ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Καταφεύγει στο ΔΝΤ η Αρμενία για οικονομική βοήθεια 165,6 εκατ. δολαρίων

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ, το θέμα θα εξεταστεί τον Δεκέμβριο του 2022, με τα χρήματα να κατευθύνονται για τη στήριξη του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης και την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Οι αρχές της Αρμενίας και το ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για τριετή προληπτική συμφωνία εφεδρικής βοήθειας (Stand-By Arrangement - SBA) που θα στηρίξει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την επίτευξη ανάπτυξης με γνώμονα τις επενδύσεις, τη γνώση και τις εξαγωγές, διατηρώντας παράλληλα τη μακροοικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και μειώνοντας τη φτώχεια.

Η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ και αναμένεται να εξεταστεί τον Δεκέμβριο του 2022.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ίβα Πετρόβα που επισκέφθηκε το Γέρεβαν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την συμφωνία μεταξύ της ομάδας του ΔΝΤ και των Αρμενιακών αρχών για βοήθεια ύψους 165,6 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης με στόχο τη διατήρηση της μακροοικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.

Όπως σημειώνει η κα Πετρόβα, εν μέσω σημαντικών παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων, η Αρμενία βρίσκεται σε πορεία επίτευξης ανάπτυξης περίπου 11% το 2022, εν μέρει λόγω των μεγάλων εισροών εξωτερικού εισοδήματος, κεφαλαίου και εργασίας στη χώρα. 

Η δημοσιονομική υπεραπόδοση και η ανατίμηση του ντραμ (σ.σ. νομισμα Αρμενίας) έχουν συμβάλει σε σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο αναμένεται να μειωθεί στο 51% του ΑΕΠ φέτος από 60,3% του ΑΕΠ το 2021.  Την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός ανεβαίνει προσωρινά λόγω των σοκ της προσφοράς και της ζήτησης, η Κεντρική Τράπεζα της Αρμενίας αύξησε προληπτικά το επιτόκιο κατά 625 μονάδες βάσης από τον Δεκέμβριο του 2020, με στόχο να κατευθύνει τον πληθωρισμό προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 4%. Τα διεθνή αποθέματα έχουν αυξηθεί, ενώ το ντραμ έχει ανατιμηθεί έντονα τους τελευταίους μήνες. 

Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημόσιας οικονομικής διαχείρισης, της διαχείρισης των εσόδων, του πλαισίου στόχευσης του πληθωρισμού, του χρηματοπιστωτικού τομέα και της διακυβέρνησης.

Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2023, αντανακλώντας την ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση και τις αυστηρότερες παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, και να παραμείνει στο εύρος του 4-5% μεσοπρόθεσμα. Ο πληθωρισμός αναμένεται να συγκλίνει σταδιακά προς τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας της Αρμενίας μεσοπρόθεσμα, υποστηριζόμενος από τη σφιχτή νομισματική πολιτική και καθώς ο αντίκτυπος των εξωτερικών σοκ εξασθενεί. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διευρύνθηκε με την ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας, αναμένεται να μειωθεί σταδιακά σε περίπου 5% του ΑΕΠ. 

Η κα Πετρόβα επισημαίνει παράλληλα πως δεδομένων των εξαιρετικά αβέβαιων προοπτικών και των κινδύνων υπερθέρμανσης, ο προϋπολογισμός του 2023 πρέπει να αποφύγει τη δημιουργία υπερβολικών πιέσεων στη ζήτηση. Εντός του δημοσιονομικού πλαισίου, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις δαπάνες υψηλής ποιότητας και στην ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας. Η αύξηση των πολύ αναγκαίων κεφαλαιακών δαπανών θα πρέπει να υποστηριχθεί από την επέκταση των μεταρρυθμίσεων της διαδικασίας διαχείρισης των δημόσιων επενδύσεων, ώστε να διασφαλιστεί η στρατηγική, διαφανής και συνεπής επιλογή έργων και η έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίησή τους. Η συνεχής συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο που βασίζεται σε κανόνες θα διατηρήσει τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ σε πτωτική πορεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

WEF-World-Economic-Forum-Davos
ΔΙΕΘΝΗ

Νταβός: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Η φετινή σύνοδος έγινε σε μία δύσκολη περίοδο καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις περισσότερες οικονομίες του κόσμου.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Φόβοι ότι το 2023 θα σημαδευτεί από αναταραχή σε παγκόσμια κλίμακα

Όπως σημείωσε η Κρ. Γκεοργκίεβα, η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί σύντομα, καθώς ο πληθωρισμός «παραμένει υψηλός», και «το έργο των κεντρικών τραπεζών δεν έχει τερματιστεί ακόμη» για να αποκλιμακωθεί.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Η αμερικανική οικονομία ίσως καταφέρει να αποφύγει την ύφεση το 2023

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι οι αγορές εργασίας στις ΗΠΑ παραμένουν ανθεκτικές, ενώ η καταναλωτική ζήτηση παραμένει δυνατή, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλεσμα από το ΔΝΤ στη Fed για να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Ταμείου, είπε ότι είναι σημαντικό για τη Fed να «διατηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική» έως ότου διαφανεί μια «πολύ συγκεκριμένη, μόνιμη μείωση του πληθωρισμού».
ΔΙΕΘΝΗ

Γκεοργκίεβα: Η Κίνα οφείλει να χαλαρώσει την πολιτική του «μηδενικού COVID»

Σε συνέντευξή της η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι η Fed δεν θα διακόψει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ευρωπαϊκή στροφή προς την «πράσινη ενέργεια».