ΓΔ: 1453.33 0.38% Τζίρος: 20.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:24:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
russia-oil
Φώτο: Shutterstock

Κόβει παραγωγή πετρελαίου η Ρωσία, άλμα 2% έκανε η τιμή του μπρεντ

Ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα μειώσει την παραγωγή του Μαρτίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως σε  αντίποινα για τις διεθνείς κυρώσεις.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον επόμενο μήνα, υλοποιώντας την απειλή της για αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις και στέλνοντας τις τιμές του πετρελαίου σε κατακόρυφη άνοδο.

Το πετρέλαιο σημείωσε σήμερα άλμα μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή του Μαρτίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως

Το μπρεντ σκαρφάλωσε έως και 2,6% στο Λονδίνο και διαπραγματεύτηκε πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι, εξαλείφοντας προηγούμενη πτώση, ενώ το αμερικανικό αργ,  West Texas Intermediate κινήθηκε πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Η κίνηση αυτή είναι η πρώτη σημαντική ένδειξη αντίκτυπου στη ρωσική παραγωγή από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις στην παραγωγή της χώρας τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η μείωση της παραγωγής, η οποία ισοδυναμεί περίπου με το 5% της παραγωγής του Ιανουαρίου, έχει υπονοηθεί επανειλημμένα από το Κρεμλίνο από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η G-7 άρχισαν να συζητούν την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές των ρωσικών εξαγωγών. Η κίνηση αυτή απειλεί με νέα αναταραχή μια αγορά πετρελαίου που κατά τα άλλα έχει δεχτεί με καλό μάτι τις απαγορεύσεις της ΕΕ στις περισσότερες θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι τιμές του αργού σημείωσαν άλμα στην είδηση, με το μπρεντ να διαγράφει τις προηγούμενες απώλειες και να αυξάνεται έως και 2% στα 86,50 δολάρια το βαρέλι στις 8:50 π.μ. στο Λονδίνο. Πριν από αυτή την εβδομάδα, ο διεθνής δείκτης αναφοράς είχε μειωθεί κατά 9% από τα μέσα Ιανουαρίου, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των πληθωριστικών ανησυχιών.

«Η Ρωσία πιστεύει ότι ο μηχανισμός των ανώτατων ορίων τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα αποτελεί παρέμβαση στις σχέσεις της αγοράς και προέκταση των καταστροφικών ενεργειακών πολιτικών της συλλογικής Δύσης», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ σε δήλωσή του την Παρασκευή.

Η κίνηση της Μόσχας εμβαθύνει τον περιορισμό της προσφοράς κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που ανακοινώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους από τον ΟΠΕΚ+, του οποίου η Ρωσία ηγείται μαζί με τη Σαουδική Αραβία. Σε συνεδρίαση της επιτροπής νωρίτερα αυτό το μήνα, οι υπουργοί της ομάδας δεν είδαν την ανάγκη να αλλάξουν το όριο παραγωγής τους, το οποίο διαρκεί μέχρι το τέλος του 2023.

Από την επιβολή των απαγορεύσεων εισαγωγής στην ΕΕ και του ανώτατου ορίου τιμών «οι περισσότεροι παρατηρητές ανέμεναν κάποια απώλεια παραγωγής και η Μόσχα μπορεί απλώς να προσπαθεί να παρουσιάσει μια υποχρεωτική περικοπή ως εθελοντική πολιτική επιλογή», δήλωσε ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος της Rapidan Energy Group και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Αμφιβάλλω αν οι εταίροι της Ρωσίας στον ΟΠΕΚ+ αιφνιδιάστηκαν και δεν αναμένω ότι η μείωση της προσφοράς θα αλλάξει τη στάση πολιτικής τους για "παραμονή"».

Βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει κανείς να καλύψει το κενό προσφοράς που δημιουργήθηκε από τις ρωσικές περικοπές, δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS Group AG

«Ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να αυξήσει την ποσόστωση του ομίλου του ή να αναιρέσει τις περικοπές του αργότερα φέτος», είπε. «Προς το παρόν δεν υπάρχει πίεση να αλλάξει κάτι από πλευράς παραγωγής». 

Από τώρα, η Ρωσία είναι σε θέση να πουλήσει τις ποσότητες πετρελαίου της στις ξένες αγορές, αλλά δεν θέλει να τηρήσει τους περιορισμούς τιμών που έχουν επιβάλει τα δυτικά κράτη, δήλωσε ο Νόβακ. «Κατά τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων, θα ενεργήσουμε με βάση το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην αγορά», είπε. 

Τα έσοδα της Μόσχας από το πετρέλαιο έχουν δεχθεί πλήγμα τους τελευταίους μήνες. Η πτώση κατά περίπου 40 δολάρια το βαρέλι του αργού τύπου Brent από τον Ιούνιο ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας. Η έκπτωση με την οποία διαπραγματεύεται το αργό Ουραλίων - η κύρια εξαγωγική ποιότητα της Ρωσίας - έναντι του διεθνούς δείκτη αναφοράς έχει επίσης διευρυνθεί, καθώς η απαγόρευση εισαγωγών της ΕΕ και το ανώτατο όριο τιμών της G-7 ανάγκασαν τη χώρα να αναζητήσει νέες αγορές και εναλλακτικές μεθόδους μεταφοράς.

Ακόμα κι έτσι, η ρωσική παραγωγή υπήρξε εκπληκτικά ανθεκτική. Από τον Απρίλιο, όταν έπεσε σε χαμηλό επίπεδο μετά την εισβολή, στα 10,05 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου ανέκαμψε σε περίπου 10,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στο τέλος του 2022. Παρέμεινε κοντά σε αυτό το επίπεδο τον Ιανουάριο, παρά την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις περισσότερες θαλάσσιες εισαγωγές αργού της χώρας στις 5 Δεκεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones έβαλαν στο στόχαστρο ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου

Τουλάχιστον εννέα μεγάλα διυλιστήρια έχουν δεχθεί επιτυχώς επιθέσεις φέτος, θέτοντας σήμερα εκτός λειτουργίας το 11% της συνολικής δυναμικότητας της χώρας σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.
russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα και Ινδία στήριξαν τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου το 2023

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Α. Νόβακ, το μερίδιο της Κίνας έχει αυξηθεί στο 45-50% ενώ και η Ινδία έχει γίνει σημαντικός εταίρος τα τελευταία δυο χρόνια, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από την Ευρώπη.
ΔΙΕΘΝΗ

Θα εντείνει τις περικοπές στην εξαγωγή πετρελαίου τον Δεκέμβριο η Ρωσία

Ενδεχομένως η εξαγωγή να μειωθεί κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα ή περισσότερο, νωρίτερα από ό,τι είχε υποσχεθεί η Μόσχα, καθώς οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στον κόσμο προσπαθούν να στηρίξουν την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες κυρώσεις επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του κατηγορεί αυτούς που στοχοποιήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν υπηρεσίες συνασπισμού ανώτατου ορίου τιμών, ενώ μετέφεραν ρωσικό αργό πετρέλαιο πάνω από το συμφωνηθέν ανώτατο όριο τιμής.