ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
poland, morawiecki
Φώτο: Shutterstock

Αλλάζει ο εκλογικός νόμος στην Πολωνία για να αυξηθεί η συμμετοχή

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο εκλογικός κώδικας δεν θα πρέπει να αλλάζει σε μια χρονιά εκλογών παραπέμποντας σε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στη χώρα.

Το κοινοβούλιο της Πολωνίας υιοθέτησε αργά το βράδυ της Πέμπτης μια τροποποίηση του εκλογικού κώδικα που στοχεύει να αυξήσει τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις φετινές βουλευτικές εκλογές, μια κίνηση η οποία σύμφωνα με την αντιπολίτευση είναι παράνομη και θα ωφελήσει το κυβερνών κόμμα.

Με βάση τον νέο νόμο θα δημιουργηθούν περισσότερα εκλογικά τμήματα σε χωριά με έως και 200 μόνιμους κατοίκους, ενώ θα πρέπει να επιστρατευτούν λεωφορεία για τη μεταφορά των ψηφοφόρων άνω των 60 ετών με κινητικά προβλήματα σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμα τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο εκλογικός κώδικας δεν θα πρέπει να αλλάζει σε μια χρονιά εκλογών παραπέμποντας σε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι εισαγωγές σοβαρών τροποποιήσεων έξι μήνες πριν από την προκήρυξη εκλογών.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία και να υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας για να γίνει νόμος, επομένως πιθανόν να μην τεθεί σε ισχύ μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο.

Η Πολωνία θα διενεργήσει βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο και παρότι το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, το οποίο έχει μεγάλη στήριξη μεταξύ των ηλικιωμένων ψηφοφόρων και εκείνων από την επαρχία, εξακολουθεί να προηγείται, η δημοτικότητά του έχει αρχίσει να μειώνεται στον απόηχο της κρίσης με το κόστος διαβίωσης.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Πολιτικής Πλατφόρμας, δήλωσε ότι η αλλαγή των κανονισμών σε μια χρονιά εκλογών «παραβιάζει τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας». «Αν είναι έτοιμο το Νόμος και Δικαιοσύνη ...να χειραγωγήσει τον εκλογικό νόμο προκειμένου να αυξήσει τις εκλογικές πιθανότητές του, είναι εύκολο να φανταστούμε ότι θα είναι ικανό και για άλλου τύπου χειραγώγηση», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ρίζαρντ Τερλέκι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, είπε ότι ο μοναδικός στόχος των αλλαγών είναι να αυξηθεί η προσέλευση των ψηφοφόρων. Ο αρχηγός του κόμματος Γιάροσλαβ Κατσίνσκι δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει πολλές χιλιάδες ακόμη εκλογικά τμήματα "ώστε πολίτες που θα φεύγουν από την εκκλησία (την Κυριακή) να μπορούν να ψηφίσουν".

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επιρροή των νέων κανονισμών επί των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε αυτό το στάδιο, αλλά τέτοιου είδους αλλαγές που εισάγονται τόσο κοντά σε ημερομηνία εκλογών είναι παράνομες και δύσκολο να εφαρμοστούν.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι δεν θα αυξήσει την προσέλευση, ο αντίκτυπος θα είναι μηδαμινός... αν ήταν μια τίμια ιδέα, θα αύξανε κυρίως τον αριθμό των εκλογικών κέντρων σε περιοχές πυκνοκατοικημένες, σε πόλεις», είπε η Άννα Ματέρσκα-Σοσνόβσκα, πολιτική επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MIG 29 Polish
ΔΙΕΘΝΗ

Με μαχητικά αεροσκάφη Mig-29 ενισχύει τον αγώνα της Ουκρανίας η Σλοβακία

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, η Σλοβακία θα λάβει οικονομική αποζημίωση από την ΕΕ ενώ έχει καταλήξει επίσης σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για παραδόσεις στρατιωτικού υλικού αξίας περίπου 700 εκατ. δολαρίων.
ΔΙΕΘΝΗ

Εξαρθρώθηκε ρωσικό δίκτυο κατασκόπων που δρούσε στην Πολωνία

Όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της χώρας έκανε λόγο για πραγματική απειλή καθώς οι συλληφθέντες εργάζονταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και προετοίμαζαν ενέργειες σαμποτάζ στην Πολωνία.