ΓΔ: 1237.9 1.39% Τζίρος: 72.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:12:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Macquarie Asset Management
Φώτο: Shutterstock

Προσδοκίες για ανάκαμψη των οικονομιών στο β' εξάμηνο του 2023

Σύμφωνα με έκθεση της Macquarie Asset Management οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε συνθήκες ύφεσης το 1ο εξάμηνο του ‘23, ακολουθώντας το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, ωστόσο, αυτές οι υφέσεις είναι πιθανό να τελειώσουν στα μέσα του 2023.

Χαλάρωση των πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και εξασθένιση της συνολικής ζήτησης, καθώς και πιθανή ύφεση των πληθωριστικών πιέσεων κατά τη διάρκεια του 2023, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών  προβλέπει η έκθεση Outlook 2023 της Macquarie Asset Management

Στο Outlook 2023, η Macquarie Asset Management περιγράφει τις προσδοκίες της, σύμφωνα με τις οποίες, καθώς οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα χαλαρώνουν και η συνολική ζήτηση εξασθενεί, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μετριαστεί κατά τη διάρκεια του 2023, αλλά και να παραμείνει πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών για ~2%.

Η άποψη της Macquarie Asset Management είναι ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε συνθήκες ύφεσης το 1ο εξάμηνο του ‘23, ακολουθώντας το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη- ωστόσο, αυτές οι υφέσεις είναι πιθανό να τελειώσουν στα μέσα του 2023 και οι ανεπτυγμένες χώρες πιθανώς να δουν μια συγχρονισμένη ανάκαμψη προς το τέλος του έτους.

Η ενεργειακή ασφάλεια θα συνεχίσει να αποτελεί κυρίαρχο θέμα για την ερχόμενη χρονιά. Η Macquarie Asset Management εκτιμά ότι, αν και η Ευρώπη μπορεί να έχει αρκετούς πόρους για να βγάλει τον φετινό χειμώνα μέσω των αυξημένων εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου και της στήριξης σε άλλες πηγές καυσίμων, η μεγαλύτερη πρόκληση θα παρουσιαστεί το επόμενο έτος. Πιστεύει επίσης ότι οι τελευταίες πιέσεις στις ενεργειακές αγορές θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Ben Way, επικεφαλής του ομίλου Macquarie Asset Management, δήλωσε: «Το 2022 ήταν δύσκολο από πολλές απόψεις: παγκόσμιος πληθωρισμός, το τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και ένας απρόκλητος πόλεμος που, μεταξύ άλλων, οδήγησε την Ευρώπη να δώσει προτεραιότητα στον ενεργειακό εφοδιασμό έναντι της ενεργειακής μετάβασης. Τα γεγονότα αυτά έβαλαν τις παγκόσμιες αγορές σε καθοδική πορεία - και οι προκλήσεις που παρουσίασαν εξακολουθούν να υφίστανται καθώς μπαίνουμε στο 2023».

«Με βάση την εμπειρία μας και τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων μας, παραμένουμε πεισματικά αισιόδοξοι. Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ποικίλες και πολύπλοκες προκλήσεις, αλλά μπορούμε να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο στην παρουσίαση ευκαιριών στους πελάτες μας που θα έχουν θετικό αντίκτυπο για όλους. Όταν η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα είναι σε αφθονία και όταν το κόστος κεφαλαίου δεν είναι μηδενικό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είναι κάποιος ενεργός επενδυτής».

Η Macquarie Asset Management παραμένει επιφυλακτική απέναντι στις μετοχές λόγω των κινδύνων για τα κέρδη και αναμένει πτώση των μετοχικών αγορών, καθώς ο ανεπτυγμένος κόσμος υφίσταται συνθήκες ύφεσης. Βλέπει ευκαιρίες σε βασικές θεματικές ενότητες, όπως η αποπαγκοσμιοποίηση και το onshoring, με κύριους αποδέκτες τις κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες, τους σιδηροδρόμους και τις εταιρείες καταναλωτικών αγαθών.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά το 2022, προσφέροντας ελκυστικές αποτιμήσεις και ισχυρά επίπεδα προστασίας για τους επενδυτές στην επενδυτική βαθμίδα, στις αγορές υψηλής απόδοσης και στα ανεπτυγμένα κράτη. Ωστόσο, κατά την άποψη της Macquarie Asset Management, δικαιολογείται μια αμυντική θέση δεδομένης της πιθανότητας οι υφέσεις και ο πληθωρισμός να υπονομεύσουν το ισχυρό ξεκίνημα του 2023.

Στα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, οι υποδομές αυξήθηκαν σε δημοτικότητα για τους θεσμικούς επενδυτές το 2022 λόγω του αμυντικού και συνδεδεμένου με τον πληθωρισμό χαρακτήρα των ταμειακών ροών τους. Σε ένα δύσκολο και ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον που αναμένεται να είναι δύσκολο και ευμετάβλητο το 2023, οι επενδυτές είναι πιθανό να συνεχίσουν να έλκονται από μετοχικές επενδύσεις που είναι αμυντικές, να έχουν υψηλές αποδόσεις και να προσφέρουν προστασία από τον πληθωρισμό. Οι υποδομές διαθέτουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά σε μεγάλο βαθμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί το σχέδιο των ΗΠΑ για το κλίμα είναι επικίνδυνο για την Ευρώπη

Ο επικεφαλής της Airbus Γκιγιόμ Φορί υπογράμμισε πως το σχέδιο του προέδρου Μπάιντεν θα προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, καθώς η Ευρώπη επιλέγει ημίμετρα, χάνοντας έδαφος στην κούρσα.
Fed, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Fed: Προς νέα αύξηση των επιτοκίων στις 3 Μαΐου, ενδεχομένως την τελευταία

Στην τελευταία συνεδρίαση της στις 21 Μαρτίου, όταν είχε ήδη ξεσπάσει η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μ.β.
Inflation, plithorismos
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη και ΗΠΑ γλιτώνουν την ύφεση, ο πληθωρισμός όμως παραμένει πρόβλημα

Συνολικά, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό 9μήνου, μία επίδοση που θεωρείται συνεπής με αύξηση του ΑΕΠ της στο πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Nord Stream2-aerio-Mosxa-USA-kyroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ζητάει έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ για τους αγωγούς Nord Stream

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς δημοσίευσε την Τετάρτη άρθρο στο οποίο, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, καταγγέλλει ότι δύτες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ανατίναξαν του αγωγούς, έπειτα από εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.