ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να αποδοθούν ευθύνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και άλλες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες αυτοί που ευθύνονται για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η σύγκρουση πλησιάζει στην πρώτη επέτειό της.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει πως αυτοί που ευθύνονται για εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε σήμερα ο Μάρκους Μπέεκο, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας στη Γερμανία. «Αυτό περιλαμβάνει έρευνες σε βάρος υψηλόβαθμων στρατιωτικών διοικητών και πολιτικών ηγετών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και άλλες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων, σεξουαλικής και έμφυλης βίας, επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές και κατοικίες, εκτοπίσεις αμάχων καθώς και φόνους σε ευρεία κλίμακα με το βομβαρδισμό πόλεων.

Η ίδια η εισβολή ήταν μια πράξη επίθεσης που παραβίασε το διεθνές δίκαιο και είχε καταστροφικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε η οργάνωση. Ο λαός της Ουκρανίας βίωσε αδιανόητη φρίκη κατά τους 12 μήνες του πολέμου, δήλωσε ο Μπέεκο.

«Τους αξίζουν δικαιοσύνη και αποζημιώσεις για το σωματικό, ψυχικό και οικονομικό πόνο που τους επιβλήθηκε από τον (Ρώσο πρόεδρο) Βλαντίμιρ Πούτιν και τα ρωσικά στρατεύματα. Η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να υποχρεώσει τους δράστες να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής Αμνηστία: Λυπάται για την αναστάτωση που προκάλεσε η έκθεση για την Ουκρανία

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε την ΜΚΟ ότι προσπαθεί να μετατοπίσει την ευθύνη από τη ρωσική επιθετικότητα, ενώ η επικεφαλής του τμήματος της Αμνηστίας για την Ουκρανία, παραιτήθηκε.
ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε η επικεφαλής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουκρανία

Η δημοσίευση έκθεσης την προηγούμενη μέρα είχε προκαλέσει την οργή του Κιέβου. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τη ΜΚΟ ότι «προσπαθεί να χορηγήσει αμνηστία στο ρωσικό τρομοκρατικό κράτος».
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν τρεις ρωσικές πλατφόρμες στην Κασπία

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν τρεις ρωσικές πετρελαϊκές πλατφόρμες στην Κασπία Θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς. Οι ζημιές από τα πλήγματα αξιολογούνται.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ισπανία ο Κυρ. Μητσοτάκης αύριο, στο επίκεντρο Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Μαδρίτη για συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του Pedro Sanchez και τον βασιλιά Felipe VI, με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και συζητήσεις για τρέχοντα διεθνή ζητήματα.
Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Πάνω από 1.000 πολυκατοικίες χωρίς ρεύμα και θέρμανση

Πάνω από 1.000 πολυκατοικίες στο Κίεβο παραμένουν χωρίς θέρμανση μετά από ρωσική επίθεση, ενώ οι αρχές αποκατέστησαν το νερό και μερικώς το ρεύμα και τη θέρμανση σε μια πόλη που πλήττεται από κύμα κακοκαιρίας και ενεργειακή κρίση.