ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Iran-Flag
Shutterstock

Ιράν: Η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ δεν μπορεί να επιλύσει τα ζητήματα

«Η διαπραγμάτευση δεν θα επιλύσει τίποτα. Το πρόβλημα μας με την Αμερική δεν θα λυθεί αν δεχτούμε να μας κρατά ομήρους αυτή η χώρα», είπε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υποστήριξε σήμερα ότι η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ δεν θα έβαζε τέλος στις ταραχές που συγκλονίζουν τη χώρα του εδώ και δύο μήνες, επειδή η Ουάσινγκτον θα θέτει ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις. Οι ιρανικές αρχές λένε ότι οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου –με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν τηρούσε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα– είναι «ταραχές» τις οποίες ενθαρρύνει η Δύση και ιδίως οι ΗΠΑ. «Το πρόβλημα δεν είναι οι τέσσερις ταραξίες στον δρόμο, έστω και αν ο κάθε ταραχοποιός, κάθε τρομοκράτης, πρέπει να τιμωρηθεί (…) Το πεδίο της μάχης είναι πολύ ευρύτερο. Ο κυριότερος εχθρός είναι η παγκόσμια αλαζονεία» είπε ο Αλί Χαμενεΐ, αναφερόμενος στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Ο Χαμενεΐ έκανε αυτές τις δηλώσεις υποδεχόμενος στην Τεχεράνη μια αντιπροσωπεία νεαρών πολιτοφυλάκων, με την ευκαιρία της εβδομάδας των Μπασίτζι, μιας παραστρατιωτικής οργάνωση που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας. «Ορισμένοι μας λένε, στις εφημερίδες ή στο Ίντερνετ, ότι αρκεί, για να βάλουμε τέλος στις ταραχές (…) να επιλύσουμε το πρόβλημά μας με την Αμερική και να ακούσουμε τη φωνή του έθνους», είπε. «Πώς να λύσουμε το πρόβλημα με την Αμερική; Το πρόβλημα θα επιλυθεί εάν καθίσουμε, διαπραγματευτούμε και λάβουμε μια δέσμευση από την Αμερική; Όχι.

Η διαπραγμάτευση δεν θα επιλύσει τίποτα. Το πρόβλημα μας με την Αμερική δεν θα λυθεί αν δεχτούμε να μας κρατά ομήρους αυτή η χώρα», πρόσθεσε. Ο Χαμενεΐ είπε ότι οι ΗΠΑ απαιτούν να εγκαταλείψει το Ιράν το πυρηνικό πρόγραμμά του, να αλλάξει το Σύνταγμά του, να περιορίσει την επιρροή του εντός των συνόρων του και να κλείσει την αμυντική βιομηχανία του. «Κανένας Ιρανός δεν μπορεί να δεχτεί τέτοιους όρους», υπογράμμισε. Επιτέθηκε επίσης σε εκείνους που λένε ότι οι αρχές πρέπει «να ακούσουνε τη φωνή του λαού». «Η ηχηρή φωνή του λαού ακούστηκε στις 4 Νοεμβρίου (σ.σ. στις φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις) ή στην κηδεία του (στρατηγού Γασέμ) Σολεϊμανί (σ.σ. σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στη Βαγδάτη). Αυτό το τεράστιο πλήθος ήταν η φωνή του ιρανικού λαού», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες για πωλήσεις drones στο Ιράν

Σύμφωνα με το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών 39 εταιρείες είχαν δημιουργήσει ένα σκιώδες δίκτυο που επιτρέπει σε ιρανικές εταιρείες να αποκτούν πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να «αποκρύπτουν» συναλλαγές.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Μέσα σε 12 ημέρες στο Ιράν θα μπορούσε να παραχθεί πυρηνικό όπλο

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής Κόλιν Καλ κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όταν πιέστηκε από ρεπουμπλικάνο κοινοβουλευτικό.
Iran-Flag
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε νέο πύραυλο Κρούζ με μεγάλο βεληνεκές

Ο Αμιραλί Χαζιζαντέχ, ο επικεφαλής της αεροδιαστημικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, επανέλαβε την απειλή πως το Ιράν θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του κορυφαίου αξιωματικού του Κάσεμ Σουλεϊμάνι.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στις ΗΠΑ για την στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας - Ιράν

Επικαλούμενος τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. είπε πως η Μόσχα και η Τεχεράνη σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την από κοινού παραγωγή «φονικών» UAVs στη Ρωσία.