ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
united, nations, OHE
Φωτο: Shutterstock

Σήμα κινδύνου για Αφρική από ΟΗΕ λόγω της κλιματικής αλλαγής

Το Σουδάν, είναι η πέμπτη πιο απειλούμενη χώρα παγκοσμίως από την κλιματική αλλαγή και ο εμφύλιος που ξέσπασε στη χώρα το 2003 στα σύνορα με το Τσαντ θεωρείται η πρώτη σύγκρουση παγκοσμίως που συνδέεται με τις αλλαγές στο κλίμα.

Στην Αίγυπτο χιλιάδες απεσταλμένοι χωρών συζητούν για την κλιματική αλλαγή στην COP27, ωστόσο αν δεν γίνει κάτι «άμεσα» για το γειτονικό Σουδάν, όπως και για πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, οι πλημμύρες, η ξηρασία και οι φυσικές καταστροφές θα «αυξήσουν» την πείνα, προειδοποίησε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Ζιτούνι Ουλντ- Ντάντα, αναπληρωτή διευθυντή της υπηρεσίας για το κλίμα και το περιβάλλον στην Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), η COP27, «η αφρικανική COP» όπως την αποκαλούν οι διοργανωτές της, θα έπρεπε να είναι μια ευκαιρία να επανεξεταστεί το θέμα της διατροφικής ασφάλειας της ηπείρου.

«Δεν είναι λογικό η Αφρική να εισάγει το 40% του σιταριού της από τη Ρωσία και την Ουκρανία, την ώρα που η ίδια είναι πλούσια σε πόρους», επεσήμανε στο AFP στο περιθώριο της COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ. «Χρειάζεται πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου επιπέδου φτώχειας και πείνας», πρόσθεσε. Όπως προειδοποίησε «αν δεν ληφθούν δρακόντεια μέτρα εκτάκτως, η πείνα θα γνωρίσει αύξηση διότι η κλιματική αλλαγή που γίνεται αισθητή παντού είναι ακόμη πιο πιεστική στις πλέον απειλούμενες περιοχές, όπως το Σουδάν», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Το Σουδάν, είναι η πέμπτη πιο απειλούμενη χώρα παγκοσμίως από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το Global Adaptation Index του αμερικανικού πανεπιστημίου Notre Dame. Η χώρα έχει και ένα θλιβερό ρεκόρ: ο εμφύλιος πόλεμος ο οποίος έχει προκαλέσει από το 2003 τον θάνατο 300.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό δύο εκατομμυρίων στο Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα του Σουδάν, στα σύνορα με το Τσαντ, κηρύχθηκε από τους παρατηρητές η «πρώτη» παγκόσμια σύγκρουση που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

Έκτοτε συγκρούσεις μεταξύ των φυλών για τα ζώα εκτροφής, την πρόσβαση στο νερό αλλά και στα βοσκοτόπια εξακολουθούν να προκαλούν κάθε χρόνο εκατοντάδες νεκρούς: περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και περισσότεροι από 260.000 έχουν εκτοπιστεί.

Σήμερα στο Σουδάν, που ήδη είναι αντιμέτωπο με τεράστιο πληθωρισμό και τη διακοπή της διεθνούς βοήθειας μετά το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, 15 από τα 45 εκατομμύρια κάτοικοι υποφέρουν από την πείνα, δηλαδή 50% περισσότεροι σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Η γεωργία και η κτηνοτροφία προσφέρουν το 43% των θέσεων εργασίας και συνεισφέρουν στο 30% του ΑΕΠ της χώρας, όπως συμβαίνει και σε πολλά αναπτυσσόμενα κράτη, όμως οι υποδομές είναι υπό διάλυση ή ανύπαρκτες και το Σουδάν «χρειάζεται να εισάγει πόρους από το εξωτερικό», συνέχισε ο Ουλντ- Ντάντα.

Σύμφωνα με το FAO, από τις 2.300 οικογένειες που ερωτήθηκαν πρόσφατα σε έξι κρατίδια του Σουδάν, «το 84% απάντησε ότι τους επόμενους τρεις με έξι μήνες θα έχει ανάγκη από βοήθεια: για το 64% αυτό σημαίνει χρήματα και για το 60% σπόρους».

Συχνά οι γεωργοί πνίγονται από τα χρέη και τελικά καταλήγουν να εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες, επιταχύνοντας την ερημοποίησης της χώρας. Το φαινόμενο έπληξε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έναν από τους πιο πολύτιμους πόρους του Σουδάν: το αραβικό κόμμι, το μοναδικό προϊόν της χώρας που είχε εξαιρεθεί από τις αυστηρές αμερικανικές κυρώσεις διότι αποτελεί βασικό συστατικό της Coca-Cola. Πλέον πολλοί καλλιεργητές προτιμούν να κόβουν τα δέντρα και να τα πωλούν για κάρβουνα.

Πρόσφατα ο FAO υπέγραψε συμφωνία ύψους 10 εκατ. δολαρίων με τη Σουδανική Αρχή Δασών για να βοηθήσει τους καλλιεργητές να διατηρήσουν ένα έσοδο. Παράλληλα στόχος του FAO είναι να προχωρήσει ο «Μεγάλος πράσινος τοίχος», ένα τεράστιο έργο το οποίο προβλέπει να καλυφθεί με δέντρα μια μεγάλη ζώνη στην Αφρική που εκτείνεται από το Σάχελ ως το Κέρας της Αφρικής σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της ερήμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Somalia-epithesi-tromokratiki energeia
ΔΙΕΘΝΗ

Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν αποτροπιασμό για την σφαγή αμάχων στo Κονγκό

Τουλάχιστον 131 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 17 γυναίκες και 12 παιδιά, εκτελέστηκαν αυθαίρετα με σφαίρες ή με μαχαίρι στα τέλη Νοεμβρίου σε δύο χωριά στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα του ΟΗΕ.
united, nations, OHE
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ οι κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων, να ενισχύσουν τη βοήθεια στις ευάλωτες χώρες και να ξοδέψουν περισσότερα για την αποκατάσταση των ζημιών της κλιματικής αλλαγής.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ακραία πείνα αυξήθηκε κατά 126% από το 2016 λόγω κλιματικής αλλαγής

Σύμφωνα με την βρετανική Oxfam οι χώρες που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική κρίση είναι αυτές που υποφέρουν από αυτήν σημειώνοντας πως οι χώρες της G20 ευθύνονται για περισσότερα από τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.
ΔΙΕΘΝΗ

Σήμα κινδύνου από τον ΟΗΕ για επερχόμενο λιμό στη Σομαλία

Yπάρχουν δεσμεύσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε λίγο περισσότερο από το 60% του 1,4 δισ. δολαρίων, απαραίτητων για τη χρηματοδότηση του ανθρωπιστικού σχεδίου για τη Σομαλία, ωστόσο οι ανάγκες της χώρας παραμένουν πολύ μεγαλύτερες.