ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τι ζητούν οι Γερμανοί βιομήχανοι για το Brexit

«Δεν πρέπει να δοθεί ελευθέρας για μια ακόμα καθυστέρηση χωρίς έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του BDI Γιόαχιμ Λανγκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια νέα παράταση του Brexit εκτός κι αν η Βρετανία υποστηρίξει ένα τέτοιο αίτημα με μια πρόταση για το πώς να αποφευχθεί το αδιέξοδο στο εσωτερικό της χώρας και ένα Brexit χωρίς συμφωνία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πανίσχυρος σύνδεσμος γερμανικών βιομηχανιών BDI.

«Δεν πρέπει να δοθεί ελευθέρας για μια ακόμα καθυστέρηση χωρίς έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του BDI Γιόαχιμ Λανγκ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Εάν η βρετανική κυβέρνηση υποβάλει εκ νέου αίτημα για παράταση της προθεσμίας του Brexit υπό το Άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, θα πρέπει να είναι σαφές το πώς το Λονδίνο σχεδιάζει να αποφύγει ένα επώδυνο Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε ο Λανγκ.

«Μόνο τότε και με αξιόπιστη στήριξη από το κοινοβούλιο θα είχε νόημα μια περαιτέρω καθυστέρηση, κατά την άποψή μας», δήλωσε ο Λανγκ, προσθέτοντας ότι μια ακόμα παράταση άνευ όρων απλά θα επιτείνει την επιχειρηματική αβεβαιότητα.

Η τελευταία αναβολή της ημερομηνίας του Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου δεν βοήθησε στις πολιτικές διαπραγματεύσεις, είπε ο Λανγκ. Αντ’ αυτού, πολλές εταιρίες που βάσισαν τον επιχειρηματικό τους σχεδιασμό στην αρχική ημερομηνία του Brexit της 29ης Μαρτίου εξαναγκάστηκαν σε περιττά έξοδα, πρόσθεσε.

«Ιδιαίτερα μια καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής είναι πολύ ακριβή», δήλωσε ο Λανγκ.

Ο σύνδεσμος BDI επέκρινε την έλλειψη προόδου στις πολιτικές διαπραγματεύσεις, κατηγορώντας το Λονδίνο με μια ασυνήθιστα ωμή γλώσσα.

«Η συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης είναι ανησυχητική. Είναι ανεύθυνη και παίζει με τη φωτιά», δήλωσε ο Λανγκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει άμεσα κάποιο σχέδιο από τη βρετανική κυβέρνηση για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία και γι’ αυτό τον λόγο οι εταιρίες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εργαστούν βάσει της υπόθεσης ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς μεταβατική συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, μια τέτοια έκβαση θα είναι το χειρότερο σενάριο για τις γερμανικές επιχειρήσεις και μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη κοντά στο μηδέν για αυτή τη χρονιά, δήλωσε ο Λανγκ.

Η κυβέρνηση αναμένει η οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% φέτος βάσει της υπόθεσης ότι μπορεί να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Αυτό σηματοδοτεί μια απότομη επιβράδυνση από τον περυσινό ρυθμό ανάπτυξης του 1,5%.

Οι γερμανικές εταιρίες μεταποίησης, που εξαρτώνται από τις εξαγωγές, πλήττονται γενικά από την αναιμική ζήτηση από το εξωτερικό εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και κλιμάκωσης της έντασης στο εμπόριο που συνδέεται με τις πολιτικές «Πρώτα η Αμερική» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία για το εμπόριο που επεξεργάστηκε το Reuters τον περασμένο μήνα, η πρόσφατη μείωση των γερμανικών εξαγωγών το δεύτερο τρίμηνο ήταν κυρίως αποτέλεσμα των ασθενέστερων πωλήσεων προς τη Βρετανία παρά του ευρύτερου εμπορικού πολέμου. Το 2018, οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Βρετανία αντιστοιχούσαν περίπου στο 6% των συνολικών πωλήσεων στο εξωτερικό, καθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο τον πέμπτο πιο σημαντικό εξαγωγικό προορισμό για τους Γερμανούς παραγωγούς προϊόντων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προετοιμασμένες οι βρετανικές τράπεζες για το Brexit

Η Τράπεζα της Αγγλίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει ήδη προετοιμάσει τις ιδιωτικές τράπεζες ώστε να αντεπεξέλθουν σε οποιοδήποτε σοκ προκαλέσει η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπόρις Τζόνσον θωρακίζει νομικά το Brexit

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον καταρτίζει σχεδιασμούς για να αποκλειστεί νομικά κάθε αναβολή του Brexit, ανέφερε η εφημερίδα The Telegraph στην ηλεκτρονική της έκδοση αργά το βράδυ χθες Κυριακή.
Elvetia, Elbetia
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία-Βρετανία: Συμφωνία για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Όπως ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, η συμφωνία ορόσημο με την Ελβετία, που αφορά την αμοιβαία πρόσβαση στην αγορά για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες στις δύο χώρες, μπορεί να χρησιμεύσει ως μοντέλο για παρόμοιες μελλοντικές συμφωνίες με άλλες χώρες.
Britain, Bretania, EU, Evropaiki Enosi, Brexit, Fishing, Psaria
ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Το 57% των Βρετανών θέλουν την επανένταξη στην ενιαία αγορά

Μεγάλο ποσοστό των Βρετανών θέλει η χώρα τους να έχει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ και σε αυτό συμφωνεί η πλειοψηφία τόσο εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της εξόδου όσο και εκείνων που ψήφισαν υπέρ της παραμονής, στο δημοψήφισμα του 2016.
ΔΙΕΘΝΗ

Στα προ Brexit επίπεδα θέλει να μειώσει τη μετανάστευση η Βρετανία

Τον Ιούλιο, το Λονδίνο ψήφισε νόμο που απαγορεύει στους μετανάστες που φθάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ζητούν άσυλο, ανεξάρτητα από τους λόγους που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.