ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Υποχωρεί στα 52 δολάρια το βαρέλι η τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Πολύ χαμηλότερα από το πλαφόν που σχεδιάζεται να τεθεί, διαπραγματεύεται σήμερα το ρωσικό πετρέλαιο ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ.

Μπορεί οι συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο να συνεχίζονται εν μέσω διαφωνιών και σκληρών διαπραγματεύσεων, ωστόσο οι εξελίξεις ετοιμάζονται να τις προσπεράσουν καθώς ο ρωσικός «μαύρος χρυσός» πέφτει κάτω από το όριο που έχει πέσει στο τραπέζι.

Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούσαν αυτή την εβδομάδα ένα ανώτατο όριο κάπου γύρω στα 65-70 δολάρια το βαρέλι, όμως ήδη το ρωσικό πετρέλαιο έχει υποχωρήσει στα περίπου 52 δολάρια το βαρέλι σε δύο από τους βασικούς δυτικούς τερματικούς σταθμούς εξαγωγής της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Argus Media Ltd., έναν εκδότη τιμών φυσικών εμπορευμάτων.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, επειδή η διαπραγμάτευση των φορτίων της χώρας έχει γίνει λιγότερο διαφανής μετά τον πόλεμο. Ωστόσο, η Platts, ένας εκδότης τιμών που ανήκει στην S&P Global Inc. εκτίμησε επίσης την τιμή του πετρελαίου Ουραλίων στο ρωσικό λιμάνι του Πριμόρσκ σε περίπου 52 δολάρια την Πέμπτη, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Σημειώνει επίσης ότι οποιοσδήποτε αγοραστής πληρώνει περισσότερα από το ανώτατο όριο δεν θα έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά -ιδίως ελληνικά- πετρελαιοφόρα ή σε τυποποιημένη ασφάλιση έναντι κινδύνων όπως οι πετρελαιοκηλίδες. Όσο υψηλότερο είναι, τόσο πιο ευνοϊκό για τις εξαγωγές.

Εάν το ανώτατο όριο συμφωνηθεί στην περιοχή των 65 έως 70 δολαρίων, η Ρωσία και οι πελάτες της θα μπορούσαν να λάβουν υψηλότερες τιμές και θα είναι σίγουροι για την ικανότητά τους να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα πλοία. Επί του παρόντος δεν είναι, δημιουργώντας μια αβεβαιότητα σχετικά με τη μεταφορά φορτίων και έναν πιθανό αποτρεπτικό παράγοντα για ορισμένους αγοραστές. Υπενθυμίζουμε πως η ΕΕ θα απαγορεύσει σχεδόν όλες τις θαλάσσιες εισαγωγές από τις 5 Δεκεμβρίου.

Το ευρωπαϊκό μπλοκ από την πλευρά του συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη θέσπιση του πλαφόν, που μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι για τη Μόσχα καθώς οι τιμές του πετρελαίου μπορούν να αυξηθούν αλλά και να μειωθούν, και αν το ανώτατο όριο καθιερωθεί στην αγορά, η Ρωσία θα μπορούσε να χάσει μελλοντικά ράλι. Ορισμένα μέλη, όπως η Πολωνία, θεωρούν ότι τα 65 δολάρια είναι πολύ ήπια για τη Μόσχα, ενώ μέλη όπως η Ελλάδα, η χώρα με τα περισσότερα δεξαμενόπλοια πετρελαίου στον κόσμο, δεν θέλει να πέσει κάτω από τα 70 δολάρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη και G7 θέλουν πλαφόν 65 - 70 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο

Σύμφωνα με γαλλική οικονομική εφημερίδα, τα τρία τέταρτα του αργού, που φορτώνεται στα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής, πηγαίνουν κυρίως στην Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία και το προτεινόμενο ανώτατο όριο κινδυνεύει να αποδειχθεί «μια τρύπα στο νερό».
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Όγδοο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία με πλαφόν στο πετρέλαιο

Θα απαγορεύεται οποιαδήποτε παροχή υπηρεσίας που σχετίζεται με τη μεταφορά πετρελαίου της Ρωσίας σε τρίτες χώρες, εκτός εάν η τιμή της συναλλαγές είναι χαμηλότερη από το ανώτατο όριο που θα τεθεί.
Michel, europaiki enosi, ee
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία

Εξαιρέθηκε προσωρινά από τους περιορισμούς το πετρέλαιο που διακινείται μέσω αγωγού. Τον Ιούνιο οι οριστικές αποφάσεις. Θα διαγραφεί από το SWIFT η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, κυρώσεις στη σύντροφο του Πούτιν και τον Πατριάρχη Κύριλλο.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αναβολή παίρνει ο συμβιβασμός για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Επί της αρχής αναμένεται να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε εμπάργκο με εξαίρεση το πετρέλαιο που διακινείται μέσω αγωγών, αλλά θα αναθέσουν στους διπλωμάτες να εξειδικεύσουν τις λεπτομέρειες.