ΓΔ: 2616.12 0.53% Τζίρος: 275.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Στην τελική ευθεία το σχέδιο 2 δισ. της ΕΕ για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει πάρει το «πράσινο φως» το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ενίσχυση της Ουκρανίας με πολεμοφόδια. Στα 12 δισ. φτάνει πλέον η ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποιεί εντός της εβδομάδας σχέδιο με εκτιμώμενο κόστος 2 δισ. ευρώ για την από κοινού αγορά πυρομαχικών για το πυροβολικό, που η Ουκρανία χρειάζεται απελπιστικά για να αντιμετωπίσει την επίθεση του στρατού της Ρωσίας. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να επιτρέψει να παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τουλάχιστον ένα εκατομμύριο οβίδες 155 χιλιοστών και να αναπληρωθούν τα στρατηγικά στοκ χωρών της ΕΕ, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης.

«Δεν έχουμε ακόμη λευκό καπνό», εκμυστηρεύτηκε χθες Κυριακή ευρωπαίος αξιωματούχος. «Κράτη μέλη, η Ολλανδία και η Ιταλία, διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις, αλλά δεν υπάρχει μπλοκάρισμα», πρόσθεσε, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία «στα συμβούλια των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας» σήμερα στις Βρυξέλλες και η συμφωνία θα τεθεί κατόπιν προς έγκριση στους ηγέτες των 27 στη σύνοδό τους την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η ΕΕ αντιδρά με το σχέδιο αυτό στην επείγουσα έκκληση που έκανε την 9η Μαρτίου ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι δυνάμεις του οποίου βλέπουν την ισχύ πυρός τους να περιορίζεται ελλείψει πυρομαχικών.

«Έχουμε μπει στην πιο επικίνδυνη φάση του πολέμου. Οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσει πάνω από 300.000 μαχητές για να εξαπολύσουν επίθεση και πρέπει να βοηθήσουμε τις ουκρανικές δυνάμεις να αντισταθούν», εξήγησε ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν οργάνωσε συνεδρίαση στον Ροστόφ στον Ντον (νότια Ρωσία), όχι μακριά από τα σύνορα της Ουκρανίας, με κορυφαίους αξιωματικούς του στρατού του, ιδίως τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Βάλερι Γκεράσιμοφ.

«Ο χρόνος πιέζει: πρέπει να παραδώσουμε περισσότερα πυρομαχικά για το πυροβολικό και πρέπει να το κάνουμε πιο γρήγορα», επιμένει ο Τζουζέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Ζητεί από τα κράτη μέλη να διαθέσουν για την αγορά πυρομαχικών για την Ουκρανία τα 2 δισ. ευρώ που κατανεμήθηκαν τον Δεκέμβριο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, ταμείο που χρησιμοποιείται από το ξέσπασμα του πολέμου για να παραδίδονται όπλα και πυρομαχικά στο Κίεβο.

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα δαπανηθεί για να αναπληρωθούν τα στοκ πυρομαχικών των κρατών μελών, έναντι 1.000 ως 1.300 ευρώ ανά οβίδα, διευκρίνισε. Για κάθε οβίδα δαπανώνται μέχρι σήμερα 4.000 ευρώ και οι τιμές ανεβαίνουν.

«Οι Ουκρανοί θέλουν πυρομαχικά για το πυροβολικό τους και πυραύλους για την αντιαεροπορική άμυνά τους και η ΕΕ θα τους τα παραδώσει», είπε αξιωματούχος κράτους-μέλους. Η συμφωνία προβλέπει παραδόσεις την 31η Μαΐου, διευκρίνισε. Το επίπεδο των στοκ είναι στρατιωτικό μυστικό, αλλά «θεωρούμε πως απομένουν ακόμη πυρομαχικά και επιδιώκουμε να ενθαρρύνουμε την παράδοσή τους» στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ανώτερο ευρωπαίο αξιωματούχο.

Το δεύτερο δισεκατομμύριο θα δαπανηθεί για την αγορά από κοινού οβίδων 155 χιλιοστών προοριζόμενων για το ουκρανικό πυροβολικό. Οι συμβάσεις προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο και σκοπός είναι να μειωθούν στους 6 ως 8 μήνες οι προθεσμίες για την παράδοση.

