ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
metsola
Φώτο: Shutterstock

Ρ. Μέτσολα: Αυστηρές ποινές και κυρώσεις σε περιπτώσεις διαφθοράς

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι δυο ευρωομάδες ζήτησαν να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις παγώνοντας και τις συντάξεις για όσους ευρωβουλευτές καταδικάζονται σε ποινή μεγαλύτερη των δυο ετών.

Στις επιπτώσεις του σκανδάλου διαφθοράς του Qatarqate και την ανάγκη να υπάρξει ένα σύστημα που θα διαφυλάξει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς επισήμανε σε συνέντευξη της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η κα Μέτσολα τόνισε: «Θεωρώ σημαντικό να εισαχθεί ένα σύστημα βάσει του οποίου οι ευρωβουλευτές, μετά την λήξη της θητείας τους, να μην μπορούν αμέσως να αρχίζουν να κάνουν "λόμπινγκ". Πρέπει να υπάρξει μια διαπραγμάτευση, αρχίζοντας από την χρονική διάρκεια της απαγόρευσης αυτής».

«Θέλω να βεβαιωθώ ότι θα προκύψουν εφαρμόσιμες και γρήγορες κυρώσεις, διότι οι κυρώσεις είναι το πραγματικό αποτρεπτικό στοιχείο», πρόσθεσε. Εξήγησε, επίσης, ότι οι ήδη υπάρχουσες κυρώσεις προβλέπουν την δυνατότητα να σταματήσει η καταβολή του μισθού, ενώ τώρα «δυο ευρωομάδες ζήτησαν να γίνει περαιτέρω βήμα, με το πάγωμα της σύνταξης». Η πρότασή τους προβλέπει, όπως εξήγησε η Μέτσολα ότι «όποιος καταδικάζεται σε ποινή μεγαλύτερη των δυο ετών θα χάνει την σύνταξή του». Θα πρέπει όμως «να εξακριβωθεί αν, από νομικής πλευράς, η πρόταση είναι εφαρμόσιμη».

«Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο, δεν είναι ότι μια τρίτη χώρα προσπάθησε να ασκήσει επιρροή, αλλά το ότι μια ΜΚΟ -μια λεγόμενη ΜΚΟ η οποία ασχολείται με ανθρώπινα δικαιώματα- χρησιμοποιήθηκε από ένα αυταρχικό καθεστώς για να διαφθείρει», δήλωσε στην La Repubblica η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε ερώτηση της εφημερίδας, αν είχε κάποιες υποψίες, η Ρομπέρτα Μέτσολα απάντησε: «Υποψίες όχι. Κατάλαβα όμως ότι συνέβαινε κάτι το διαφορετικό, όταν έγινε η ψηφοφορία στην επιτροπή αυτή. Οι έρευνες έφτασαν πιθανόν στο Κατάρ, με την αρχική σκέψη ότι τα νήματα θα μπορούσαν να τα κινούν η Ρωσία και η Κίνα. Ανησυχούμε πάντα για τέτοιου είδους φαινόμενα, αλλά το θέμα είναι ότι σε αυτή την περίπτωση τα κατάφεραν».

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί ότι «με την στερνή αυτή γνώση, θα μπορούσαμε να έχουμε αναρωτηθεί τί συνέβαινε στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να την είχαμε πιθανόν εμπιστευθεί λιγότερο».

Σε σχέση με την διαδικασία άρσης της ασυλίας των Ρομπέρτο Κοτσολίνο και Μάρκ Ταραμπελά, εξήγησε ότι «η όλη διαδικασία συνήθως διαρκεί ενενήντα ημέρες, αλλά αποφασίσθηκε η συντόμευσή της κατά τριάντα ημέρες». «Δεν φοβάμαι τυχόν επέκταση της έρευνας, αλλά είμαι ρεαλίστρια. Είμαι έτοιμη για παν ενδεχόμενο, αλλά δεν περιμένω τίποτα. Δεν μπορούμε να είμαστε "αθώοι" και να πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ πια, στο μέλλον», κατέληξε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετεί μεταρρυθμίσεις ως προς το lobbying

Στα μέτρα που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνονται αυστηρότεροι κανονισμοί για πρώην ευρωβουλευτές, ενώ θα πάψουν να δίνονται μόνιμες άδειες εισόδου σε πρώην ευρωβουλευτές, και θα απαιτείται να γίνονται πολύ πιο αναλυτικές δηλώσεις συμφερόντων.
ΔΙΕΘΝΗ

Ικανοποίηση στην ΕΕ για την πρόοδο της Ουκρανίας κατά της διαφθοράς

Η Ουκρανία είχε συγκλονισθεί στην αρχή της χρονιάς από ένα σημαντικό σκάνδαλο διαφθοράς αναφορικά με τις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων. Ακολούθησαν αποπομπές πολιτικών αξιωματούχων και έρευνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπλόκο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην κινεζική εφαρμογή Tik Tok

Μετά την απόφαση της Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαγόρευσε στο προσωπικό του να χρησιμοποιεί τη δημοφιλή εφαρμογή και τους συνέστησε να την απεγκαταστήσουν από το κινητό τους υπό τον φόβο παρακολουθήσεων από το Πεκίνο.