Citigroup και Standard Chartered προχώρησαν στην εκκένωση των γραφείων τους στο Ντουμπάι, ζητώντας από το προσωπικό να εργάζεται εξ αποστάσεως, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Οι δύο τράπεζες λαμβάνουν προληπτικά μέτρα έπειτα από απειλές του Ιράν κατά τραπεζικών συμφερόντων στον Κόλπο που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Η Citigroup, όπως αναφέρεται σε εσωτερικό σημείωμα προς τους εργαζόμενους, ζήτησε την εκκένωση των γραφείων της στο Dubai International Financial Centre (DIFC) και στη συνοικία Ουντ Μέτα του Ντουμπάι. Το προσωπικό κλήθηκε να εργαστεί από το σπίτι μέχρι νεωτέρας.
Εκπρόσωπος Τύπου της τράπεζας δήλωσε ότι συνεχίζονται τα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας του προσωπικού, ενώ έχουν εκπονηθεί σχέδια έκτακτης ανάγκης για την εξασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας.
Η βρετανική Standard Chartered διαθέτει ισχυρή παρουσία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να αποτελεί βασικό χρηματοπιστωτικό κόμβο για διεθνείς πιστωτές όπως οι JPMorgan και HSBC, καθώς και για νομικές εταιρείες και διαχειριστές κεφαλαίων. Εκπρόσωπος της StanChart αρνήθηκε να σχολιάσει.
Παράλληλα, η HSBC ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο όλων των υποκαταστημάτων της στο Κατάρ, τονίζοντας ότι το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία του προσωπικού και των πελατών.
Απειλές από την Τεχεράνη και αντιδράσεις εταιρειών
Τα μέτρα ασφαλείας ακολούθησαν προειδοποίηση εκπροσώπου του στρατιωτικού αρχηγείου της Τεχεράνης Khatam al-Anbiya, σύμφωνα με την οποία το Ιράν θα στοχοποιήσει οικονομικά και τραπεζικά συμφέροντα που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, μετά από επίθεση εναντίον ιρανικής τράπεζας.
Στο ίδιο πλαίσιο, η εταιρεία συμβούλων Deloitte ζήτησε από το προσωπικό της να εκκενώσει τα γραφεία της στο Ντουμπάι. Παράλληλα, η PwC αποφάσισε να κλείσει προσωρινά τα γραφεία της σε τέσσερις χώρες του Κόλπου – Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Εμιράτα και Κουβέιτ – για το υπόλοιπο της εβδομάδας, «για προληπτικούς λόγους», σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία.