ΓΔ: 2177.65 0.78% Τζίρος: 30.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:45:44
Russia, Rossia, Ukraine, Oukrania, Polemos, War
Φωτο: Shutterstock

Στο Κίεβο χιονίζει ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί δεν έχουν ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα

Το ψύχος αυξάνει σταδιακά τις ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών και οι εργάτες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να επισκευάσουν τις κατεστραμμένες ενεργειακές υποδομές, ανέφερε η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου Ukrenergo

Χιόνι πέφτει στο Κίεβο και η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στο μηδέν σήμερα, την ώρα που εκατομμύρια κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας και των προαστίων της προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος και της κεντρικής θέρμανσης που προκλήθηκαν από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Το ψύχος αυξάνει σταδιακά τις ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών και οι εργάτες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να επισκευάσουν τις κατεστραμμένες ενεργειακές υποδομές, ανέφερε η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου Ukrenergo. Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν ακόμη να τροφοδοτήσουν πλήρως το δίκτυο, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας, την περασμένη Τετάρτη και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να εξοικονομήσουν ενέργεια επιβάλλοντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση, πρόσθεσε.

«Το καθεστώς περιορισμού της κατανάλωσης παραμένει σε ισχύ λόγω του ελλείμματος, το οποίο ανέρχεται γύρω στο 20%», ανέφερε η Ukrenergo σε ανάρτησή της στο Telegram. Η Μόσχα στοχοθέτησε υποδομές ζωτικής σημασίας τις περασμένες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένα μπλακ άουτ. Από τις επιθέσεις της περασμένης Τετάρτης προκλήθηκαν οι χειρότερες ζημιές μέχρι σήμερα, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς φως, νερό ή θέρμανση, την ώρα που ο υδράργυρος έχει πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Ο Νταβίντ Αραχαμίγια, ο επικεφαλής του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέβλεψε ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις στις υποδομές αυτήν την εβδομάδα η οποία αναμένεται να είναι «πραγματικά δύσκολη». Το βράδυ του Σαββάτου ο Ζελένσκι είπε ότι υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στις 14 από τις 27 περιφέρειες της Ουκρανίας – συμπεριλαμβάνονται το Κίεβο και τα περίχωρά του. Οι περιορισμοί αυτοί επηρεάζουν περισσότερους από 100.000 καταναλωτές σε κάθε περιφέρεια. «Αν αυξηθεί η κατανάλωση το βράδυ, το αριθμός των διακοπών στην ηλεκτροδότηση μπορεί να αυξηθεί», είπε στο καθημερινό διάγγελμά του, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς του πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η χιονόπτωση στο Κίεβο θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τέσσερις ώρες ρεύμα την ημέρα

Ο Σεργκέι Κοβαλένκο, ο επικεφαλής της εταιρείας YASNO που εφοδιάζει με ηλεκτρική ενέργεια το Κίεβο, είπε το Σάββατο ότι η κατάσταση στην πόλη έχει βελτιωθεί, όμως παραμένει «αρκετά δύσκολη». Εξήγησε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν ρεύμα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες ημερησίως. «Αν δεν είχατε ρεύμα επί τουλάχιστον τέσσερις ώρες χθες, απευθυνθείτε στο Ηλεκτρικό Δίκτυο του Κιέβου DTEK, οι συνάδελφοι θα σας βοηθήσουν να βρείτε ποιο είναι το πρόβλημα», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Η YASNO είναι το παράρτημα λιανικής πώλησης της DTEK, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παροχής ενέργειας. Η Ukrenergo προειδοποίησε ότι τα μπλακάουτ θα συνεχιστούν και προέτρεψε τους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση  ενέργειας. «Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τώρα, κάθε Ουκρανός στο σπίτι του οποίου αποκαταστάθηκε η ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να βοηθήσει να αποκατασταθεί και για τους άλλους γρηγορότερα, απλώς καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια με φειδώ», ανέφερε η εταιρεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Πλήγματα σε 13 ρωσικά διυλιστήρια και υποδομές πετρελαίου και αερίου

Το ουκρανικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο ο ουκρανικός στρατός έπληξε 13 ρωσικά διυλιστήρια και εγκαταστάσεις ενέργειας, ενώ συνολικά έγιναν πάνω από 40 χτυπήματα σε στόχους πετρελαίου, αερίου και στρατιωτικές υποδομές.
αντλία πετρελαίου ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Σοβαρές ζημιές στον αγωγό Druzhba μετά από ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Εκτεταμένες ζημιές υπέστη η ουκρανική διακλάδωση του αγωγού πετρελαίου Druzhba, βασικού διαύλου προμήθειας ρωσικού πετρελαίου προς Ουγγαρία και Σλοβακία, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε έπειτα από ρωσική επίθεση.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι-Φίτσο θα συναντηθούν λόγω διακοπής ρωσικού πετρελαίου

Οι Ζελένσκι και Φίτσο συμφώνησαν καταρχήν σε συνάντηση μετά από διαφωνίες για τον αγωγό Ντρούζμπα. Ο Φίτσο δέχθηκε πρόσκληση του Ζελένσκι για επίσκεψη στην Ουκρανία αλλά προτιμά συνάντηση σε χώρα της ΕΕ.
Βιομηχανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Σταμάτησε ο αγωγός Druzhba μετά από επίθεση στη δυτική Ουκρανία

Ο αγωγός Druzhba μετέφερε ουκρανικό και ρωσικό πετρέλαιο, αλλά σταμάτησε λόγω ρωσικής επίθεσης στη Δυτική Ουκρανία. Η διακοπή απειλεί τα έσοδα της Ουκρανίας και προκαλεί εντάσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ουγγαρίας και Σλοβακίας.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καθυστερεί η πώληση περιουσιακών στοιχείων της Lukoil για πιέσεις στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ επιβράδυναν την πώληση περιουσιακών στοιχείων της Lukoil για να πιέσουν τη Ρωσία σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και παρέτειναν σχετική προθεσμία έως 1 Απριλίου, ενώ στις συνομιλίες δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν: Δεν κινδυνεύει η παροχή πετρελαίου σε Ουγγαρία-Σλοβακία

Η ΕΕ διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης πετρελαίου σε Ουκρανία και Σλοβακία, παρά τη διακοπή του αγωγού Druzhba, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Η Ουγγαρία θέτει βέτο σε ευρωπαϊκή βοήθεια λόγω του θέματος.