ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στοχευμένες επιθέσεις από Ρώσους και Ιρανούς χάκερ στη Βρετανία

Το NCSC προτείνει την χρήση πολύπλοκων password με πολλαπλή ταυτοποίηση και επαγρύπνηση για τα εισερχόμενα mail για τον περιορισμό του κινδύνου πειρατείας.

Ρώσοι και Ιρανοί χάκερς επιτίθενται σε δημοσιογράφους και πολιτικούς για να υποκλέψουν ευαίσθητα δεδομένα, προειδοποιεί το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC) που έχει σημάνει συναγερμό με ανακοίνωση στην οποία απευθύνεται προειδοποίηση για την αύξηση των προσπαθειών πειρατείας κατά ιδιωτών και οργανισμών.

«Οι εκστρατείες αυτές διεξάγονται από παράγοντες που έχουν ως βάση την Ρωσία και το Ιράν και καταδιώκουν ανελέητα τους στόχους τους για να κλέψουν online στοιχεία ταυτότητας και να υπονομεύσουν εν δυνάμει ευαίσθητα συστήματα», δήλωσε ο Πολ Τσίτσεστερ, αξιωματούχος του NCSC.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται οι ομάδες SEABORGIUM με βάση την Ρωσία και TA453 με βάση το Ιράν, η οποία συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης. Αν και οι δύο εκστρατείες είναι ξεχωριστές, οι δύο ομάδες «χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνικές και έχουν παρόμοιους στόχους».

«Οι επιθέσεις δεν θέτουν ως στόχο το ευρύ κοινό, αλλά ειδικούς τομείς, κυρίως στον πανεπιστημιακό κόσμο, την άμυνα, τις κυβερνητικές υπηρεσίες, της μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα κέντρα μελετών, τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους, τους ακτιβιστές», επισημαίνει το NCSC.

Το «spear phishing» συνίσταται στην συγκέντρωση απόρρητων στοιχείων με τους πειρατές να υποδύονται τους νόμιμους παράγοντες. Αν και η μέθοδος είναι παλιά όσο το Internet, το NCSC περιγράφει με λεπτομέρειες τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται. «Δημιουργούν πλαστά προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υποδυθούν τους έγκυρους ειδικούς, έχουν χρησιμοποιήσει υποτιθέμενες προσκλήσεις σε διασκέψεις ή άλλες εκδηλώσεις».

Σύμφωνα με το NCSC, η ιρανική ομάδα TA453 έχει χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα Zoom, για να στείλει στην συνέχεια κακόβουλη τοποθεσία στην μπάρα της συνομιλίας της πλατφόρμας. «Συνιστούμε θερμά στους οργανισμούς και τους ιδιώτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι σε πιθανές προσεγγίσεις και να ακολουθούν τις συμβουλές της online προστασίας», προειδοποιεί ο Τσίτσεστερ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Βέλη» της Βρετανίας προς Μόσχα για την κατάρριψη του αμερικανικού drone

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανέφεραν χθες πως αναγκάστηκαν να ρίξουν στη θάλασσα UAV, διότι ρωσικό μαχητικό το αναχαίτισε και προκάλεσε ζημιά στην προπέλα του, με τη Μόσχα να απορρίπτει την αμερικανική εκδοχή.
ΔΙΕΘΝΗ

Β. Ζελένσκι: Η νίκη που θα έρθει έναντι της Ρωσίας θα αλλάξει τον κόσμο

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε πως η Βρετανία βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Κιέβου κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή του Μπόρις Τζόνσον και τόνισε πως οι δυο χώρες νίκησαν μαζί τον φόβο του πολέμου.
Truss-Liz-Prime-Minister
ΔΙΕΘΝΗ

Θύμα κατασκοπείας φέρεται να έπεσε η Λιζ Τρας όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών

Χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε «άκρως απόρρητες λεπτομέρειες» των διαβουλεύσεων της Τρας με ξένους συμμάχους, πέραν των προσωπικών μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν με τον στενό συνεργάτη της, τον Κουάζι Κουάρτενγκ.