ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
Φωτο: Shutterstock

NYT: Φιλοουκρανική οργάνωση πραγματοποίησε την επίθεση στους Nord Stream

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή οι κορυφαίοι συνεργάτες τους εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, ούτε αν οι δράστες ενεργούσαν κατ’ εντολή Ουκρανών.

Νέες πληροφορίες που αξιολογήθηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους υποδηλώνουν ότι μια φιλοουκρανική ομάδα ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, υποστηρίζει η εφημερίδα New York Times σε σημερινό δημοσίευμά της.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή οι κορυφαίοι συνεργάτες τους εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, ούτε αν οι δράστες ενεργούσαν κατ’ εντολή Ουκρανών κυβερνητικών αξιωματούχων, προσθέτει η εφημερίδα, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει το ρεπορτάζ από ανεξάρτητες πηγές και Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο. Δεν υπάρχει επίσης κάποια αντίδραση από το Κίεβο και τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν «δολιοφθορά» τις επιθέσεις στους αγωγούς, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Ρωσία κατηγορούσε τη Δύση και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα. Καμία πλευρά δεν παρουσίασε αποδείξεις.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι εκείνοι που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αντιτίθενται στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην έκθεση δεν δίνονται ωστόσο συγκεκριμένες πληροφορίες για τα μέλη της ομάδας, ποιος έδινε τις εντολές και ποιος πλήρωσε για την επιχείρηση, γράφει η εφημερίδα. «Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να αποκαλύψουν το είδος των πληροφοριών, το πώς αποκτήθηκαν αυτές ή οποιαδήποτε λεπτομέρεια για το κατά πόσο ισχυρά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία. Είπαν ότι δεν υπάρχουν ακλόνητα συμπεράσματα», καταλήγει η εφημερίδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Λάβετε υπόψη επίσημες δηλώσεις, όχι ρεπορτάζ ΜΜΕ για Πούτιν-Τραμπ

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι μόνο οι ανακοινώσεις των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ έχουν αξία, απαντώντας σε δημοσίευμα για ακύρωση συνάντησης Τραμπ-Πούτιν λόγω Ουκρανίας. Για πυραύλους 9M729, ο Πεσκόφ παρέπεμψε στο Υπουργείο Άμυνας.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ακυρώθηκε η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν λόγω σκληρών ρωσικών απαιτήσεων

Οι ΗΠΑ ακύρωσαν τη σύνοδο κορυφής Τραμπ-Πούτιν στη Βουδαπέστη λόγω των απαιτήσεων της Ρωσίας για την Ουκρανία, σύμφωνα με τους Financial Times, μετά από έντονη συνομιλία των ΥΠΕΞ. Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση από το Reuters.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ακυρώθηκε η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν λόγω ακραίων ρωσικών απαιτήσεων για Ουκρανία

ΗΠΑ ακύρωσαν συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στη Βουδαπέστη λόγω σκληρών ρωσικών απαιτήσεων για την Ουκρανία, σύμφωνα με Financial Times. Η απόφαση ακολούθησε έντονη τηλεφωνική συνομιλία υπουργών. Το Reuters δεν επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ρωσία: Πιθανολογείται διπλωματική λύση για Ουκρανία, λέει Κρεμλίνο

Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ δήλωσε ότι Ρωσία, ΗΠΑ και Ουκρανία είναι κοντά σε διπλωματική λύση για τον τερματισμό του πολέμου, καθώς ο Ζελένσκι αναγνωρίζει πλέον ως βασικό θέμα τις γραμμές των μετώπων.