ΓΔ: 2074.42 -5.75% Τζίρος: 680.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Συνεχίζει τις επιθέσεις σε Συρία-Ιράκ η Τουρκία - Η ΕΕ καλεί σε αποκλιμάκωση

Το τουρκικό πυροβολικό συνέχισε σήμερα να βομβαρδίζει για έκτη διαδοχική ημέρα θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «καλεί σε αυτοσυγκράτηση και επείγουσα αποκλιμάκωση», τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά με την επιχείρηση της Τουρκίας «Γαμψό Ξίφος».

O κ. Στάνο σημείωσε ότι «η ΕΕ παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και ανησυχεί για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στη Συρία, την Τουρκία και το Ιράκ. Ανησυχούμε επίσης για τα θύματα. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για την απώλεια της ζωής αθώων πολιτών και η ΕΕ καλεί σε αυτοσυγκράτηση και επείγουσα αποκλιμάκωση».

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης τη στήριξη για εκεχειρία στη Συρία και επισήμανε τη δέσμευση της ΕΕ «στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και του Ιράκ».

Οι τουρκικές δυνάμεις βομβαρδίζουν για έκτη διαδοχική ημέρα κουρδικές θέσεις στη Συρία

Το τουρκικό πυροβολικό συνέχισε σήμερα να βομβαρδίζει για έκτη διαδοχική ημέρα θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 13 επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με βαρύ πυροβολικό σε περιοχές που ελέγχονται από τις υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κοντά στη βορειοανατολική συριακή επαρχία Χασάκα.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί αεροπορικές επιδρομές ούτε επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροπλάνα», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου, από τα μεσάνυχτα της 19ης Νοεμβρίου η Τουρκία έχει εξαπολύσει τουλάχιστον 47 αεροπορικές επιδρομές, 20 επιθέσεις με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και 3.761 επιθέσεις με πυρά πυροβολικού, όλμων και αρμάτων μάχης.

Χθες, Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η στρατιωτική επίθεση της χώρας του στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία μόλις που έχει αρχίσει.

Η Τουρκία διεξάγει από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου αεροπορικές επιδρομές εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία και εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει συνδέσει τις αεροπορικές επιδρομές της με μια βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην εμπορική αρτηρία Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα και για την οποία θεωρεί πως ευθύνονται η YPG και το PKK, αν και οι δύο κουρδικές οργανώσεις έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη.

Οι έρευνες για τη βομβιστική επίθεση συνεχίζονται και οι ακριβείς συνθήκες της παραμένουν ασαφείς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Τουρκίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Σταμάτησε αυτοκινητοπομπή βοήθειας προς την Κομπάνι

Αυτοκινητοπομπή με βοήθεια για το Κομπάνι ανακόπηκε από τις τουρκικές αρχές πριν φθάσει στα σύνορα, παρά τη σχετική συμφωνία. Τα 25 φορτηγά με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης περιμένουν ακόμη άδεια διέλευσης.
Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Μάχες στρατού-Κούρδων θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη με PKK

Οι συγκρούσεις μεταξύ συριακού στρατού και Κούρδων απειλούν τη διαδικασία ειρήνευσης ανάμεσα στην Τουρκία και το PKK. Εκπρόσωπος του PKK κατήγγειλε συνωμοσία και τόνισε τις συνέπειες στη Μέση Ανατολή, παρά την προσωρινή εκεχειρία.
Σύνορα Έβρος πρόσφυγες
ΔΙΕΘΝΗ

Το DEM ζητά τέλος στην περικύκλωση του Κομπάνι από συριακές δυνάμεις

Το φιλοκουρδικό κόμμα DEM καλεί για άρση της πολιορκίας του Κομπάνι, προειδοποιώντας για ανθρωπιστική κρίση λόγω της επίθεσης του συριακού στρατού, καθώς η πόλη φιλοξενεί πολλούς εκτοπισμένους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Απαραίτητη η εκεχειρία Συρίας-Κούρδων για ασφάλεια, λέει ο ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η κατάπαυση πυρός στη Συρία πρέπει να διατηρηθεί όσο διαρκεί η μεταφορά κρατουμένων του ISIS στο Ιράκ, για να περιοριστούν οι κίνδυνοι ασφαλείας και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα στην περιοχή.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Ερντογάν μίλησαν τηλεφωνικά για Συρία και Γάζα

Ο Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για τη Συρία και τη Γάζα. Παράλληλα, η τουρκική προεδρία τόνισε ότι η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας παραμένουν προτεραιότητες για την Άγκυρα.
Κούρδοι διαδήλωση πλήθος
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις διαδηλωτών υπέρ Κούρδων με αστυνομία στα τουρκοσυριακά σύνορα

Πάνω από 1.000 φιλοκούρδοι συγκεντρώθηκαν στο φυλάκιο Νουσαϊμπίν με στόχο να περάσουν στη Συρία. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού. Διαμαρτυρία του DEM για επίθεση κατά Κούρδων στη Ροτζάβα.