ΓΔ: 1041.5 0.82% Τζίρος: 103.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:06:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Βουτιά» στις εξαγωγές και εισαγωγές της Κίνας το Νοέμβριο λόγω κορονοϊού

Τα μέτρα για τον κορονοϊό μείωσαν δραστικά, όπως ήταν λογικό, την κατανάλωση των νοικοκυριών, τη ζήτηση των επιχειρήσεων, προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Κίνας έκαναν βουτιά τον Νοέμβριο σε επίπεδα που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε να δει από τις αρχές του 2020, με φόντο τους περιορισμούς για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού που παρέλυσαν τη δραστηριότητα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Καθώς τον περασμένο μήνα βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο κύμα μολύνσεων από την εκδήλωση της πανδημίας - αν και οι αριθμοί που ανακοινώνει είναι μηδαμινοί κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό της - η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας συνέχισε την αυστηρή υγειονομική πολιτική της.

Με άλλα λόγια την υποβολή των πολιτών σε τεστ σχεδόν καθημερινά, υποχρεωτικές καραντίνες για όσους επιβεβαιώνεται πως μολύνθηκαν, lockdowns όπου εμφανίζονται κρούσματα. Τα μέτρα αυτά μείωσαν δραστικά, όπως ήταν λογικό, την κατανάλωση των νοικοκυριών, τη ζήτηση των επιχειρήσεων, προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Αποτέλεσμα: οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η πανδημία βρισκόταν στην αρχή της και η Κίνα ολόκληρη είχε κλείσει.

Η απειλή ύφεσης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την ανάφλεξη των τιμών της ενέργειας, μείωσε εξάλλου τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,6% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρησή της από τον Μάιο του 2020.

Η τάση πάντως δεν αναμένεται πως θα έχει διάρκεια μεσοπρόθεσμα, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα χαλάρωση των μέτρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αναζητείται η τύχη των διαδηλωτών που συνελήφθησαν στην Κίνα τον χειμώνα

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στα τέλη Νοεμβρίου, σε πολλές πόλεις σε όλη την Κίνα ξέσπασαν διαδηλώσεις με αίτημα να τερματιστούν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού. Παραμένει άγνωστο που βρίσκονται όσοι είχαν συλληφθεί.
Kina, china
ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική βελτίωση το 2023 αναμένεται για την κινεζική οικονομία

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως έχει σταθεροποιηθεί η απόδοση της οικονομίας σε μακροοικονομικό επίπεδο και πρόκειται να ενισχύσει τις προσπάθειες για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
China-Kina-Covid-19-Koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Εντείνεται η παραγωγή φαρμάκων στην Κίνα καθώς φοβούνται ξέσπασμα Covid

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε χθες ανησυχία για τον κίνδυνο οι ταξιδιώτες στην επαρχία, όπου οι δομές υγείας είναι απροετοίμαστες για ξεσπάσματα της πανδημίας, να εξαπλώσουν εκεί τον νέο κορονοϊό.
ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίδες για τόνωση της κινεζικής οικονομίας λόγω εορταστικής περιόδου

Με τις μαζικές μετακινήσεις για την κινεζική Πρωτοχρονιά να έχουν ξεκινήσει, πολλοί αναλυτές λένε ότι η επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα θα είναι σταδιακή καθώς εξασθενεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στην Κίνα για το ενδεχόμενο νέου κύματος της πανδημίας

Ο ΠΟΥ και ξένες κυβερνήσεις έχουν επικρίνει την Κίνα ότι δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρη για την κλίμακα και τη σοβαρότητα της έξαρσης, κάτι που έχει οδηγήσει πολλές χώρες στο να επιβάλουν περιορισμούς για τους Κινέζους ταξιδιώτες.