ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε Τούρκο επιχειρηματία για εμπόριο ιρανικού πετρελαίου

Πρόκειται για τον επιχειρηματία Σιτκί Αγιάν, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μπήκε στη μαύρη λίστα του αμερικανικού υπ. Οικονομικών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε χθες Πέμπτη κυρώσεις σε βάρος Τούρκου επιχειρηματία, στον οποίο προσάπτει πως εξασφάλισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εμπορευόμενος πετρέλαιο προερχόμενο από τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν.

Ο επιχειρηματίας, ο Σιτκί Αγιάν- ο οποίος φέρεται να έχει στενή σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν-, ο γιος του και το δεξί του χέρι μπήκαν στη μαύρη λίστα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο πάγωσε όλους τους πόρους που τυχόν διαθέτουν και υπόκεινται στην δικαιοδοσία του και τους απαγόρευσε την πρόσβαση στις κυριότερες χρηματαγορές.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί τον κ. Αγιάν ότι βοήθησε τη Δύναμη Κουντς, επίλεκτη μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης, διευθετώντας την πώληση και την μεταφορά πετρελαίου της προς αγοραστές στην Κίνα, σε άλλες χώρες της ανατολικής Ασίας, στην Ευρώπη και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τον κατηγορεί επίσης πως συνέβαλε στη μεταφορά των εσόδων από τις πωλήσεις στους Φρουρούς της Επανάστασης. Κατά την ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο, ο κ. Αγιάν αξιοποίησε το δίκτυο των επιχειρήσεών του, τον όμιλο ASB, που είναι εγγεγραμμένος στο Γιβραλτάρ, για να κρύβει την προέλευση του πετρελαίου και τον προορισμό των πληρωμών.

Ο επιχειρηματίας φέρεται επίσης να αγόρασε, μέσω μιας από τις επιχειρήσεις του, δεξαμενόπλοιο υπό παναμαϊκή σημαία για τους Φρουρούς της Επανάστασης, πάντα σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.

Ο Κασίμ Εζτάς, ανώτερο στέλεχος του ομίλου ASB, ο οποίος ήταν «προσωπικά» ο μεσολαβητής στις συναλλαγές αυτές του κ. Αγιάν, και ο Μπαχαντίν Αγιάν, γιος του επιχειρηματία, υφίστανται επίσης κυρώσεις. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ενέταξε ακόμη δύο τούρκους πολίτες και περίπου 20 επιχειρήσεις του ομίλου ASB στη μαύρη λίστα.

Δεν ήταν διαθέσιμος κανένας εκπρόσωπος του ομίλου για σχόλια. Τα μέτρα ανακοινώθηκαν καθώς οι σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας παραμένουν τεταμένες εξαιτίας διαφόρων ζητημάτων, ιδίως εξαιτίας της Συρίας και της αγοράς όπλων από τη Ρωσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν κατέσχεσε το ελληνόκτητο τάνκερ St. Nicolas ως αντίποινα στις ΗΠΑ

Το St Nikolas, είχε κατασχεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι σε μια επιχείρηση επιβολής κυρώσεων, όταν έπλεε με διαφορετικό όνομα, Suez Rajan. Μετά την κίνηση αυτή, το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αυτό «δεν θα μείνει αναπάντητο».