ΓΔ: 2065.04 2.90% Τζίρος: 339.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:25
biden-usa
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Ο Μπάιντεν παρακολουθεί πολύ στενά τις διαδηλώσεις στην Κίνα

Η αμερικανική προεδρία «υποστηρίζει το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις», είπε ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ μιλώντας στον Τύπο, μετά τις κινητοποιήσεις, που δυτικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ιστορικές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ενημερώνεται για το τι συμβαίνει», «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στην Κίνα, δήλωσε χθες Δευτέρα, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις σε κινεζικές πόλεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι.

Η αμερικανική προεδρία «υποστηρίζει το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις», είπε ο εκπρόσωπος μιλώντας στον Τύπο, μετά τις κινητοποιήσεις, που δυτικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ιστορικές, εναντίον των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και υπέρ περισσότερων ελευθεριών.

Ο κ. Κέρμπι δεν εκφράστηκε για το περιεχόμενο των διεκδικήσεων. «Οι διαδηλωτές αυτοί μιλούν για τους εαυτούς τους», περιορίστηκε να πει.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ πρόσθεσε πως «τίποτα» δεν έχει αλλάξει «ως προς τη βούλησή μας να κρατήσουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας» με τις κινεζικές αρχές, μερικές ημέρες μετά τη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της G20 στην Ινδονησία.

Οι δύο ηγέτες, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με σκοπό την άρση κάποιων από τις νάρκες στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων, που τελευταία χαρακτηρίζονται από μεγάλες εντάσεις, τόνισαν πως θέλουν να ξαναρχίσουν συνομιλίες σε κάποια πεδία όπου κρίνουν πως είναι εφικτή η διμερής συνεργασία.

«Έχουμε πάντα την πρόθεση να συνεχίσουμε τις συνομιλίες», σύμφωνα με τον Τζον Κέρμπι.

«Λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό πως όλοι έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά, εδώ στις ΗΠΑ και σ’ όλο τον κόσμο», σημείωνε λίγο νωρίτερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θέση που «συμπεριλαμβάνει την Κίνα».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι ο εμβολιασμός, τα τεστ και οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας από ό,τι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

«Θεωρούμε πως θα είναι πολύ δύσκολο για την Κίνα να περιορίσει τον ιό με τη στρατηγική της zero COVID», επέμεινε. «Θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει τα lockdowns και τη zero COVID».

Οι κινεζικές αρχές προσπαθούν τα τελευταία 24ωρα να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης μετά τις διαδηλώσεις και τις εκδηλώσεις της ολοένα αυξανόμενης οργής εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

Την Κυριακή πλήθη διαδηλωτών, ανταποκρινόμενα σε καλέσματα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, κατέβηκαν σε δρόμους στο Πεκίνο, στη Σαγκάη και στη Γουχάν. Η έκταση των κινητοποιήσεων αυτών μοιάζει να είναι η μεγαλύτερη μετά τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 1989, που κατεστάλησαν σκληρά.

Πυρκαγιά με 10 νεκρούς σε πολυκατοικία στην Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, μοιάζει να υπήρξε καταλύτης της οργής πολλών Κινέζων, κάποιοι από τους οποίους έκριναν πως τα περιοριστικά μέτρα έφταιγαν που δεν επενέβησαν έγκαιρα η πυροσβεστική και σωστικά συνεργεία.

Ορισμένοι πολιτικοί στις ΗΠΑ επικρίνουν με οξείς τόνους την πολιτική του προέδρου Σι, όπως ο Μάικλ Μακόλ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος έκανε λόγο για «δυστοπική διακυβέρνηση» στην Κίνα που δεν είναι «ούτε δημοφιλής ούτε χωρίς αμφισβήτηση», προσθέτοντας πως «χαιρετίζω τη γενναιότητα αυτών που διακινδυνεύουν τα πάντα για να υψώσουν το ανάστημά τους μπροστά στο ΚΚ της Κίνας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την Κίνα για κράτηση πλοίων με παναμαϊκή σημαία

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι κρατά πλοία υπό παναμαϊκή σημαία σε κινεζικά λιμάνια ως αντίποινα για την ανάκτηση παναμαϊκών λιμανιών από κινεζικό όμιλο, επικαλούμενη αυξημένους ελέγχους που υπερβαίνουν τα συνηθισμένα επίπεδα.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ζητά ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για την έναρξη ουσιαστικών και ειλικρινών ειρηνευτικών συνομιλιών, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα είναι η προώθηση της ειρήνης και ο τερματισμός του πολέμου.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Θεσσαλονίκη: Ενεργειακή κρίση, Ιράν και επιπτώσεις στα ναύλα και Ευρώπη

Η κρίση στο Ιράν προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και ναυτιλίας, με τα ναύλα να αυξάνονται και τις μεγάλες χώρες να διαμορφώνουν νέες ισορροπίες∙ μειώθηκε η προσφορά φυσικού αερίου, ενώ το LNG παραμένει δυσεύρετο.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κίνα για 5-6 εβδομάδες

Ο πρόεδρος Τραμπ ανέβαλε το ταξίδι του στην Κίνα λόγω του πολέμου στο Ιράν, αλλά σχεδιάζει να επισκεφθεί τη χώρα σε 5-6 εβδομάδες. Η αναβολή προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές και στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.