ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
Πηγή: ΕΚΤ

Αποφασισμένη η ΕΚΤ να ασκήσει έλεγχο στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο διορισμός Επιτρόπου στη γαλλική Société Générale,, εκπρόσωπος της ΕΚΤ τόνισε πως ο ενιαίος ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός δημιουργήθηκε για να ενισχύσει την ασφάλεια και την ευρωστία του τραπεζικού τομέα.

Απολύτως αποφασισμένη να ασκήσει το δικαίωμα της να ελέγχει τις ευρωπαϊκές τράπεζες δηλώνει, με αφορμή τον διορισμό Επιτρόπου στη γαλλική Société Générale, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Με αφορμή επιστολή του Προέδρου του ΔΣ της Societe Generale, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, που δημοσίευσε το Bloomberg , με την οποία  επικρίνει τη δυνατότητα που δόθηκε στην ΕΚΤ να παραστεί, ως παρατηρητής, στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, εκπρόσωπος της ΕΚΤ, ανέφερε, ότι «ο ενιαίος ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός δημιουργήθηκε για να ενισχύσει την ασφάλεια και την ευρωστία του τραπεζικού τομέα», τονίζοντας την αποφασιστικότητα της Τράπεζας να εκπληρώσει αυτή την εντολή και να αξιολογεί τις τράπεζες με πολύ υψηλά πρότυπα.

Σημειώνεται εξάλλου, ότι σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», τεταμένες είναι και οι σχέσεις τους τελευταίους μήνες, μεταξύ του ιταλικού τραπεζικού κολοσσού UniCredit και της ΕΚΤ, τόσο ως προς την πρόθεση να αναδιανεμηθούν 16 δισ. ευρώ στους μετόχους έως το 2024, με τη μορφή μερισμάτων και επαναγορών μετοχών, αλλά και λόγω των δυσκολιών της ιταλικής τράπεζας να πουλήσει τη ρωσική θυγατρική της.

Η γαλλική εφημερίδα Les Échos σε σχόλιο της τονίζει πως αυτές οι διχόνοιες έρχονται σε μια πολύ συγκεκριμένη στιγμή, όπου αφενός, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καλές επιδόσεις, με τα εισοδήματά τους να τονώνονται από την άνοδο των επιτοκίων και αφετέρου, οι αρχές να αυξάνουν τις εκκλήσεις για προσοχή απέναντι στον κίνδυνο ύφεσης και ενεργειακής κρίσης. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Πλήγμα στα κέρδη των τραπεζών από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Υποχωρεί στο χαμηλό ποσοστό του 7% φέτος ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, ενώ οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξημένους πιστωτικούς κινδύνους, όπως υπογραμμίζει η ΕΚΤ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
ΔΙΕΘΝΗ

Την παύση εργασιών της ρωσικής RCB Bank στην Κύπρο αποφάσισε η ΕΚΤ

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ η ρωσική τράπεζα δεν θα μπορεί να δέχεται νέες καταθέσεις, να χορηγεί νέα δάνεια ή να πραγματοποιεί νέες επενδύσεις. Η ΕΚΤ διόρισε και προσωρινούς διαχειριστές ώστε να παρακολουθούν τη ρευστότητα και το κεφάλαιο της τράπεζας.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Η μεθοδολογία των stress test των τραπεζών για την κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα stress test θα βοηθήσουν στη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της ποιότητας των στοιχείων και στο να γίνουν κατανοητά τα πλαίσια των ασκήσεων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να εκτιμήσουν τον κλιματικό κίνδυνο.