ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:07:32
Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
Φωτο: Shutterstock

NYT: Φιλοουκρανική οργάνωση πραγματοποίησε την επίθεση στους Nord Stream

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή οι κορυφαίοι συνεργάτες τους εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, ούτε αν οι δράστες ενεργούσαν κατ’ εντολή Ουκρανών.

Νέες πληροφορίες που αξιολογήθηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους υποδηλώνουν ότι μια φιλοουκρανική ομάδα ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, υποστηρίζει η εφημερίδα New York Times σε σημερινό δημοσίευμά της.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή οι κορυφαίοι συνεργάτες τους εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, ούτε αν οι δράστες ενεργούσαν κατ’ εντολή Ουκρανών κυβερνητικών αξιωματούχων, προσθέτει η εφημερίδα, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει το ρεπορτάζ από ανεξάρτητες πηγές και Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο. Δεν υπάρχει επίσης κάποια αντίδραση από το Κίεβο και τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν «δολιοφθορά» τις επιθέσεις στους αγωγούς, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Ρωσία κατηγορούσε τη Δύση και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα. Καμία πλευρά δεν παρουσίασε αποδείξεις.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι εκείνοι που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αντιτίθενται στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην έκθεση δεν δίνονται ωστόσο συγκεκριμένες πληροφορίες για τα μέλη της ομάδας, ποιος έδινε τις εντολές και ποιος πλήρωσε για την επιχείρηση, γράφει η εφημερίδα. «Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να αποκαλύψουν το είδος των πληροφοριών, το πώς αποκτήθηκαν αυτές ή οποιαδήποτε λεπτομέρεια για το κατά πόσο ισχυρά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία. Είπαν ότι δεν υπάρχουν ακλόνητα συμπεράσματα», καταλήγει η εφημερίδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία ανεβάζουν τη βενζίνη στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η αύξηση στη βενζίνη δεν οφείλεται στις ενέργειές του κατά του Ιράν, αλλά στα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικά διυλιστήρια και σε πολιτικές Δημοκρατικών πολιτειών, προκαλώντας αντιδράσεις ενόψει των εκλογών.
Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

NYT: Πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία και το πετρέλαιο

Κατά τους New York Times, οι διαπραγματεύσεις Τραμπ-Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία διευρύνονται με μια πετρελαϊκή συμφωνία δισεκατομμυρίων, η οποία συνδέεται με στελέχη της Μέσης Ανατολής και απαιτεί έγκριση ΗΠΑ και Κρεμλίνου.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Υπέρ συνόδου Ρωσίας-Κίνας-ΗΠΑ, κατά παύσης πληγμάτων στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως είναι έτοιμος για τριμερή συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ, αρκεί να οριστεί πρώτα η ατζέντα. Το Κρεμλίνο τη βλέπει πιθανή στο Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού, ενώ αρνείται διακοπή επιθέσεων στην Ουκρανία.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Λυπηρό που οι ΗΠΑ συνδέουν οικονομία με τη λήξη του πολέμου

Το Κρεμλίνο δηλώνει πως Ρωσία και ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνεργαστούν οικονομικά, αλλά θεωρεί λυπηρό ότι η Ουάσιγκτον συνδέει τέτοια έργα με την ουκρανική κρίση. Ο διάλογος πάντως ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχίζεται.
Κιρίλ Ντμίτριεφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για Ουκρανία και ενέργεια μετά τον πόλεμο

Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, απεσταλμένος του Πούτιν, είχε «εποικοδομητικές» συνομιλίες στην Ουάσιγκτον με Αμερικανούς για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και τη μελλοντική ενεργειακή συνεργασία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Ευρώπη σαμποτάρει τα ειρηνευτικά σχέδια στην Ουκρανία, λέει ο Λαβρόφ

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ευρώπη ότι μπλοκάρει τα ειρηνευτικά σχέδια για Ουκρανία, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ κρατούν διαφορετική στάση. Επανέλαβε ότι η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους της στην Ουκρανία «ανεξαρτήτως συνθηκών».