ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ρωσικό χρήμα κυρώσεις
Χρήματα και η ρωσική σημαία σε φόντο με θέμα κυρώσεις.

Η ΕΕ επεξεργάζεται το νέο πακέτο κυρώσεων που θα λάβει κατά της Ρωσίας

Περιορισμούς στις ρωσικές εξαγωγές και πάταξη των προσπαθειών αποφυγής των ισχυουσών κυρώσεων θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο πακέτο κυρώσεων, ενώ έχει πέσει στο τραπέζι και η περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας με όπλα και πυρομαχικά.

Η νέα δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας αναμένεται να πάρει μορφή -ενόψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εισβολή των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην επικράτεια της Ουκρανίας- στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει η 10η κατά σειρά δέσμη κυρώσεων να περιλαμβάνει περιορισμούς στις ρωσικές εξαγωγές και πάταξη των προσπαθειών αποφυγής των ισχυουσών κυρώσεων. Δεν αναμένεται πάντως λήψη οριστικής απόφασης σήμερα.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα θα συμμετάσχει στο συμβούλιο, που θα απασχολήσουν οι προσπάθειες να υποστηριχθούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με περαιτέρω προμήθειες όπλων και πυρομαχικών. Η Εσθονία θέλει να διευρυνθεί το ευρωπαϊκό σχήμα για την παράδοση όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, να συμπεριλάβει κοινές αγορές πυρομαχικών κι ανεφοδιασμό των στοκ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Στο συμβούλιο αναμένεται να συμμετάσχει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου, μετά την πρόσφατη πτώση της κυβέρνησης της χώρας αυτής εν μέσω καταγγελιών περί ανάμιξης της Ρωσίας, που διαψεύστηκαν από το Κρεμλίνο. Ακόμη, αναμένεται να συμφωνηθούν νέες κυρώσεις σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων στο Ιράν εξαιτίας της συνεχιζόμενης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Αναμένεται εξάλλου να εξεταστούν τρόποι να χορηγηθεί βοήθεια στο Αφγανιστάν μετά την απαγόρευση που επέβαλε η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν στις γυναίκες να εργάζονται σε ΜΚΟ. Εξάλλου στην ατζέντα περιλαμβάνονται οι προτεραιότητες του ΕΕ ενόψει της COP28, της προσεχούς συνόδου του ΟΗΕ για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μεντβέντεφ: Κατά της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ η Μόσχα

Ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την ανεκτική στάση της για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αναφέροντας πως η Ένωση μετατρέπεται σε στρατιωτική συμμαχία ανοιχτά εχθρική προς τη Ρωσία και ίσως χειρότερη από το ΝΑΤΟ.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας και υπουργοί της ΕΕ στο Κίεβο για την επέτειο της σφαγής στην Μπούτσα

Η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας και Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ επισκέφθηκαν το Κίεβο για την επέτειο της σφαγής στην Μπούτσα, εκφράζοντας στήριξη στην Ουκρανία και ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κάλας και υπουργοί της ΕΕ στην Μπούτσα για την επέτειο απελευθέρωσης.

Στην Μπούτσα της Ουκρανίας μεταβαίνει σήμερα η διπλωμάτης της ΕΕ Κάγια Κάλας με 12 ΥΠΕΞ της ΕΕ, για την τετραετή επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις και τις αποκαλύψεις φρικαλεοτήτων του πολέμου.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ανησυχεί για αμερικανικές πιέσεις προς την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει ανησυχίες για πιέσεις των ΗΠΑ προς την Ουκρανία να παραδώσει εδάφη στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή «παγίδα» σύμφωνα με τη δήλωση της Κάγια Κάλας στη συνάντηση της G7 στο Παρίσι.
Κάγια Κάλας πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Επείγει η εκταμίευση του δανείου στήριξης προς την Ουκρανία

Η Κάγια Κάλας τόνισε την ανάγκη άμεσης εκταμίευσης του ευρωπαϊκού δανείου προς την Ουκρανία, προειδοποιώντας για σύνδεση της κρίσης στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Προέτρεψε σε πολιτικό θάρρος για επίλυση του θέματος.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Αντίποινα μετά τον περιορισμό της διπλωματικής αποστολής στις Βρυξέλλες

Η Ρωσία ανακοίνωσε αντίποινα μετά τον περιορισμό της διπλωματικής της αντιπροσωπείας από την ΕΕ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση μεροληπτική και σημειώνοντας πως η ΕΕ δεν πρέπει να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.