ΓΔ: 2099.8 -0.34% Τζίρος: 133.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: Shutterstock

Η Ουάσινγκτον πρόθυμη για προσαρμογές του προγράμματος για το Κλίμα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανησυχεί εδώ και μήνες για τις συνέπειες που θα έχει το πρόγραμμα IRA, ύψους 420 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Aμερικανού προέδρου για το Κλίμα που εγκρίθηκε το περασμένο καλοκαίρι από το Κονγκρέσο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοικτές σε «προσαρμογές» του προγράμματός του για το Κλίμα για να καθησυχάσουν τους Ευρωπαίους που ανησυχούν για διαφυγή επιχειρήσεων προς τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα στο BBC ο Τζον Κέρι, ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον για την Κλιματική Αλλαγή. «Δεν πιστεύω ότι η Inflation Reduction Act (IRA) θα αποδυναμωθεί», δήλωσε ο Τζον Κέρι. «Αλλά να εξετασθεί σε ποια σημεία μπορούν να γίνουν κατάλληλες τροποποιήσεις ή προσαρμογές, χωρίς να θιγούν οι προσπάθειές μας; Είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι έτοιμος να το εξετάσει».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανησυχεί εδώ και πολλούς μήνες για τις συνέπειες που θα έχει το πρόγραμμα IRA, ύψους 420 δισεκατομμυρίων δολαρίων του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το Κλίμα που εγκρίθηκε το περασμένο καλοκαίρι από το Κονγκρέσο. Το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεις και επιδοτήσεις υπέρ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, κυρίως στους τομείς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανησυχεί και ζητά περισσότερο «συντονισμό» φοβούμενη την διαφυγή ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προς τις ΗΠΑ.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης επίσκεψης στην Ουάσινγκτον του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Μιλώντας στο BBC, ο Τζον Κέρι αναφέρθηκε επίσης στο επίμαχο σχέδιο για το άνοιγμα νέου ορυχείου άνθρακα που έλαβε έγκριση αυτήν την εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι το πρώτο σχέδιο τέτοιου είδους στην χώρα εδώ και τριάντα χρόνια. «Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι θα είναι επικριτικοί διότι η γενική ιδέα είναι ότι τα ορυχεία άνθρακα, όποια και αν είναι, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ζητούν οι περισσότεροι άνθρωποι», είπε σχετικά με την απόφαση του Λονδίνου για το ορυχείο.

Αν και δήλωσε ότι θέλει πρώτα να κατανοήσει το βρετανικό σχέδιο πριν το σχολιάσει, απηύθυνε προειδοποίηση για την εικόνα που στέλνει ένα τέτοιο σχέδιο διεθνώς. «Αν γυρίζει κανείς τον κόσμο λέγοντας στους άλλους να αφήσουν τον άνθρακά τους κάτω από την γη, είναι υποκριτικό αν την ίδια στιγμή ανακοινώνει ότι ανοίγει νέο ορυχείο σε μία χώρα σαν το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς με σμόκιν
ΔΙΕΘΝΗ

Βάντεφουλ: «Καθοριστική επιτυχία» για την Ευρώπη οι συνομιλίες στη Γενεύη

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ χαρακτήρισε τις συνομιλίες ΗΠΑ–Ουκρανίας στη Γενεύη ως «καθοριστική επιτυχία» για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι τα ζητήματα που αφορούν την ήπειρο δεν παρακάμφθηκαν.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: «Απαράδεκτη» η αμερικανική πρόταση για τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το αμερικανικό σχέδιο αξιοποίησης ρωσικών κεφαλαίων για την Ουκρανία και απέρριψε πρόσθετη ευρωπαϊκή συνεισφορά. Ελπίζει σε πρόοδο στη Γενεύη και επιρρίπτει ευθύνες στη Ρωσία.
Παλιό ξύλινο ραδιόφωνο
ΔΙΕΘΝΗ

Τερματισμός λειτουργίας του Radio Free Europe – Radio Liberty στην Ουγγαρία

Το Radio Free Europe – Radio Liberty σταματά τη λειτουργία του στην Ουγγαρία, μετά από πολιτικές εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και κυβέρνησης Ορμπάν, με οργανώσεις να μιλούν για πλήγμα στην ενημέρωση.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς-Μακρόν: Συναίνεση για ψηφιακή ανεξαρτησία Ευρώπης από ΗΠΑ-Κίνα

Οι Μερτς και Μακρόν κάλεσαν την ΕΕ σε άμεση ψηφιακή δράση για να διατηρήσει αυτονομία απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα. Τόνισαν την ανάγκη ενιαίας φωνής, ευρωπαϊκής προτεραιότητας και προστασίας από εξαρτήσεις και κυβερνοαπειλές.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Ελλάδα σε κομβικό ρόλο σε ενεργειακές διασυνδέσεις και LNG

Ο Στ. Παπασταύρου υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης προσαρμογής στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες, με την Ελλάδα να εξελίσσεται σε πύλη LNG και κεντρικό κόμβο διασυνδέσεων που ενισχύουν ασφάλεια και ανάπτυξη.
Νίκος Χριστοδουλίδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ να αξιοποιήσει το ενδιαφέρον Τραμπ για τη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης καλεί την ΕΕ να ενισχύσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, αξιοποιώντας το ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή και τονίζει τον ρόλο της Κύπρου ως γέφυρας συνεργασίας.