ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
asthenoforo
Shutterstock

Νέα απεργία των εργαζόμενων στα ασθενοφόρα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πρόκειται για την τρίτη απεργία σε πέντε εβδομάδες για τους εργαζόμενους στα ασθενοφόρα στο δημόσιο σύστημα υγείας, το NHS, του οποίου οι νοσηλευτές ήδη πραγματοποίησαν δύο ημέρες απεργίας.

Τα πληρώματα των βρετανικών ασθενοφόρων πραγματοποιούν σήμερα νέα απεργία ζητώντας αύξηση μισθών για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι κοινωνικές συγκρούσεις δεν φαίνεται να αποκλιμακώνονται μπροστά στη δυσκαμψία της κυβέρνησης.

Πρόκειται για την τρίτη απεργία σε πέντε εβδομάδες για τους εργαζόμενους στα ασθενοφόρα στο δημόσιο σύστημα υγείας, το NHS, του οποίου οι νοσηλευτές ήδη πραγματοποίησαν δύο ημέρες απεργίας την περασμένη εβδομάδα σε συνέχεια της πρωτόγνωρης κινητοποίησής τους τον Δεκέμβριο.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια εξαπλώνεται σε πολλούς κλάδους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο πληθωρισμός φθάνει το 10,5% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Αλλά ο κλάδος της υγείας, που χαρακτηρίζεται από χρόνια υποχρηματοδότηση και έλλειψη εργαζομένων, υφίσταται ιδιαίτερο πλήγμα. Για τις 6 Φεβρουαρίου έχει εξαγγελθεί νέα ημέρα μαζικής κινητοποίησης, ενώ η κυβέρνηση προωθεί νόμο για την παροχή των στοιχειωδών υπηρεσιών σε περιπτώσεις απεργίας σε πολλούς κλάδους, μεταξύ των οποίων στην υγεία και τις μεταφορές.

Ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ, σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση, χαρακτήρισε «ιδιαίτερως απογοητευτική» την απεργιακή κινητοποίηση του προσωπικού των ασθενοφόρων και υπογράμμισε τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για να προστατευθεί η ασφάλεια των ασθενών.

«Δεν έχει υπάρξει η ελάχιστη πρόταση μέσα σε πέντε εβδομάδες», δήλωσε η γενική γραμματέας του συνδικάτου Unite Σάρον Γκράχαμ, καλώντας τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να διαπραγματευθεί καθώς για εκείνη ο υπουργός Υγείας δεν έχει την «εξουσία» να ολοκληρώσει μια συμφωνία.

Ενώ ο Στιβ Μπάρκλεϊ κάνει λόγο για «εποικοδομητικές συζητήσεις» με τα συνδικάτα για τους μισθούς για την επόμενη χρονιά (2023/2024), η αξιωματούχος του συνδικάτου προειδοποίησε ότι οι απεργοί θα είναι «εκεί» έως ότου η κυβέρνηση αποφασίσει να διαπραγματευθεί για την τρέχουσα χρονιά. «Είναι άνθρωποι που ήταν εκεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας όταν δεν υπήρχε εμβόλιο», όταν «πέθαιναν άνθρωποι, πέθαιναν εργαζόμενοι στο NHS», δήλωσε η ίδια στο Sky News. Ελπίζει, ωστόσο, ότι η ημέρα της κινητοποίησης στις 6 Φεβρουαρίου, «μια λυπηρή ημέρα για το NHS», μπορεί να αποφευχθεί.

«Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να συγκαλέσει τους γενικούς γραμματείς» των συνδικάτων «δεν έχει σημασία πότε, θα είμαστε εκεί» δήλωσε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι των υγειονομικών θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των ασθενών.

«Πεντακόσιοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα ενώ περιμένουν το ασθενοφόρο στην πέμπτη πλουσιότερη οικονομία του κόσμου», δήλωσε η ίδια, επικαλούμενη την εκτίμηση της ένωσης ιατρών επειγόντων περιστατικών Royal College of Emergency Medicine, «είναι η απόλυτη εθνική ντροπή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

asthenoforo
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα απεργία του νοσηλευτικού προσωπικού στην Βρετανία ζητούν αυξήσεις

Οι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις μαρτυρούν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του συνδικάτου των νοσηλευτών, του Royal College of Nursing (RCN) και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες απεργιακές κινητοποίησεις παραλύουν τους βρετανικούς σιδηροδρόμους

Το συνδικάτο των οδηγών απέρριψε την τελευταία πρόταση που υπήρξε και περιελάμβανε αναδρομική αύξηση μισθού 4% για το 2022 ακολουθούμενη από περαιτέρω αύξηση μισθού 4% το 2023, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι συνομιλίες.
Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
ΔΙΕΘΝΗ

Η μικρή αύξηση μισθών φέρνει μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων στη Βρετανία

Αν και υπάρχουν ελπίδες ότι νέα πρόταση για τους σιδηροδρομικούς μπορεί να δώσει τέλος στις απεργιακές κινητοποιήσεις στον τομέα αυτόν, εκπρόσωποι των νοσηλευτών προειδοποίησαν ότι οι δικές τους απεργίες μπορεί να ενταθούν.