ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:44:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στην τελική ευθεία η πώληση όπλων 180 εκατ. δολαρίων στην Ταϊβάν από ΗΠΑ

Αμερικανικές εταιρείες όπλων θα μπορούν να πουλήσουν συστήματα ναρκοθέτησης που επιτρέπουν τη δημιουργία ναρκοπεδίων, κατά προσωπικού και αντιαρματικών, είτε με χερσαία μέσα ή από αέρος μετά την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε τη δυνητική πώληση συστημάτων ναρκοθέτησης Volcano έναντι τιμήματος που εκτιμάται πως θα φθάσει τα 180 εκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο χθες Τετάρτη. Οι κύριοι ανάδοχοι της δυνητικής σύμβασης είναι οι εταιρείες Northrop Grumman και Oshkosh Corporation.

Η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί να ενημερώνεται το αμερικανικό Κογκρέσο προτού να προχωρήσουν πωλήσεις όπλων αξίας από ένα δοσμένο ποσό και πάνω. Γενικά, οι ανακοινώσεις αυτού του είδους δεν γίνονται παρά αφού το Κογκρέσο δώσει άτυπα ή επίσημα την έγκρισή του να προχωρήσουν.

Η πιθανή πώληση του συστήματος ναρκοθέτησης αυτού, που επιτρέπει τη δημιουργία ναρκοπεδίων, κατά προσωπικού και αντιαρματικών, είτε με χερσαία μέσα ή από αέρος, καταγράφεται εν μέσω της αύξησης των εντάσεων ανάμεσα στην Ταϊβάν και στην Κίνα, ιδίως λόγω των σχεδόν καθημερινών παραβιάσεων της ζώνης αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας που η Ταϊπέι καταγγέλλει πως κάνουν κινεζικά αεροσκάφη.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν από την πλευρά του ανέφερε πως η πώληση θα γίνει σε περίπου έναν μήνα και το σύστημα αυτό θα ενισχύσει τη δυνατότητα του στρατού της νήσου να διεξάγει «ασύμμετρο πόλεμο».

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο προσθέτει πως «οι συχνές στρατιωτικές δραστηριότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν εγείρουν πολύ σοβαρές απειλές για εμάς» και ότι «οι πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ στη νήσο αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιφέρεια».

Παρότι επισήμως δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν, τηρεί την πολιτική της «ενιαίας Κίνας», η Ουάσιγκτον είναι ο κυριότερος υποστηρικτής της σε διεθνές επίπεδο και ο βασικός προμηθευτής της με όπλα.

Το νησί 23 εκατομμυρίων κατοίκων ζει υπό τη μόνιμη απειλή εισβολής του κινεζικού στρατού. Από το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1949), η κυβέρνηση της Κίνας χαρακτηρίζει την Ταϊβάν, όπου κατέφυγαν οι ηττηθείσες δυνάμεις του Κουομιντάνγκ, αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί μια μέρα με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

China, Kina, Taiwan, Taivan, Taiban
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση σε Ιαπωνία και ΗΠΑ να στηρίξουν την Ταϊβάν έναντι της Κίνας

Όπως ανέφερε ο πρώην Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Άσο, οι δυο δυνάμεις πρέπει να διασφαλίσουν πως δεν θα ξεσπάσει πόλεμος στο στενό της Ταϊβάν και να δείξουν αποφασιστικότητα απέναντι στο Πεκίνο.
USA-Taiwan
ΔΙΕΘΝΗ

Στρατιωτική βοήθεια ύψους 345 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Στις αρχές του μήνα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, είχε δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της πρέπει να επισπεύσουν τις παραδόσεις όπλων στην Ταϊβάν για να ενισχύσουν την άμυνα της.