ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ενδεχόμενο να ανοίξει το Κοινοβούλιο νωρίτερα αφήνει ο Μπόρις Τζόνσον

Συνεχίζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας η εξέταση για το «λουκέτο» του Μπόρις Τζόνσον στο βρετανικό Κοινοβούλίο εν μέσω της προετοιμασίας για το Brexit.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας θα συνεχίσει σήμερα την ακροαματική διαδικασία για την εξέταση των νομικών επιχειρημάτων της κυβέρνησης και αυτών που προσέφυγαν εναντίον της σχετικά με το αν ήταν παράνομη η απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου εν μέσω της προετοιμασίας του Brexit.

Δικηγόρος του Τζόνσον δήλωσε χθες στο δικαστήριο ότι, αν χάσει την υπόθεση αυτή, ο πρωθυπουργός μπορεί να δώσει εντολή να επαναληφθεί η λειτουργία του κοινοβουλίου νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Η ακροαματική διαδικασία, η οποία άρχισε χθες, θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Το νωρίτερο που αναμένεται μια απόφαση είναι αργά αύριο Πέμπτη, αλλά το πιθανότερο είναι να εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

Η λειτουργία του κοινοβουλίου ανεστάλη την 10η Σεπτεμβρίου αφότου ο Τζόνσον ενημέρωσε επισήμως την βασίλισσα Ελισάβετ ότι χρειάζεται την παύση της λειτουργίας του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες ώστε να μπορέσει να προετοιμάσει την κατάθεση νέας νομοθετικής ατζέντας.

Το κοινοβούλιο προγραμματίζεται να συνέλθει εκ νέου στις 14 Οκτωβρίου, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Οι αντιτασσόμενοι στην κίνηση αυτή του Βρετανού πρωθυπουργού δηλώνουν ότι ο πραγματικός στόχος για την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου είναι να εμποδίσει το σώμα, στο οποίο δεν διαθέτει πλειοψηφία, να αμφισβητήσει τον τρόπο που χειρίζεται το Brexit. Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θα οδηγήσει την Βρετανία εκτός ΕΕ είτε έχει επιτευχθεί συμφωνία αποχώρησης είτε όχι με τα άλλα 27 κράτη μέλη. Πλειοψηφία των βουλευτών απορρίπτει την στάση του αυτή.

Δικηγόρος της επιχειρηματία και ακτιβίστριας Τζίνα Μίλερ, μιας από αυτούς που προσέφυγαν κατά του Τζόνσον, δήλωσε χθες στο δικαστήριο ότι κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν καταχράστηκε την εξουσία του για τη διάλυση του κοινοβουλίου κατ'αυτόν τον τρόπο εδώ και 50 χρόνια.

Σήμερα κατά την ακροαματική διαδικασία θα επιχειρηματολογήσει άλλος ένας από τους δικηγόρους του Τζόνσον, ο οποίος θα απαντήσει συγκεκριμένα στην προσφυγή που κατέθεσε η Μίλερ. Επίσης θα επιχειρηματολογήσει δικηγόρος της Σκωτσέζας βουλευτού Τζοάνα Τσέρι, η οποία έχει επίσης προσφύγει κατά του Τζόνσον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Παράνομη κρίθηκε η απόφαση του Τζόνσον να κλείσει το βρετανικό κοινοβούλιο

Το ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας αποφάνθηκεπως η απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες είναι παράνομη.
ΔΙΕΘΝΗ

Bloomberg: Οι 4 επιλογές που έχει πλέον ο Μπόρις Τζόνσον για το Brexit

Οι εξελίξεις στη Βρετανία και το επεισοδιακό κλείσιμο της Βουλής από τον Μπόρις Τζόνσον έχουν προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια αγορά καθώς η διαδικασία του Brexit είναι «αχαρτογράφητα νερά» για όλους.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπόρις Τζόνσον θωρακίζει νομικά το Brexit

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον καταρτίζει σχεδιασμούς για να αποκλειστεί νομικά κάθε αναβολή του Brexit, ανέφερε η εφημερίδα The Telegraph στην ηλεκτρονική της έκδοση αργά το βράδυ χθες Κυριακή.
Britain, Bretania, EU, Evropaiki Enosi, Brexit, Fishing, Psaria
ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Το 57% των Βρετανών θέλουν την επανένταξη στην ενιαία αγορά

Μεγάλο ποσοστό των Βρετανών θέλει η χώρα τους να έχει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ και σε αυτό συμφωνεί η πλειοψηφία τόσο εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της εξόδου όσο και εκείνων που ψήφισαν υπέρ της παραμονής, στο δημοψήφισμα του 2016.
ΔΙΕΘΝΗ

Στα προ Brexit επίπεδα θέλει να μειώσει τη μετανάστευση η Βρετανία

Τον Ιούλιο, το Λονδίνο ψήφισε νόμο που απαγορεύει στους μετανάστες που φθάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ζητούν άσυλο, ανεξάρτητα από τους λόγους που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.