σε περίπου 5% του ΑΕΠ. 

Η κα Πετρόβα επισημαίνει παράλληλα πως δεδομένων των εξαιρετικά αβέβαιων προοπτικών και των κινδύνων υπερθέρμανσης, ο προϋπολογισμός του 2023 πρέπει να αποφύγει τη δημιουργία υπερβολικών πιέσεων στη ζήτηση. Εντός του δημοσιονομικού πλαισίου, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις δαπάνες υψηλής ποιότητας και στην ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας. Η αύξηση των πολύ αναγκαίων κεφαλαιακών δαπανών θα πρέπει να υποστηριχθεί από την επέκταση των μεταρρυθμίσεων της διαδικασίας διαχείρισης των δημόσιων επενδύσεων, ώστε να διασφαλιστεί η στρατηγική, διαφανής και συνεπής επιλογή έργων και η έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίησή τους. Η συνεχής συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο που βασίζεται σε κανόνες θα διατηρήσει τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ σε πτωτική πορεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αρμένιοι διαδήλωσαν σήμερα κατά της επιστροφής χωριών στο Αζερμπαϊτζάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν επιβεβαίωσε την επιστροφή στο Αζερμπαϊτζάν τεσσάρων εγκαταλελειμμένων παραμεθόριων χωριών, τα οποία η Αρμενία είχε καταλάβει τη δεκαετία του 1990.
Christine Lagarde, ECB, EKT
ΔΙΕΘΝΗ

Κρ. Λαγκάρντ: Σε σύντομο διάστημα η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Λαγκάρντ δεν θέλησε να σχολιάσει πόσες μειώσεις στο κόστος δανεισμού είναι πιθανό να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, εφιστώντας την προσοχή σε μια «σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων» που έχουν πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.