ΓΔ: 917.25 -0.56% Τζίρος: 21.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:43:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ukraine-war-prosfyges
Φώτο: Shutterstock

Πάνω από 4.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα Helios

Στο πλαίσιο του προγράμματος Helios στηρίζονται οικονομικά οι ωφελούμενοι στην ενοικίαση διαμερισμάτων, κάνουν εργασιακή συμβουλευτική για να βρουν δουλειά, μαθαίνουν ελληνικά και δεξιότητες.

Περισσότεροι από 4.200 Ουκρανοί δικαιούχοι προσωρινής προστασίας έχουν εγγραφεί μέσα σε διάστημα τριών μηνών στο ενταξιακό πρόγραμμα Helios και λαμβάνουν υποστήριξη για στέγαση, εκμάθηση ελληνικών, εύρεση εργασίας και διοικητικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για την περίοδο από 15 Ιουλίου 2022, οπότε ανακοινώθηκε η ένταξη και των Ουκρανών προσφύγων στο πρόγραμμα, μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, οι Ουκρανοί εγγεγραμμένοι ανέρχονταν σε 4.215. Το 73% αυτών είναι γυναίκες. Το 60% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 26-49 ετών και το 30% είναι άνω των 50 ετών.

Tο 61,6% έχει πτυχίο και το 14,3% και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Το 9% έχει ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το 6% των εγγεγραμμένων Ουκρανών γνωρίζει καλά ή πολύ καλά ελληνικά και το 8% γνωρίζει τα βασικά ελληνικά. Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία (66,5%) έχει γνώσεις τεχνολογίας.

Σχετικά με το επαγγελματικό προφίλ των Ουκρανών εγγεγραμμένων στο Helios, το 20% είναι εκπαιδευτικοί, το 14% έχει εργαστεί ως διοικητικοί ή εμπορικοί υπεύθυνοι και το 11% έχει ασχοληθεί με νομικά, κοινωνικά ή πολιτιστικά επαγγέλματα. Σε μικρότερα ποσοστά ακολουθούν, μεταξύ άλλων, μηχανικοί (8%), επαγγελματίες υγείας (7%) και διοικητικοί υπάλληλοι (6%). Ένα ποσοστό 20% δεν έχει προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα υλοποιεί ο ΔΟΜ μαζί με συνεργαζόμενους εταίρους και χρηματοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Helios στηρίζονται οικονομικά οι ωφελούμενοι στην ενοικίαση διαμερισμάτων, κάνουν εργασιακή συμβουλευτική για να βρουν δουλειά, μαθαίνουν ελληνικά και δεξιότητες, υποστηρίζονται σε διοικητικές διαδικασίες και έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, με στόχο την αλληλεπίδρασή τους. Οι δραστηριότητες αυτές στεγάζονται σε 19 εκπαιδευτικά κέντρα ένταξης στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη.

«Ο κάθε πρόσφυγας που θα έρθει στο κέντρο θα εξυπηρετηθεί ολιστικά», εξηγεί η συντονίστρια του συγκεκριμένου κέντρου από την πλευρά του SolidarityNow, Δήμητρα Κουτσούμπα. Η ίδια διαπιστώνει ότι οι Ουκρανοί που επισκέπτονται το κέντρο προσπαθούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις παροχές του προγράμματος, ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες: να μάθουν ελληνικά, να φτιάξουν το βιογραφικό τους, να ενημερωθούν για τεχνικές αναζήτησης εργασίας, ακόμα και αν έχουν ήδη δουλειά.

Tα μαθήματα του Helios δεν αφορούν μόνο στην ελληνική γλώσσα αλλά και σε στοιχεία πολιτισμού και γίνονται δια ζώσης ή ηλεκτρονικά μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Η Αθηνά Κωνσταντίνου, συντονίστρια του εκπαιδευτικού πυλώνα του προγράμματος Helios στον ΔΟΜ περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πόσο μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι Ουκρανοί για τα μαθήματα, τα οποία δεν είναι υποχρεωτικά. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2022 είχαν εγγραφεί στα μαθήματα ελληνικών σχεδόν 600 Ουκρανοί ενήλικες.

Τα μαθήματα είναι προσαρμοσμένα στις πιο σύγχρονες τεχνικές διδασκαλίας, όπως υπογραμμίζει ο Γιάννης Γιαντσίδης, ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης για το κέντρο ένταξης του SolidarityNow στην Αθήνα. Οι μαθητές, πρόσφυγες όλων των εθνικοτήτων, κάνουν συχνά επισκέψεις σε χώρους σχετικούς με την καθημερινότητα των πολιτών, όπως σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές, για να μάθουν συχνές φράσεις επικοινωνίας. Επίσης, σε τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνονται conversation cafes, όπου οι συμμετέχοντες συναντώνται στο κέντρο ένταξης ή σε άλλους χώρους και συνομιλούν στα ελληνικά, σε χαλαρή ατμόσφαιρα, για να εξασκήσουν τις γνώσεις τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-tank
ΔΙΕΘΝΗ

Στις 10.000 με 13.000 υπολογίζονται οι απώλειες του ουκρανικού στρατού

Ο σύμβουλος του Β. Ζελένσκι εκτιμά ότι οι απώλειες των Ρώσων είναι επτά φορές μεγαλύτερες από εκείνες των Ουκρανών, ενώ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, υπολογίζει στις 100.000 τις ρωσικές απώλειες.
ΔΙΕΘΝΗ

Σε παρακμή η δημοκρατία παγκοσμίως, ενισχύονται τα αυταρχικά καθεστώτα

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ευρώπη 17 χώρες έχουν γνωρίσει οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ η Μέση Ανατολή παραμένει η πιο αυταρχική περιοχή στον κόσμο. Ιδιαίτερα ανησυχητική η περίπτωση των ΗΠΑ.
School
ΔΙΕΘΝΗ

«Σήμα κινδύνου» για την παγκόσμια εκπαίδευση, λείπουν 69 εκατ. δάσκαλοι

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κυβερνήσεων, ως το 2025 θα λείπουν 25.000 εκπαιδευτικοί στη Γερμανία και στην Πορτογαλία οι ελλείψεις ως το 2030 θα φτάσουν τις 30.000. Σημαντικά προβλήματα και σε ΗΠΑ, Σουηδία και Ιταλία.
ΔΙΕΘΝΗ

Στενός συνεργάτης του Πούτιν μετακινείται σε τεχνολογικό κολοσσό

Ο επικεφαλής του ρωσικού Ελεγκτικού Συνεδρίου πρόκειται να διοριστεί σε σημαντική θέση στον ρωσικό κολοσσό τεχνολογίας Yandex στοχεύοντας να αναπτύξει μια στρατηγική προκειμένου να υπερισχύσει των δυτικών αντιπάλων της.