ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Evropaiki Enosi, EU, European Union
Φωτο: Shutterstock

Σκέψεις της ΕΕ να προχωρήσει σε αγορές πυρομαχικών για την Ουκρανία

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, ζήτησε από τους ηγέτες της Δύσης πυρομαχικά διασποράς και εμπρηστικά πυρομαχικά φωσφόρου για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μόχλευση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταβολή προκαταβολών σε βιομηχανίες παραγωγής όπλων και πυρομαχικών, ώστε να δοθεί κίνητρο για την αύξηση της παραγωγής τους, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγές ενημερωμένες σχετικά.

Σύμφωνα με μια από τις πηγές που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα, σκοπός είναι το σχέδιο αυτό να έχει οριστικοποιηθεί πριν από το προσεχές συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, την 7η Μαρτίου.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζήτησε από τους δυτικούς εταίρους της να της προμηθεύσουν πυρομαχικά διασποράς πέρυσι, επιβεβαίωσαν χθες Δευτέρα στο Γερμανικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες σε χώρες μέλη του NATO. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συζήτησε με συμμάχους της το αίτημα να σταλούν τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα πυρομαχικά αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όμως μέχρι στιγμής όπως είναι προφανές δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Μερικά 24ωρα νωρίτερα ο Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, ζήτησε από τους ηγέτες της Δύσης πυρομαχικά διασποράς και εμπρηστικά πυρομαχικά φωσφόρου για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ωστόσο υπάρχουν επιφυλάξεις για αυτό σε χώρες όπως για παράδειγμα η Γερμανία, που έχουν υπογράψει τη διεθνή σύμβαση για την απαγόρευση των πυρομαχικών διασποράς.

Το οποίο σημαίνει ότι το Βερολίνο δεν έχει πρόθεση να επιτρέψει στην Εσθονία να εφοδιάσει τον ουκρανικό στρατό με πυρομαχικά διασποράς κατασκευασμένα στη Γερμανία. Εσθονικό μέσο ενημέρωσης ανέφερε πως το Ταλίν ζυγίζει εάν θα παραδώσει πυρομαχικά διασποράς στον ουκρανικό στρατό. «Οι εσθονικές αποθήκες περιέχουν χιλιάδες τέτοια πυρομαχικά και οι Ουκρανοί τα ζητούν από την Εσθονία», κατά το δημοσίευμα.

«Τα όποια αιτήματα επανεξαγωγής θα πρέπει να αντιπαραβληθούν με τις υποχρεώσεις (της Γερμανίας) δυνάμει της Σύμβασης για τα Πυρομαχικά Διασποράς και το άρθρο 18α του Νόμου Περί Ελέγχου Πολεμικών Όπλων», επισήμανε ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας στο Γερμανικό Πρακτορείο. Αυτά τα δύο κείμενα συνεπάγονται «απαγόρευση της χρήσης, της ανάπτυξης, της παραγωγής, της απόκτησης, της αποθήκευσης, της διατήρησης και της μεταβίβασης πυρομαχικών διασποράς».

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από τον φορέα (βόμβα, οβίδα) και τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων.

Η χρήση πυρομαχικών αυτών των δύο τύπων είναι το λιγότερο αμφιλεγόμενη. Τα πυρομαχικά διασποράς είναι θεωρητικά απαγορευμένα δυνάμει της σύμβασης του Όσλο (2008), την οποία όμως δεν έχουν υπογράψει ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ρωσία. Τα πυρομαχικά φωσφόρου προκαλούν φρικιαστικά εγκαύματα στους ανθρώπους που πλήττουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ αυξάνει την παραγωγή πυρομαχικών για να ενισχύσει την Ουκρανία

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν το σχέδιο για επιτάχυνση της παραγωγής πυρομαχικών που πρόκειται να διατεθούν στην Ουκρανία και την αναπλήρωση των αποθεμάτων των ενόπλων δυνάμεων των ευρωπαϊκών χωρών.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Μολδαβία, η Ευρώπη στέλνει μήνυμα ενότητάς απέναντι στον Πούτιν

Στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα όπου θα συμμετάσχουν 50 χώρες πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο τόσο η ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας όσο και της Μολδαβίας που θέλει να μπει άμεσα στην ευρωπαϊκή «οικογένεια».
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Περιουσιακά στοιχεία 200 δισ. της ρωσικής κεντρικής τράπεζας «κρατά» η ΕΕ

Η ΕΕ έχει επίσης παγώσει 24,1 δισ. ευρώ σε ρωσικά ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την εισβολή στην Ουκρανία πριν από περισσότερους από 14 μήνες.
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εμβαθύνει την συνεργασία της με τη Ν. Κορέα σε κρίσιμους τομείς

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος πιέζει για ισχυρότερους δεσμούς ασφάλειας με την Ευρώπη και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκό μπλόκο στις εξαγωγές των ρωσικών διαμαντιών και μετάλλων

Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν στο πλαίσιο της συνόδου των G7 πως θα περιοριστεί το εμπόριο των ρωσικών πολύτιμων λίθων με στόχο να πληγεί η δυνατότητα της Μόσχας να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την εισβολή στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία μπλοκάρει την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία ζητά διασφαλίσεις ότι θα λάβουν χρήματα και άλλες περιοχές, όπως τα Βαλκάνια ή η Βόρεια Αφρική, ενώ αρνείται να δώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.