Φώτο: Shutterstock

Ιράκ: Οι ΗΠΑ παραβίασαν την εθνική μας κυριαρχία

Σφοδρή επίθεση του προέδρου του ιρακινού κοινοβουλίου στις ΗΠΑ, μετά την επίθεση εναντίον του Σουλεϊμανί. Ανησυχία εκφράζει η Τουρκία.

Ο πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι καταδίκασε την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη από την οποία σκοτώθηκαν ο ισχυρότερος στρατηγός του Ιράν Κασέμ Σουλεϊμανί και ένας από τους σημαντικότερους διοικητές των σιιτικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ, κάνοντας λόγο για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του.

«Η στοχοθέτηση ενός στρατιωτικού διοικητή των ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης συνιστά κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και των διεθνών συμφωνιών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Χαλμπούσι.

«Το Ιράκ πρέπει να αποφύγει να μετατραπεί σε πεδίο μάχης ή να στηρίξει οποιαδήποτε περιφερειακή ή διεθνή σύγκρουση», πρόσθεσε.

Ο Χαλμπούσι, που ως πρόεδρος του κοινοβουλίου είναι ο κορυφαίος σουνίτης πολιτικός του Ιράκ, ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας του να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να σταματήσουν τέτοιου είδους επιθέσεις.

Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εκφράζει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Το αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκε ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, θα εντείνει την ανασφάλεια και την αστάθεια στην περιοχή, προειδοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του το υπουργείο εκφράζει έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Τονίζει επίσης ότι η μετατροπή του Ιράκ σε πεδίο σύγκρουσης θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA-flag-Irak
ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμες να βοηθήσουν οι ΗΠΑ στην επίλυση των διαφορών Ελλάδας - Τουρκίας

«Οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται διπλωματικά, ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν περαιτέρω προκλήσεις, και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», τονίζει ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πάλμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη ΗΠΑ στην Τουρκία για την «αυτοάμυνα» στη Συρία

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Τουρκίας, στον απόηχο της επίθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών Τούρκων στρατιωτικών και στηρίζουμε πλήρως τις δικαιολογημένες ενέργειες αυτοάμυνας της Τουρκίας», τόνισε ο Πομπέο.