ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
Οι σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράκ κυματίζουν δίπλα-δίπλα, συμβολίζοντας διπλωματικές σχέσεις.

Ιράκ: Οι ΗΠΑ παραβίασαν την εθνική μας κυριαρχία

Σφοδρή επίθεση του προέδρου του ιρακινού κοινοβουλίου στις ΗΠΑ, μετά την επίθεση εναντίον του Σουλεϊμανί. Ανησυχία εκφράζει η Τουρκία.

Ο πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι καταδίκασε την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη από την οποία σκοτώθηκαν ο ισχυρότερος στρατηγός του Ιράν Κασέμ Σουλεϊμανί και ένας από τους σημαντικότερους διοικητές των σιιτικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ, κάνοντας λόγο για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του.

«Η στοχοθέτηση ενός στρατιωτικού διοικητή των ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης συνιστά κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και των διεθνών συμφωνιών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Χαλμπούσι.

«Το Ιράκ πρέπει να αποφύγει να μετατραπεί σε πεδίο μάχης ή να στηρίξει οποιαδήποτε περιφερειακή ή διεθνή σύγκρουση», πρόσθεσε.

Ο Χαλμπούσι, που ως πρόεδρος του κοινοβουλίου είναι ο κορυφαίος σουνίτης πολιτικός του Ιράκ, ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας του να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να σταματήσουν τέτοιου είδους επιθέσεις.

Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εκφράζει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Το αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκε ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς του Ιράν, στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, θα εντείνει την ανασφάλεια και την αστάθεια στην περιοχή, προειδοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του το υπουργείο εκφράζει έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Τονίζει επίσης ότι η μετατροπή του Ιράκ σε πεδίο σύγκρουσης θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Θα συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, «σε πέντε ημέρες, 114 στόχοι και 78 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν ως αποτέλεσμα των αεροπορικών μας επιχειρήσεων. Καταστράφηκαν 60 κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις πυρομαχικών.
Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κίνηση στο Κογκρέσο για φραγμό επιστροφής της Τουρκίας στα F-35

Η βουλευτής Ντίνα Τίτους ξεκινά πρωτοβουλία στο Κογκρέσο για να εμποδίσει τυχόν επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 αν δεν λυθεί το θέμα S-400, ενεργοποιώντας νόμιμα εργαλεία μπλοκαρίσματος πώλησης όπλων.
Σημαίες ΗΠΑ Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές κατά της πώλησης κινητήρων στην Τουρκία

Τέσσερις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές εκφράζουν ανησυχία για την πιθανή πώληση κινητήρων μαχητικών στην Τουρκία, τονίζοντας ότι απειλεί τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητούν αυστηρή συμμόρφωση με το νόμο CAATSA.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο προς Τραμπ: Όχι κινητήρες για το τουρκικό KAAN

Το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο ζητά με επιστολή του στον Μπάιντεν να σταματήσει την πώληση κινητήρων GE F110 στην Τουρκία για τα μαχητικά KAAN και να μην προχωρήσει η απόκτηση F-35 από την Άγκυρα.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Πιθανή συνάντηση με Τραμπ στο περιθώριο του ΝΑΤΟ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «πιθανότατα» θα συνομιλήσει διμερώς με τον Ντόναλντ Τραμπ όταν ο Αμερικανός πρόεδρος επισκεφθεί την Άγκυρα για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η Άγκυρα στηρίζει τη συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ, λέει σε Πεζεσκιάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Ιρανό πρόεδρο ότι η Τουρκία στηρίζει τη συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ και προσφέρεται να συμβάλει για ειρηνική ολοκλήρωσή της, τονίζοντας τη σημασία επαγρύπνησης και νέων πρωτοβουλιών για περιφερειακή ειρήνη.