ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Sweden, Flag, Simaia, Souidia
Φωτο: Shutterstock

Αποστάσεις από την YPG παίρνει η Σουηδία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Η κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία και ο πολιτικός της βραχίονας PYD θεωρούνται από την Τουρκία προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Nα αποστασιοποιηθεί από τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), αποφάσισε η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας καθώς επιθυμεί να κερδίσει την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα στο σουηδικό ραδιόφωνο ο υπουργός Εξωτερικών της. Η κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία και ο πολιτικός της βραχίονας PYD θεωρούνται από την Τουρκία προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Από το 1984, το PKK έχει εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με το τουρκικό κράτος με αρχικό στόχο την επίτευξη ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Η Σουηδία μαζί με τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν την YPG στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, η Τουρκία έχει δεσμευτεί ότι θα μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αν δεν σταματήσει να υποστηρίζει την κουρδική πολιτοφυλακή. «Υπάρχει υπερβολικά στενή σχέση ανάμεσα σε αυτές τις οργανώσεις και το PKK ...και δεν είναι καλό για τη σχέση μας με την Τουρκία», δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία Swedish Radio ο υπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Μπίλστρομ. «Ο πρωταρχικός στόχος είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», σχολίασε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στην Άγκυρα με στόχο να πείσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να επιτρέψει την είσοδο της Σουηδίας στη Συμμαχία. Η Σουηδία και η Φινλανδία αιτήθηκαν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ νωρίτερα φέτος με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το αίτημά τους έχει εγκριθεί από τις 28 από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Οι σκανδιναβικές χώρες εξέφρασαν αυτή την εβδομάδα την αισιοδοξία τους ότι η Ουγγαρία θα άρει τις αντιρρήσεις της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Αισιοδοξία για «πράσινο φως» από Τουρκία σε Σουηδία και Φινλανδία

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα πως η Τουρκία και η Ουγγαρία σύντομα θα προχωρήσουν τη διαδικασία επικύρωσης για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στη ΒορειοΑτλαντική Συμμαχία.
NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Φινλανδοί δεν θέλουν να περιμένουν τη Σουηδία για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να επικυρώσει την προσχώρηση της Φινλανδίας στο NATO, και να αφήσει εκτός Συμμαχίας την Σουηδία.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηροποιεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία η Σουηδία για χάρη της Τουρκίας

Η Σουηδία δεσμεύθηκε να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Τουρκία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, στο πλαίσιο μνημονίου που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Ιούνιο, το οποίο είχε στόχο να αρθούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίζει η Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία

Η υποψηφιότητα της Σουηδίας - που μπλοκάρεται από τον Μάιο από την Άγκυρα - έχει βρεθεί σε αδιέξοδο έπειτα από αντιτουρκικές διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη, σε μία από τις οποίες κάηκε ένα αντίτυπο του Κορανίου.