ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Canada-Justin Trudeao-Prime Minister
Shutterstock

«Μπλόκο» στην πώληση ακινήτων σε ξένους βάζει η κυβέρνηση του Καναδά

Το νέο μέτρο της κυβέρνησης Τριντό στοχεύει να αντιμετωπίσει την έλλειψη κατοικιών στη χώρα, ωστόσο ορισμένοι ειδικοί του κλάδου διατηρούν τις αμφιβολίες τους, καθώς οι ξένοι αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% των ιδιοκτητών κατοικιών στον Καναδά.

Οι ξένοι δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να αγοράζουν ακίνητα στον Καναδά και για τα επόμενα δύο χρόνια, απαγόρευση η οποία επιβλήθηκε με σκοπό να αντιμετωπιστεί η έλλειψη στέγης κατοικιών και διαμερισμάτων που υπάρχει στη χώρα συγκρατώντας και τις τιμές των ακινήτων που είχαν εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα και λόγω πληθωρισμού.

Προβλέπονται εξαιρέσεις, για τους πρόσφυγες και ανθρώπους με άδειες νόμιμης παραμονής, ενώ ο νόμος δεν έχει εφαρμογή παρά μόνο για κατοικίες και διαμερίσματα σε πόλεις, όχι σε τουριστικές δομές, όπως τα εξοχικά για παράδειγμα.

Το μέτρο είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό στην προεκλογική του εκστρατεία το 2021. Το Φιλελεύθερο κόμμα του στηλίτευε το ότι ξένοι επενδυτές ανέβασαν τις τιμές στα ύψη, καθιστώντας απρόσιτη την πρόσβαση σε ακίνητα για πολλούς Καναδούς. Ο νόμος υιοθετήθηκε την άνοιξη.

Η αγορά των ακινήτων πάντως καταγράφει επιβράδυνση τελευταία, κυρίως εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων που αποφασίστηκε από την κεντρική τράπεζα για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός. Σύμφωνα με συλλογικό φορέα μεσιτών, η μέση τιμή μιας κατοικίας ανερχόταν στα 630.000 καναδικά δολάρια (465.000 αμερικανικά δολάρια, 435.000 ευρώ) τον περασμένο μήνα, από τα 800.000 όπου είχε φθάσει πριν από έναν χρόνο.

Ορισμένοι ειδικοί διατηρούν τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, καθώς οι ξένοι δεν αντιπροσωπεύουν παρά κάτι λιγότερο από το 5% των ιδιοκτητών κατοικιών στον Καναδά, σύμφωνα με την καναδική εθνική στατιστική υπηρεσία. Αντιτείνουν πως καλύτερο θα ήταν να επιταχυνθεί η ανέγερση νέων κατοικιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή του Νιαγάρα λόγω έκλειψης ηλίου

Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες, στα σύνορα του Καναδά με τις ΗΠΑ, βρίσκονται πάνω στην «πορεία» της έκλειψης και πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη κλείσει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για να ζήσουν αυτήν την εμπειρία.
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς: Θα διατεθούν 27 εκατ. για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού

Η καναδική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί τον προηγούμενο μήνα πως θα ενισχύσει την πρωτοβουλία για την αγορά βλημάτων πυροβολικού, χωρίς όμως να αποκαλύψει τότε το ποσό που σκόπευε να διαθέσει.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα διαβεβαιώνει ότι δεν θεωρεί τον Καναδά ούτε εχθρό ούτε αντίπαλο

Οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών είχαν συνάντηση στο Μόναχο στο πλαίσιο της 60ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια. Τα τελευταία έξι έτη διάφορα ζητήματα έχουν προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις τους.
China, Kina, Real Estate, Evergrande
ΔΙΕΘΝΗ

Την εκκαθάριση της Evergrande διέταξε δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ

Η δικαστής αποφάσισε την εκκαθάριση του πιο υπερχρεωμένου εργολάβου στον κόσμο, με συνολικές υποχρεώσεις άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς η εταιρεία δεν μπόρεσε να προσφέρει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Καναδάς θεωρείται η ασφαλέστερη χώρα για να επισκεφτεί κάποιος φέτος

Σε έκθεσή της, η εταιρεία ταξιδιωτικής ασφάλισης Berkshire Hathaway Travel Protection (BHTP), εξηγεί ότι κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας των χωρών που είναι ασφαλείς για ταξίδια χάρη στις χαμηλές θερμοκρασίες και τη μικρή πυκνότητα πληθυσμού.