ΓΔ: 2682.92 0.60% Τζίρος: 135.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:37:36
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
Φώτο: Shutterstock

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το γ' τρίμηνο 2022 στην ΕΕ

Τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία αντιπροσωπεύουν πλέον το 11,9% των συνολικών ταξινομήσεων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ (από 9,8% το τρίτο τρίμηνο του 2021).

Το τρίτο τρίμηνο του 2022, το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) αυξήθηκε περαιτέρω καθώς οι πωλήσεις συνέχισαν να αυξάνονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της European Automobile Manufacturers' Association (ACEA).

Τα BEV αντιπροσωπεύουν πλέον το 11,9% των συνολικών ταξινομήσεων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ (από 9,8% το τρίτο τρίμηνο του 2021), ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.

Τα υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα κέρδισαν, επίσης, μερίδιο αγοράς - αποτελώντας το 22,6% του συνόλου των πωλήσεων (από 21,2% το τρίτο τρίμηνο του 2021). Παρά την απώλεια μεριδίου αγοράς, τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα εξακολουθούν να κυριαρχούν στην αγορά, με συνδυασμένο μερίδιο 54,3%.

Αυτοκίνητα βενζίνης και ντίζελ. Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, οι ταξινομήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων στην ΕΕ υποχώρησαν κατά 3,3%, μετρώντας 823.360 μονάδες. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο αγοράς της βενζίνης συρρικνώθηκε από 39,3% το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε 37,8% φέτος. Ωστόσο, η βενζίνη παρέμεινε ο πιο δημοφιλής τύπος καυσίμου στην ΕΕ.

Ομοίως, οι πωλήσεις πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 4,7% σε 360.596 μονάδες που πωλήθηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μερίδιο αγοράς της Diesel μειώθηκε σχεδόν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο 16,5% των συνολικών πωλήσεων (από 17,5% το τρίτο τρίμηνο του 2021).

Οχήματα εναλλακτικής ισχύος (APV). Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEV) κατέγραψαν την ισχυρότερη ανάπτυξη όλων των τύπων καυσίμων (+22,0%), με 259.449 μονάδες να ταξινομούνται σε ολόκληρη την ΕΕ. Με εξαίρεση τη Δανία (-2,6%) και την Ιταλία (-35,0%), όλες οι αγορές της περιοχής συνέβαλαν σε αυτή τη θετική επίδοση, με τριψήφια ακόμη κέρδη σε Κύπρο (+490,0%), Λετονία (+231,8%), Ρουμανία (+213,4%) και τη Βουλγαρία (+101,7%).

Οι εγγραφές plug-in υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων (PHEV), από την άλλη πλευρά, μειώθηκαν κατά 6,0% το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς όλες οι μεγαλύτερες αγορές της ΕΕ σημείωσαν απώλειες. Η Ιταλία και η Γαλλία κατέγραψαν διψήφια πτώση (-22,2% και -14,3% αντίστοιχα), ενώ η Γερμανία και η Ισπανία σημείωσαν πιο μέτρια πτώση (-0,9% και -1,0%). Ως αποτέλεσμα αυτής της αρνητικής επίδοσης, τα PHEV έχασαν μερίδιο αγοράς σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 8,5% των συνολικών ταξινομήσεων αυτοκινήτων.

Με 492.011 πωλήσεις από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων (HEV) αυξήθηκαν κατά 6,9%. Το μερίδιο αγοράς τους αυξήθηκε κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες - αποτελώντας το 22,6% της συνολικής αγοράς. Μεταξύ των μεγάλων αγορών της περιοχής, μόνο η Γερμανία σημείωσε πτώση (-1,5%). Η Ιταλία σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο (+20,8%), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (+15,6%) και την Ισπανία (+11,3%).

Οι ταξινομήσεις οχημάτων φυσικού αερίου (NGV) στην ΕΕ υπέστησαν άλλη μια διψήφια απώλεια (-52,4%), κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης στην Ιταλία (-71,2%) - τη μεγαλύτερη αγορά της περιοχής, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% των συνολικών ταξινομήσεων. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο αγοράς των NGV μειώθηκε κατά το ήμισυ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων με υγραέριο υποχώρησαν κατά 9,5%, φτάνοντας τις 55.418 μονάδες, καθώς οι δύο μεγαλύτερες αγορές αυτού του τύπου καυσίμου παρουσίασαν πτώση: η Γαλλία (-14,9%) και η Ιταλία (-3,1%).

Η European Automobile Manufacturers Association (ACEA) αντιπροσωπεύει τους 16 μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων με έδρα την Ευρώπη: BMW Group, DAF Trucks, Daimler Truck, Ferrari, Ford Ευρώπης, Honda Motor Europe, Hyundai Motor Europe, Iveco Group , Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz, Renault Group, Stellantis, Toyota Motor Europe, Volkswagen Group, Volvo Cars και Volvo Group.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: 2 στα 3 πωλούμενα οχήματα είναι νέας ενεργειακής τεχνολογίας

Στην Κίνα, το 65,1% των επιβατικών αυτοκινήτων που πωλήθηκαν τον Ιούλιο ήταν οχήματα νέας ενεργειακής τεχνολογίας, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 11,6% και αναδεικνύοντας τη δυναμική της αγοράς και της καινοτομίας στη χώρα.
ΔΕΗ blue
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ blue: Περισσότερα από 4.700 σημεία φόρτισης σε Ελλάδα και Ρουμανία

Πάνω από 600 σημεία ταχυφόρτισης DC/HPDC στην Ελλάδα και 46 ΔΕΗ blue Hubs σε στρατηγικά σημεία του ελληνικού εθνικού οδικού δικτύου. Δυναμική επέκταση στη Ρουμανία με περισσότερα από 1.400 σημεία φόρτισης σε πάνω από 450 τοποθεσίες.
Σύγχρονα αυτοκίνητα σειράς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υβριδικά αυτοκίνητα: Τι αλλάζει στο τέλος ταξινόμησης από το 2027

Αλλάζει το τέλος ταξινόμησης στα υβριδικά αυτοκίνητα από την 1η Ιανουαρίου 2027, με μικρότερες φορολογικές απαλλαγές και μεταβατικό καθεστώς. Δείτε ποιες κατηγορίες οχημάτων επηρεάζονται και τι ισχύει έως το τέλος του 2026.