ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
fysiko aerio,
Φωτο: Shutterstock

Η Ευρώπη φαίνεται να γλιτώνει από τον κίνδυνο βαθιάς ύφεσης για το 2022

Ενας από τους θερμότερους Οκτώβριους που έχει καταγραφεί επέτρεψε να μείνουν γεμάτες οι αποθήκες αερίου. Πτώση 30% στην κατανάλωση σε μεγάλες χώρες. Παραμένει ο προβληματισμός για το 2023.

Η πιθανότητα να πέσει η ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση αυτόν τον χειμώνα υποχωρεί σύμφωνα με οικονομολόγους καθώς η μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις, οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και ένα ήπιο φθινόπωρο συμβάλλουν στη βελτίωση των προοπτικών, γράφουν οι Financial Times. Οι περισσότεροι εξακολουθούν να περιμένουν συρρίκνωση της παραγωγής της ευρωζώνης τα επόμενα τρίμηνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι αναμένει η οικονομία να συρρικνωθεί κατά 0,5% το τέταρτο τρίμηνο και κατά 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους — ευθυγραμμιζόμενη με τις εκτιμήσεις αναλυτών του ιδιωτικού τομέα.

Όμως η ύφεση θα είναι πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη της ευρωζώνης κατά 3,2% για το 2022 συνολικά — έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 2,7% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την τελευταία συλλογή προβλέψεων της Consensus Economics που αντικατοπτρίζουν επίσης την καλύτερη από την αναμενόμενη ανθεκτικότητα του μπλοκ τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο. Η διακοπή λειτουργίας του βασικού αγωγού φυσικού αερίου Nordstream 1 από τη Μόσχα το καλοκαίρι πυροδότησε φόβους ότι η περιοχή θα δυσκολευόταν να αντικαταστήσει τις ρωσικές πηγές ενέργειας και οδήγησε σε άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Ωστόσο, ένας από τους πιο ήπιους Οκτώβριους που έχουν καταγραφεί σήμανε ότι τα νοικοκυριά και τα εργοστάσια χρησιμοποίησαν λιγότερη ενέργεια, συμβάλλοντας στη διατήρηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου κοντά στην πλήρη χωρητικότητα.

Την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, η κατανάλωση φυσικού αερίου στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης — Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία — μειώθηκε κατά 30% από τον μέσο όρο 2017-2021, σύμφωνα με στοιχεία του ENTSO-E. Τον Σεπτέμβριο, ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, προέβλεψε συρρίκνωση 2,1% για τα τρία τρίμηνα έως τα μέσα του 2023 με βάση την τιμή του φυσικού αερίου στα 220 ευρώ ανά MWh για αυτόν τον χειμώνα και τους φόβους για διακοπές ρεύματος. Από τότε, ωστόσο, η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει πέσει κάτω από τα 110 ευρώ ανά MWh και ο Schmieding αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την πτώση στο 1,6%. Η επιτυχία στην πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου έχει επίσης αμβλύνει τις ανησυχίες ότι η βιομηχανία θα αντιμετώπιζε περιόδους χωρίς ρεύμα.

«Η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι αρκετά υψηλή, ώστε να υπάρχει πλέον μικρός κίνδυνος για δελτίο αυτό τον χειμώνα», δήλωσε ο Andrew Kenningham, οικονομολόγος στην Capital Economics, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη στον τομέα του αυτοκινήτου ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν. Η Melanie Debono, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, αναβάθμισε επίσης την πρόβλεψή της σε «πιο ρηχή ύφεση» εν μέρει λόγω του ηπιότερου χειμερινού καιρού. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι γίνονται όλο και πιο ζοφεροί για τις προοπτικές για τον επόμενο χειμώνα και τώρα πιστεύουν ότι η παραγωγή της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2023 - μια απότομη υποβάθμιση από την επέκταση 2,3% που αναμενόταν τον Μάρτιο, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι, με τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου να παραμείνουν περιορισμένες, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να ξαναγεμίσουν οι αποθήκες για τον επόμενο χειμώνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Απειλεί με βέτο ο Ορμπάν σε πιθανές κυρώσεις στη ρωσική πυρηνική ενέργεια

Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να υπάρξουν κυρώσεις στην πυρηνική ενέργεια ο Ούγγρος πρωθυπουργός καθώς η χώρα διαθέτει ένα ρωσικής κατασκευής πυρηνικό σταθμό τον οποίο σχεδιάζει με τη ρωσική Rosatom να επεκτείνει.
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός για έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Με «κενό» 27 δισ. κυβ. μέτρων αερίου κινδυνεύει να μείνει την ερχόμενη χρονιά η Ευρώπη αν μειώσει η Ρωσία τις ποσότητες που παραδίδει ακόμα στην ήπειρο ενώ αυξάνεται η ζήτηση αερίου από την Κίνα.
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας - «Αγκάθι» το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι υπουργοί Ενέργειας θα συζητήσουν τα μέτρα. Δεν αναμένεται να εγκριθεί κάποια πολιτική, αλλά εκτιμάται ότι θα καταστήσουν σαφές ποιες επιλογές συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη στήριξη.
ΔΙΕΘΝΗ

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από θαλάσσης προτείνουν οι Ευρωπαίοι

Με στόχο να καμφθεί η αντίσταση Ορμπάν και να προχωρήσει το έκτο πακέτο κυρώσεων, οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να επιβάλλουν «μισό» εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να εξαιρεθούν προς το παρόν οι μεταφορές μέσω αγωγών.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ-Ρωσία: Συνεχίζονται οι διαφωνίες των κρατών-μελών για το έκτο πακέτο κυρώσεων

Συνεχίζονται οι δύσκολες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις χώρες-μέλη της ΕΕ, που αδυνατούν να φτάσουν σε μια κοινή γραμμή και απόφαση σχετικά με το έκτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, με αφορμή την εισβολή της στην Ουκρανία.