ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Brexit
Shutterstock

Συμφωνία πέτυχαν Βρετανία και Ε.Ε. για το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα ανακοινώσει την επίτευξη της συμφωνίας μετά την συνάντησή του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Βρετανική κυβερνητική πηγή ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση επί των μετά το Brexit διευθετήσεων σχετικά με την Βόρεια Ιρλανδία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα ανακοινώσει την επίτευξη της συμφωνίας μετά την συνάντησή του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. 

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στη Βρετανία και συναντάται με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ επιδιώκοντας την οριστικοποίηση των διευθετήσεων της νέας συμφωνίας σχετικά με την Βόρεια Ιρλανδία στις συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit.

Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο Γ’. Στο Λονδίνο, εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ δήλωσε ότι «ο βασιλιάς έχει την ευχαρίστηση να συναντά οποιονδήποτε διεθνή ηγέτη επισκέπτεται την Βρετανία και, κατά την γνώμη της κυβέρνησης, πρέπει να το κάνει»«Προσβλέπω στο άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις διπλωματικές σχέσεις με τον εταίρο και φίλο μας», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την άφιξή της στην Βρετανία.

Ο εκπρόσωπος του Σουνάκ είχε δηλώσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε «τελικές συνομιλίες και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος εδώ και αρκετές εβδομάδες και μήνες». Η συμφωνία επιδιώκει να επιλύσει τις εντάσεις που προκλήθηκαν από τις ρυθμίσεις του 2020 μετά το Brexit που διέπουν τη Βόρεια Ιρλανδία, μια βρετανική επαρχία, και τα ανοιχτά σύνορά της με την Ιρλανδία, μέλος της ΕΕ.

Μένει να φανεί, ωστόσο, αν θα προχωρήσει αρκετά για να τερματίσει το πολιτικό αδιέξοδο στη Βόρεια Ιρλανδία και να ικανοποιήσει τους επικριτές στη Βρετανία και την ίδια την επαρχία.

Η νέα συμφωνία αναμένεται να χαλαρώσει τους φυσικούς ελέγχους στα αγαθά που ρέουν από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία και να δώσει στους νομοθέτες της επαρχίας λόγο για τους κανόνες της ΕΕ που πρέπει να εφαρμόσει υπό τους περίπλοκους όρους της εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ. Το Λονδίνο θα μπορούσε επίσης να θεσπίσει ορισμένους φορολογικούς κανόνες και κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η επιτυχία του θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το αν θα πείσει το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) να τερματίσει το μποϊκοτάζ των συμφωνιών κατανομής της εξουσίας της Βόρειας Ιρλανδίας. Αυτές ήταν κεντρικές σε μια ειρηνευτική συμφωνία του 1998, η οποία τερμάτισε κυρίως τρεις δεκαετίες θρησκευτικής βίας στη βρετανική επαρχία.

Ο ηγέτης του DUP Τζέφρι Ντόναλντσον, μιλώντας πριν από την είδηση μιας συμφωνίας, είπε ότι θα αφιερώσουν χρόνο για να εξετάσουν τις λεπτομέρειες πριν αποφασίσουν αν θα την αποδεχθούν.

Η επιτυχία αυτή αναμένεται να ενισχύσει την κυριαρχία του Σουνάκ στο Συντηρητικό Κόμμα του και θα του επιτρέψει να ξεπεράσει το πιο επίμαχο ζήτημα στην ατζέντα του, καθώς επιδιώκει να καλύψει τη διαφορά με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, που προηγείται πλέον στις δημοσκοπήσεις, πριν από τις εθνικές εκλογές που αναμένονται το 2024.

Εάν αποτύγχανε, πιθανότατα θα αντιμετώπιζε μια εξέγερση από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός του, αναζωπυρώνοντας τις βαθιές ιδεολογικές διαιρέσεις που κατά καιρούς έχουν παραλύσει την κυβέρνηση μετά την ψηφοφορία για την αποχώρηση από την ΕΕ το 2016.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε xθες, πως ελπίζει να υπάρχουν καλά νέα εντός ημερών, και όχι εβδομάδων, για μια συμφωνία για την επίλυση των προβλημάτων αναφορικά με τους μετά το Brexit εμπορικούς κανόνες που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν καλά νέα εντός ημερών, όχι εβδομάδων», δήλωσε ο ίδιος στο Sky News. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είχε δηλώσει στην εφημερίδα Sunday Times ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τι σημαίνει η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας σχετικά με το εμπόριο μέσω Β. Ιρλανδίας

Λονδίνο και Βρυξέλες, μετά από πολλές και σκληρές διαπραγματεύσεις πριν από περίπου τρία χρόνια, κατέληξαν σ' αυτή τη λύση για να μην επιβληθούν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι προβλέπει η συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ για τη Βόρεια Ιρλανδία

Έχει ως στόχο να επιλύσει τις εντάσεις που προκλήθηκαν το 2020 λόγω των ρυθμίσεων του Brexit που αφορούν την Βόρεια Ιρλανδία και την διατήρηση ανοικτών των συνόρων της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
brexit-johnson-europe
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός προειδοποιεί τη Βρετανία να μην θέσει σε ισχύ νέα νομοθεσία

Πασχίζοντας να διασφαλιστεί ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει ενταγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Μπόρις Τζόνσον, δεν διστάζει να έρθει σε αντίθεση με την ΕΕ, στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit.