ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Canada-Justin Trudeao-Prime Minister
Shutterstock

«Μπλόκο» στην πώληση ακινήτων σε ξένους βάζει η κυβέρνηση του Καναδά

Το νέο μέτρο της κυβέρνησης Τριντό στοχεύει να αντιμετωπίσει την έλλειψη κατοικιών στη χώρα, ωστόσο ορισμένοι ειδικοί του κλάδου διατηρούν τις αμφιβολίες τους, καθώς οι ξένοι αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% των ιδιοκτητών κατοικιών στον Καναδά.

Οι ξένοι δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να αγοράζουν ακίνητα στον Καναδά και για τα επόμενα δύο χρόνια, απαγόρευση η οποία επιβλήθηκε με σκοπό να αντιμετωπιστεί η έλλειψη στέγης κατοικιών και διαμερισμάτων που υπάρχει στη χώρα συγκρατώντας και τις τιμές των ακινήτων που είχαν εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα και λόγω πληθωρισμού.

Προβλέπονται εξαιρέσεις, για τους πρόσφυγες και ανθρώπους με άδειες νόμιμης παραμονής, ενώ ο νόμος δεν έχει εφαρμογή παρά μόνο για κατοικίες και διαμερίσματα σε πόλεις, όχι σε τουριστικές δομές, όπως τα εξοχικά για παράδειγμα.

Το μέτρο είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό στην προεκλογική του εκστρατεία το 2021. Το Φιλελεύθερο κόμμα του στηλίτευε το ότι ξένοι επενδυτές ανέβασαν τις τιμές στα ύψη, καθιστώντας απρόσιτη την πρόσβαση σε ακίνητα για πολλούς Καναδούς. Ο νόμος υιοθετήθηκε την άνοιξη.

Η αγορά των ακινήτων πάντως καταγράφει επιβράδυνση τελευταία, κυρίως εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων που αποφασίστηκε από την κεντρική τράπεζα για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός. Σύμφωνα με συλλογικό φορέα μεσιτών, η μέση τιμή μιας κατοικίας ανερχόταν στα 630.000 καναδικά δολάρια (465.000 αμερικανικά δολάρια, 435.000 ευρώ) τον περασμένο μήνα, από τα 800.000 όπου είχε φθάσει πριν από έναν χρόνο.

Ορισμένοι ειδικοί διατηρούν τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, καθώς οι ξένοι δεν αντιπροσωπεύουν παρά κάτι λιγότερο από το 5% των ιδιοκτητών κατοικιών στον Καναδά, σύμφωνα με την καναδική εθνική στατιστική υπηρεσία. Αντιτείνουν πως καλύτερο θα ήταν να επιταχυνθεί η ανέγερση νέων κατοικιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Καναδάς έκλεισε το μεγαλύτερο φυσικό παγοδρόμιο του κόσμου λόγω ζέστης

Το κανάλι παγοδρομιών Rideau Canal Skateway, μήκους 7,8 χιλιομέτρων, άνοιξε για πρώτη φορά πριν από 50 και πλέον χρόνια και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στην πρωτεύουσα του Καναδά, την Οτάβα.
ΔΙΕΘΝΗ

Καταρρίφθηκε «άγνωστο αντικείμενο» που παραβίασε τον εναέριο χώρο του Καναδά

«Υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμη που έχουμε να μάθουμε γι' αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που η ανάλυση αυτού του αντικειμένου θα είναι πολύ σημαντική», είπε ο Τζάστιν Τριντό στους δημοσιογράφους.
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς: Δικαστήριο ζητά από την κυβέρνηση επαναπατρισμό τζιχαντιστών στη Συρία

Οι οικογένειες των 23 πολιτών είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της καναδικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι η άρνηση των αρχών να επιτρέψει στους συγγενείς τους να επαναπατριστούν παραβίαζε τη Χάρτα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών.