ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Silicon Valley Bank, SVB, Wall Street, Silicon Valley
Φωτο; Shutterstock

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η μητρική της Silicon Valley Bank

Σύμφωνα με τους αναλυτές η μητρική της Silicon Valley Bank ανακοίνωσε ότι διαθέτει ρευστότητα ύψους 2,2 δισ. δολαρίων, ενώ στην πτώχευση δεν περιλαμβάνονται η SVB Securities και τα αμοιβαία κεφάλαια της SVB Capital.

Η μητρική εταιρεία της Silicon Valley Bank κατέθεσε αίτηση πτώχευσης μετά την ανησυχία που εξαπλώθηκε μεταξύ της μακροχρόνιας πελατειακής της βάσης τεχνολογικών startups, με αποτέλεσμα οι ρυθμιστικές αρχές να κατασχέσουν την τραπεζική μονάδα της εταιρείας.

Η SVB Financial Group ανακοίνωσε ότι έχει περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις ύψους έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ζήτησε να ενταχθεί στον πτωχευτικό κώδικα (Chapter 11) των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη.  Επειδή η Silicon Valley Bank είναι εμπορική τράπεζα με έδρα την Καλιφόρνια και ανήκει στο σύστημα της Federal Reserve, δεν είναι επιλέξιμη για πτώχευση και αντ' αυτού κατέληξε σε αναγκαστική διαχείριση από την Federal Deposit Insurance. Η μητρική της εταιρεία, ωστόσο, είναι επιλέξιμη για να καταθέσει αίτηση προκειμένου να προστατεύσει τα εναπομείναντα περιουσιακά της στοιχεία και να εργαστεί για την αποπληρωμή των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων ομολόγων.

Η SVB, με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, είναι η μεγαλύτερη τράπεζα που χρεοκόπησε εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, με συνολικό ενεργητικό περίπου 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με την FDIC. Είναι επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα που έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης από τον οργανισμό, πίσω μόνο από την Washington Mutual που κατέρρευσε το 2008.

Η ανησυχία στους τεχνολογικούς κύκλους διογκώθηκε τον Μάρτιο, αφού το Founders Fund του Peter Thiel και άλλες υψηλού προφίλ εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων συμβούλευσαν τις εταιρείες χαρτοφυλακίου τους να αποσύρουν χρήματα από την τράπεζα. Η συμβουλή αυτή ήρθε μία ημέρα αφότου η μητρική εταιρεία της τράπεζας ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια μετά από σημαντικές ζημίες στο χαρτοφυλάκιό της.

Η Silicon Valley Bank ιδρύθηκε το 1983 με αφορμή ένα παιχνίδι πόκερ μεταξύ του Bill Biggerstaff και του Robert Medearis, σύμφωνα με ανακοίνωση για την 20ή επέτειο της τράπεζας. Από το ξεκίνημά της, η εταιρεία ειδικεύεται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας. 

Η πτωχευμένη πλέον μητρική εταιρεία κατείχε περίπου 2,3 δισ. δολάρια σε μετρητά, 500 εκατ. δολάρια σε επενδυτικούς τίτλους και 475 εκατ. δολάρια σε άλλα περιουσιακά στοιχεία στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα ρυθμιστικά αρχεία. Είχε περίπου 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια μακροπρόθεσμου χρέους εκείνη την εποχή. Η υπόθεση είναι SVB Financial Group, 23-10367, U.S. Bankruptcy Court for the Southern District of New York.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

yellen
ΔΙΕΘΝΗ

Γέλεν: Θα πρέπει να επανεξεταστεί το εποπτικό πλαίσιο για τις τράπεζες

Όπως ανέφερε η Αμερικανή υπ. Οικονομικών οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ρύθμισης των τραπεζών που τέθηκαν σε ισχύ μετά την κρίση του 2008 βοήθησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ να αντεπεξέλθει στα σοκ.
Silicon Valley Bank, SVB, Wall Street, Silicon Valley
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιπρόεδρος Fed: Η κακοδιαχείριση οδήγησε στην πτώχευση της SVB

Όπως επισημαίνει ο αρμόδιος για την εποπτεία των τραπεζών Μάικλ Μπαρ, η επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών, δεν είναι δουλειά των ρυθμιστικών αρχών αλλά της διοίκησης και του διοικητικού συμβουλίου της εκάστοτε τράπεζας.