ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
MIG 29 Polish
Φωτο: Shutterstock

Η Ρωσία προμήθευσε την Ινδία με εξοπλισμούς αξίας 13 δισ. δολαρίων

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων ρωσικής κατασκευής στον κόσμο σε αυτή αντιστοιχεί χονδρικά το 20% των παραγγελιών στα βιβλία της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, για αυτό και δεν καταδικάζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία προμήθευσε την Ινδία με οπλικά συστήματα αξίας περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια και το Νέο Δελχί έκανε παραγγελίες στη Μόσχα για περαιτέρω στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άλλων 10 δισεκ. δολαρίων, μετέδωσαν χθες Κυριακή το βράδυ ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων ρωσικής κατασκευής στον κόσμο —σε αυτή αντιστοιχεί χονδρικά το 20% των παραγγελιών στα βιβλία της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας—, κάτι που εξηγεί εν μέρει το γιατί το Νέο Δελχί έχει αποφύγει επιμελώς να καταδικάσει ρητώς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις σε Μόσχα και Κίεβο να επιλέξουν τον δρόμο του διαλόγου και της διπλωματίας για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη, που θα συμπληρώσει έναν χρόνο σε 11 ημέρες.

Δεκάδες χώρες της Δύσης επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, ιδίως στη βιομηχανία όπλων της, σε αντίποινα για την εισβολή που το Κρεμλίνο βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Ινδία, η Κίνα και κάποιες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας όμως συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για την απόκτηση ρωσικών όπλων, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Σουγκάγεφ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας.

«Παρά την άνευ προηγουμένου πίεση που ασκήθηκε στην Ινδία από δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, σχετικά με την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτή συνεχίζει να είναι από τους βασικούς εταίρους της Ρωσίας στο πεδίο της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας», επισήμανε ο κ. Σουγκάγεφ, κατά το Interfax.

Οι ετήσιες εξαγωγές όπλων ανήλθαν σε περίπου 14 -15 δισ. δολάρια και οι παραγγελίες που έχει λάβει η Μόσχα παρέμειναν σταθερές, περί τα 50 δισ. δολάρια, πρόσθεσε.

Οι πελάτες της Ρωσίας στην Ασία ενδιαφέρονται κυρίως για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, τους πυραύλους επιφανείας-αέρος όπως οι Όσα, Στρέλα και Πετσόρα, μαχητικά αεροσκάφη όπως τα Σουχόι Su-30 και Μικογιάν MiG-29, επιθετικά ελικόπτερα και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πάντα σύμφωνα με τον Ντμίτρι Σουγκάγεφ.

Το πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι η Ρωσία θα παρουσιάσει περίπου 200 όπλα και άλλους εξοπλισμούς στη 14η Aero India, η φετινή έκδοση της οποίας ξεκινά σήμερα στην Μπεγκαλούρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα και Ινδία στήριξαν τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου το 2023

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Α. Νόβακ, το μερίδιο της Κίνας έχει αυξηθεί στο 45-50% ενώ και η Ινδία έχει γίνει σημαντικός εταίρος τα τελευταία δυο χρόνια, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από την Ευρώπη.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα συζητά μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Νέο Δελχί

Η Ινδία δεν έχει επικρίνει ξεκάθαρα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» - και ζητά μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μέσω διαλόγου.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Διευκολύνει τη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίων για πολίτες έξι χωρών

Αφότου άρχισε η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022, η Μόσχα προσπαθεί να καλλιεργήσει πιο στενές σχέσεις με την Κίνα, την Ινδία, χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.