ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε χαμηλό 53 ετών η ανεργία στις ΗΠΑ, υποχώρησε στο 3,4% τον Ιανουάριο

Στις 517.000 οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, «διαλύοντας» τις εκτιμήσεις των αναλυτών για δημιουργία 180.000 θέσεων, ενώ είχαν προβλέψει ότι η ανεργία θα έφθανε στο 3,6%.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1969 διολίσθησε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, με τις νέες θέσεις εργασίας να ξεπερνούν κατά πολύ τις εκτιμήσεις, γεγονός που αφήνει περιθώρια στη Fed για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν η ανεργία υποχώρησε στο 3,4%, με το μέσο ωρομίσθιο να συνεχίζει να αυξάνει και τις νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν να φθάνουν στις 517.000 από 260.000 που ήταν τον Δεκέμβριο, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων και σε επίπεδα πολλαπλάσια από τις 180.000 θέσεις που ήταν η μέση εκτίμηση των αναλυτών, οι οποίοι επίσης είχαν προβλέψει ότι η ανεργία θα έφθανε στο 3,6%. 

Η ανακοίνωση οδήγησε σε διεύρυνση των απωλειών για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,43%, τον S&P 500 στο -0,88%, ενώ απώλειες άνω του 1% εμφανίζει ο Nasdaq, η πορεία του οποίου οφείλεται, όμως, και σε μεγέθη χαμηλότερα των προσδοκιών από κορυφαίους τεχνολογικούς ομίλους. 

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία της ανακοίνωσης οι προσλήψεις ήταν ευρείας κλίμακας σε όλους τους τομείς, με αιχμή του δόρατος την αναψυχή και τη φιλοξενία, τις επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες και την υγειονομική περίθαλψη.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού, την υποχώρηση της καταναλωτικής ζήτησης και τις συνολικά αβέβαιες οικονομικές προοπτικές. Η ζήτηση για εργαζόμενους εξακολουθεί να υπερβαίνει την προσφορά, απειλώντας να διατηρήσει ισχυρή την αύξηση των μισθών και να ανεβάσει περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA-Congress
ΔΙΕΘΝΗ

Ανθεκτική η αγορά εργασίας των ΗΠΑ, δημιουργία 311.000 θέσεων

Στο 3,6% από 3,4% τον Ιανουάριο αυξήθηκε η ανεργία, με τη δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας να ξεπερνά σημαντικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά και να σημειώνει σημαντική πτώση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.
Silicon Valley Bank, SVB, Wall Street, Silicon Valley
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιπρόεδρος Fed: Η κακοδιαχείριση οδήγησε στην πτώχευση της SVB

Όπως επισημαίνει ο αρμόδιος για την εποπτεία των τραπεζών Μάικλ Μπαρ, η επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών, δεν είναι δουλειά των ρυθμιστικών αρχών αλλά της διοίκησης και του διοικητικού συμβουλίου της εκάστοτε τράπεζας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ

Στις 196.000 ανήλθαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα, ενώ η Fed περιμένει σημάδια αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας προκειμένου να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων.
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλεσμα από το ΔΝΤ στη Fed για να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Ταμείου, είπε ότι είναι σημαντικό για τη Fed να «διατηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική» έως ότου διαφανεί μια «πολύ συγκεκριμένη, μόνιμη μείωση του πληθωρισμού».