ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
autokinita, autos, cars
Φωτο: Shutterstock

Το 2025 τα αυτοκίνητα Euro 6 θα αποτελούν σχεδόν το 60% του στόλου της EE

Η παλαιότητα των ευρωπαϊκών στόλων αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα και η ανανέωση του στόλου θα πρέπει να αποτελεί βασική προϋπόθεση των αρμοδίων.

Το 2025 τα αυτοκίνητα Euro 6 θα αποτελούν σχεδόν το 60% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα αυτοκίνητα πριν από το Euro 6, δηλαδή αυτά που πωλήθηκαν πριν από το 2014 και εκπέμπουν περισσότερους ρύπους, θα εξακολουθήσουν να συμβάλλουν στο 43% των συνολικών εκπομπών NOx.

Αυτά τα στοιχεία έχει στη διάθεσή της η Ένωση Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) που, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση των ρύπων, βλέπει ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για την υλοποίηση των στόχων. Η ηλεκτροκίνηση σε αυτή την περίπτωση αποτελεί μονόδρομο, ειδικά αν η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Φυσικά, τα προβλήματα της ηλεκτροκίνησης είναι πολλά όμως διαφαίνεται ότι υπάρχει η διάθεση για την επίλυσή τους.

Η παλαιότητα των ευρωπαϊκών στόλων αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα και η ανανέωση του στόλου θα πρέπει να αποτελεί βασική προϋπόθεση των αρμοδίων. Χωρίς κίνητρα και στόχους δεν θα μπορέσουν να πιαστούν τα όρια μείωσης των ρύπων στις μεγάλες πόλεις. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και την έρευνα που έγινε πριν από λίγο διάστημα και η οποία έδειξε ότι θα υπάρξει οριακή μείωση των εκπομπών NOx με την εφαρμογή του Euro 7. Επιπλέον, μια τεράστια επένδυση στο Euro 7 για τη βελτίωση των κινητήρων εσωτερικής καύσης θα απορροφήσει τεράστια ποσά από τα διαθέσιμα των κατασκευαστών, σε βάρος της τεχνολογίας στην ηλεκτροκίνηση.

Η ανανέωση του στόλου, κυρίως των αυτοκινήτων που είναι πριν από το Euro 6, θα πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς αυτά είναι που επιβαρύνουν περισσότερο με ρύπους το περιβάλλον. Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμούν κατά μέσο όρο 567 επιβατικά αυτοκίνητα και 83 επαγγελματικά οχήματα ανά 1.000 κατοίκους, και τα περισσότερα από αυτά είναι παλιότερης τεχνολογίας και εκπέμπουν αυξημένους ρύπους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

electric cars-ilektrika-autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταργεί τους κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035

Η Γερμανία ήρε το βέτο της με αντάλλαγμα την εισαγωγή εξαίρεσης για τα συνθετικά καύσιμα που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης και θα μπορούσαν να δώσουν παράταση ζωής στους θερμικούς κινητήρες.
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Ευρώπης - Γερμανίας για εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων και e-fuels

Το Βερολίνο εξέπληξε τους εταίρους του, στις αρχές Μαρτίου, μπλοκάροντας την τελευταία στιγμή ρύθμιση που προέβλεπε την εκμηδένιση των εκπομπών CO2 των νέων αυτοκινήτων με την επιβολή ντε φάκτο 100% ηλεκτρικών κινητήρων από το μέσον της επόμενης δεκαετίας.
autokinito-smartcar-texnologia
ΔΙΕΘΝΗ

Στο επίκεντρο της βιομηχανίας αυτοκινήτων μπαίνει η αυτόνομη οδήγηση

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2035 τα αυτόνομα οχήματα θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% της ευρωπαϊκής αγοράς και έως και το 34% της Κίνας, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναπτύσσουν όλο και πιο προηγμένες τεχνολογίες.