ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Φώτο: Shutterstock

Σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ζητά η ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε επίσης ότι «η Ρωσία πρέπει επίσης να πληρώσει οικονομικά για την καταστροφή που προκάλεσε. Η ζημιά που υπέστη η Ουκρανία υπολογίζεται σε 600 δισ. ευρώ».

Την σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, για τη διερεύνηση και τη δίωξη του εγκλήματος της επιθετικότητας της Ρωσίας πρότεινε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδικότερα, η κ. φον ντερ Λάιεν σε βιντεομήνυμά της σημειώνει ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε θάνατο, καταστροφή και ανείπωτα δεινά», αναφερόμενη χαρακτηριστικά στην «φρίκη της Μπούτσα».

«Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 20.000 άμαχοι και 100.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί. Πρώτον, η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα φρικτά εγκλήματά της, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος της επίθεσης εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους», υπογράμμισε.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, για τη διερεύνηση και τη δίωξη του εγκλήματος της επιθετικότητας της Ρωσίας. Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να λάβουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη για αυτό το εξειδικευμένο δικαστήριο».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε επίσης ότι «η Ρωσία πρέπει επίσης να πληρώσει οικονομικά για την καταστροφή που προκάλεσε. Η ζημιά που υπέστη η Ουκρανία υπολογίζεται σε 600 δισ. ευρώ. Η Ρωσία και οι ολιγάρχες της πρέπει να αποζημιώσουν την Ουκρανία για τη ζημιά και να καλύψουν το κόστος για την ανοικοδόμηση της χώρας».

«Έχουμε τα μέσα να κάνουμε τη Ρωσία να πληρώσει. Έχουμε μπλοκάρει 300 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και έχουμε παγώσει 19 δισ. ευρώ από τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών. Βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε, με τους εταίρους μας, μια δομή για τη διαχείριση αυτών των κεφαλαίων και την επένδυσή τους. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσαμε τα έσοδα για την Ουκρανία» εξήγησε.

Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «μόλις αρθούν οι κυρώσεις, αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε η Ρωσία να καταβάλει πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία».

«Θα εργαστούμε για μια διεθνή συμφωνία με τους εταίρους μας για να γίνει αυτό δυνατό. Και μαζί, μπορούμε να βρούμε νομικούς τρόπους για να το πετύχουμε. Τα φρικτά εγκλήματα της Ρωσίας δεν θα μείνουν ατιμώρητα», κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρόεδρος της Κομισιόν χαιρετίζει τις αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την έγκριση των αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τη Γερουσία των ΗΠΑ, επισημαίνοντας τη σημασία της ενότητας ΕΕ-ΗΠΑ για την αποδυνάμωση της Ρωσίας και τον τερματισμό του πολέμου.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει την προστασία των συνόρων της

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε για κοινή ευρωπαϊκή απάντηση ώστε να ενισχυθούν τα σύνορα της ΕΕ μετά την κρίση στη Θέουτα, προτείνοντας αυξημένη εποπτεία και, αν χρειαστεί, τη χρήση φυσικών φρακτών.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη πενθεί μαζί με Ελλάδα και Δανία για τους πιλότους

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τη θλίψη της για τον χαμό Δανού πιλότου και Έλληνα συνδέσμου μετά από σύγκρουση ελικοπτέρων στην Ψάθα, τονίζοντας το θάρρος τους και διαβεβαιώνοντας τη στήριξη της Ευρώπης σε Ελλάδα και Δανία.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Κανείς στην ΕΕ χωρίς τήρηση των κανόνων μας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως κανείς δεν θα εισέρχεται στην ΕΕ χωρίς να τηρεί τους κανόνες. Ανακοίνωσε ενίσχυση της στήριξης στην Ισπανία και συνεργασία με το Μαρόκο, ζητώντας άμεσο τερματισμό παράνομων διελεύσεων.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Επαφές της Κομισιόν με Μαρόκο για κρίση Θέουτα, λέει φον ντερ Λάιεν

Η ΕΕ διατηρεί επαφές με τις αρχές του Μαρόκου για την αντιμετώπιση της κρίσης με τους μετανάστες στη Θέουτα, σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία χαρακτήρισε τις εικόνες από τη Θέουτα απαράδεκτες.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Φον ντερ Λάιεν συλλυπείται για τον χαμό των τριών πυροσβεστών

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τη θλίψη της για τους τρεις πυροσβέστες που χάθηκαν, τόνισε τη γενναιότητά τους και δήλωσε ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα, προαναγγέλλοντας επιπλέον βοήθεια από την ΕΕ.