ΓΔ: 1999.91 -3.14% Τζίρος: 89.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:55:42
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Δεν θα παραβιάσουμε το διεθνές δίκαιο του πολέμου στο Ιράν

Σε αντίθετη γραμμή από τον Ντόναλντ Τραμπ οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ σχετικά με τα χτυπήματα σε πολιτιστικά μνημεία στο Ιράν.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει το διεθνές νομικό πλαίσιο που διέπει τις ένοπλες συρράξεις πλήττοντας πολιτιστικά μνημεία στο Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό απείλησε επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι θα διατάξει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείς εάν και κατά πόσον είναι διατεθειμένος να στοχοθετήσει πολιτιστικούς χώρους, ο Έσπερ απάντησε σε δημοσιογράφους: «Θα τηρήσουμε τους νόμους περί ένοπλων συρράξεων».

Όταν πιέστηκε να απαντήσει εάν θα πλήττονταν ιρανικά μνημεία ή όχι, διότι εάν πλήττονταν θα επρόκειτο για έγκλημα πολέμου, ο Έσπερ απάντησε «αυτό λέει το διεθνές νομικό πλαίσιο για τις ένοπλες συρράξεις», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το να μπαίνουν στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία όπως αρχαιολογικοί χώροι από στρατούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων θεωρείται έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία είχε προσυπογράψει η κυβέρνηση Τραμπ το 2017 και κυρίως της Σύμβασης περί Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης (υιοθετήθηκε στη Χάγη το 1954 μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης στο επίκεντρο της νέας ισορροπίας ισχύος

Μετά τα πλήγματα στην κορυφή της ιρανικής ηγεσίας, οι Φρουροί της Επανάστασης ενισχύουν τον ρόλο τους στον μηχανισμό εξουσίας, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις της Τεχεράνης.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λήγει το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν για το άνοιγμα του στενού του Χορμούζ

Το τελεσίγραφο του Τραμπ προς το Ιράν για το άνοιγμα του στενού του Χορμούζ λήγει τα ξημερώματα Τρίτης (ώρα Ελλάδας). Αν δεν ανοίξει, ο Τραμπ απειλεί βομβαρδισμό σταθμών ενέργειας. Το Ισραήλ προετοιμάζεται για εβδομάδες σύγκρουσης.
Ντόναλντ Τραμπ πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τελεσίγραφο 48 ωρών στο Ιράν για το Στενό του Χορμούζ

Η Τεχεράνη απείλησε να πλήξει ζωτικές υποδομές στη Μ. Ανατολή, απαντώντας στο τελεσίγραφο του Μπάιντεν για άνοιγμα του Στενού του Χορμούζ εντός 48 ωρών, προειδοποιώντας για χτυπήματα σε δίκτυα ενέργειας συνδεδεμένα με ΗΠΑ και Ισραήλ.