ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
prosfyges-oukrania-ukraine
Φώτο: Shutterstock

Έφθασαν τα 8 εκατ. οι πρόσφυγες από την Ουκρανία σε ευρωπαϊκές χώρες

Σύμφωνα με στοιχεία ρωσικού ιστότοπου περί των 300.000 Ουκρανών έχουν ζητήσει και λάβει ρωσικά διαβατήρια, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει ότι υπάρχουν σε εδάφη της 4,5 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες.

Περίπου 300.000 Ουκρανοί πολίτες έχουν λάβει ρωσικά διαβατήρια αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediazona.

Από 70.000 ως 80.000 άνθρωποι έλαβαν ρωσικά διαβατήρια μόνο μέσα στον Οκτώβριο, ανέφερε χθες το μέσο ενημέρωσης αυτό -το οποίο τηρεί επικριτική στάση έναντι του Κρεμλίνου-, επικαλούμενο στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών στη Μόσχα.

Στην πλειονότητά τους, οι αιτούντες έλαβαν τα διαβατήριά τους στη νότια περιφέρεια Ροστόφ στον Ντον και στην χερσόνησο της Κριμαίας, στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία είχε προσαρτήσει η Ρωσία το 2014.

Ο πολλαπλασιασμός των αιτήσεων αποδίδεται στο ότι όσοι ζουν σε ουκρανικές περιοχές υπό ρωσική κατοχή στερούνται θεμελιώδη δικαιώματα, σύμφωνα με τον Mediazona. Δεν δέχονται καν «ιατρικές φροντίδες», ούτε υποστήριξη από το «σύστημα πρόνοιας» σε περίπτωση που δεν έχουν ρωσικό διαβατήριο, κατά τον ιστότοπο, που σταχυολόγησε την περίπτωση μιας οικογένειας που μεταφέρθηκε στην Κριμαία. Το παιδί της αρρώστησε και, για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, οι γονείς αποφάσισαν να ζητήσουν διαβατήρια.

Εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφότου ξέσπασε ο πόλεμος. Περίπου 8 εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας προσέφυγαν στην Ευρώπη. Άλλοι 4,5 εκατ., σύμφωνα με τους αριθμούς της Μόσχας, έχουν προσφύγει στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Επαφές Ζελένσκι-Ρούτε με Αμερικανούς διαπραγματευτές

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με Αμερικανούς διαπραγματευτές, παρουσία του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, του Στηβ Γουίτκοφ, του Τζάρεντ Κούσνερ και του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία αύξησε τις επιθέσεις εκμεταλλευόμενη τον καιρό, γεγονός που οδήγησε σε περισσότερες απώλειες, ενώ τόνισε πως Ουκρανικές θέσεις άλλαξαν σημαντικά στο Ντονέτσκ.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τέσσερα χρόνια πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας

Το τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τα τέσσερα χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καταδικάζει τη ρωσική εισβολή και επικρίνει την ΕΕ για ελλιπή διπλωματική δράση και σοβαρές ευθύνες.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Κίεβο η φον ντερ Λάιεν για την επέτειο εισβολής της Ρωσίας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε το Κίεβο για δέκατη φορά από το 2022, επαναβεβαιώνοντας τη στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία. Μαζί με τον Αντόνιο Κόστα και άλλους ηγέτες θα συμμετάσχουν σε τελετή.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας: Στα πέντε χρόνια η φονικότερη σύγκρουση Ευρώπης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο του 2022, διανύει το πέμπτο έτος. Οι ανθρώπινες απώλειες παραμένουν αδιευκρίνιστες, λόγω της συνεχιζόμενης βίας και εμπόλεμων συγκρούσεων.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η πίεση από ΗΠΑ και ΕΕ θα κρίνει το τέλος του πολέμου

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου εξαρτάται από την πίεση ΗΠΑ-ΕΕ προς τον Πούτιν. Τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει πετύχει τον στόχο της, ενώ εξέφρασε διάθεση για συνομιλίες και άνοιγμα σε συμβιβασμό για τα εδαφικά ζητήματα.