Η τρίτη πτυχή του σχεδίου του κ. Μπορέλ έχει στόχο να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής των δέκα και πλέον εταιρειών που παράγουν πυρομαχικά για το πυροβολικό στην ΕΕ, προκειμένου να «αναπληρωθούν τα στοκ των χωρών της ΕΕ και να συνεχιστεί ο εφοδιασμός των ουκρανικών δυνάμεων».

«Αυτός ο πόλεμος έχει ροπή να διαρκέσει και οι ανάγκες των ουκρανικών δυνάμεων είναι πολύ μεγάλες», εξήγησε ευρωπαίος διπλωμάτης. «Η ΕΕ πρέπει να επανεξοπλιστεί», επέμεινε. «Ο στόχος να παραδοθούν στην Ουκρανία τουλάχιστον ένα εκατομμύριο οβίδες 155 χιλιοστών είναι κάτι για το οποίο υπάρχει ευρεία συναίνεση», διαβεβαίωσε ο Eυρωπαίος διπλωμάτης.

«Οι αφαιρέσεις από τα αποθέματα και οι παραδόσεις είναι διαρκείς», εξήγησε ο εκπρόσωπος κράτους μέλους. «Δεν γνωρίζουμε όλα όσα κάνουν τα κράτη μέλη δεν μας ζητούν όλα (χρήματα για) να αναπληρωθούν τα στοκ τους», αναγνωρίζουν οι υπηρεσίες του Τζουζέπ Μπορέλ.

Η ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία υπολογίζεται πως έχει φθάσει τα 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,6 δισ. μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, που χρηματοδοτείται κατά το 63% με συμβολές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Οι Ευρωπαίοι θα έχουν επίσης εκπαιδεύσει 15.000 Ουκρανούς στρατιωτικούς ως «τα τέλη Απριλίου», σύμφωνα με αρμόδιο για το πρόγραμμα αυτό.

Θεωρείται δεδομένη η καταρχήν συμφωνία για νέα χρηματοδότηση με 3,5 δισ. ευρώ για να γεμίσουν τα ταμεία του Μηχανισμού και «η συζήτηση μπορεί να αρχίσει από αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο. «Πάμε», υπερθεμάτισε ο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά ενημέρωση από τις ΗΠΑ για τις συνομιλίες Γουίτκοφ-Πούτιν

Η ΕΕ περιμένει από τις ΗΠΑ να την ενημερώσουν για τις συνομιλίες Γουίτκοφ-Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την επιστροφή της αμερικανικής αποστολής από τη Ρωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πάουλα Πίνιο.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος ΕΕ: «Η στήριξή μας στην Ουκρανία πιο σημαντική από ποτέ»

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε τη σημασία της οικονομικής και αμυντικής στήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία, αναφέροντας την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Ζήτησε και τη συμβολή άλλων εταίρων για τη λήξη του πολέμου.
Ευρωπαϊκή άμυνα σύμβολο
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαρό: Η Ευρώπη αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης προς την Ουκρανία

Τη διαρκή και σημαντική υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία τόνισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας και πληροφοριών προέρχεται από Ευρωπαίους. Κάλεσμα στήριξης από Ολλανδό πρωθυπουργό.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ και Αυστραλία υπέρ ενεργειακής εκεχειρίας Ρωσίας-Ουκρανίας

Η Κάγια Κάλας επικρότησε την ανακοίνωση ενεργειακής εκεχειρίας Ρωσίας-Ουκρανίας, αν και τόνισε πως προτιμούσε να αφορά και ανθρώπινες ζωές. Εξέφρασε επιφυλάξεις για τη στάση της Ρωσίας και ζήτησε αυστηρότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: «Τρομερό λάθος» της ΕΕ η άρση κυρώσεων σε δύο Ρώσους ολιγάρχες

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «τρομερό λάθος» την άρση κυρώσεων της ΕΕ κατά 2 Ρώσων δισεκατομμυριούχων, τονίζοντας πως η Ουκρανία θα απαντήσει προσθέτοντας 10 νέα ονόματα στη λίστα κυρώσεων και διαμήνυσε: «Θα πολεμήσουμε».