ΓΔ: 902.04 0.24% Τζίρος: 72.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ελβετός χρηματιστής «έκαψε» τον Τηλέμαχο Λαβίδα

Ο χρηματιστής Μαρκ Ντεμπάν δήλωσε στο δικαστήριο ότι ο Τηλέμαχος Λαβίδας λάμβανε πληροφορίες για την φαρμακευτική εταιρεία Ariad από τον πατέρα του και τις διαβίβαζε στον Γιώργο Νίκα.

Ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης του δικτύου εσωτερικής πληροφόρησης που είχε στηθεί στις ΗΠΑ με στελέχη της Goldman Sachs και την συμμετοχή ελλήνων επιχειρηματιών. Ο μυστηριώδης χρηματιστής Μαρκ Ντεμπάν έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά το 2018 όταν και συνελήφθη στη Σερβία σαν μάρτυρας της υπόθεσης ενώ και ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs Μπράιαν Κοεν (Bryan Cohen) δήλωσε ένοχος για την υπόθεση.

Ο Μαρκ Ντεμπάν στο δικαστήριο για την υπόθεση του Τηλέμαχου Λαβίδα που κατηγορείται πως παρείχε μυστικές πληροφορίες στο δίκτυο που επωφελούνταν αργότερα μέσω χρηματιστηριακών κινήσεων. Ο Ελβετός χρηματιστής που συνεργάζεται με τις αμερικανικές Αρχές ξεκίνησε την κατάθεση του μια μέρα μετά την παραδοχή ενοχής του χρηματιστή Μπράιαν Κοέν και δήλωσε πως μεταξύ των μετοχών που διαχειρίστηκε εκείνος και ο Νίκας ήταν της Ariad Pharmacuticals, όπου ο Αθανάσιος Λαβίδας, πατέρας του Τηλέμαχου Λαβίδα, υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Lavipharm.

Όπως ανέφερε ο Ελβετός χρηματιστής, ο Νίκας του είχε πει «πως παίρνει τις πληροφορίες από έναν φίλο και τον πατέρα του» και όταν του ζητήθηκε από το δικαστήριο κατονόμασε τον πατέρα και υιό Λαβίδα. Στην ερώτηση για το πώς ο Νίκας λάμβανε τις πληροφορίες ανέφερε πως «ήταν πολύ κοντά» με τον Τηλέμαχο Λαβίδα. «Μιλούσαν συχνά στο τηλέφωνο και συναντιόντουσαν πολύ συχνά στη Νέα Υόρκη» στο σπίτι του Νίκα και το εστιατόριο.

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας σύμφωνα με το Bloomberg δηλώνει από την πλευρά του, πως οι πληροφορίες που λάμβανε και μοιραζόταν με το δίκτυο προέρχονταν από την πρώην τραπεζίτη της Centerview Partners, Νταρίνα Γουίντσορ.

Όσον αφορά τον Μπράιαν Κοέν, όπως αναφέρει το Reuters, ο πρώην αντιπρόεδρος σε μονάδα της Goldman Sachs είναι ο πρώτος που παραδέχθηκε την ενοχή του για την συμμετοχή στο κύκλωμα inside trading που είχε στηθεί στις ΗΠΑ με την συμμετοχή των Τηλέμαχου Λαβίδα και Γιώργου Νίκα, που φέρεται να αποκόμισε περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια από παράνομα κέρδη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γ. Νίκας κινδυνεύει να χάσει την περιουσία του στις ΗΠΑ

Ο επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας που κατηγορείται από τις αμερικανικές Αρχές για συμμετοχή σε κύκλωμα παράνομης εσωτερικής πληροφόρησης θα πρέπει να επιλέξε μεταξύ της ελευθερίας και της περιουσίας του.
ΔΙΕΘΝΗ

Την 1η Μαΐου η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν

«Το Αφγανιστάν πρέπει να οικοδομήσει μια ασφαλή χώρα για τους πολίτες του καθώς το ΝΑΤΟ αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τζο Μπάιντεν θα παρουσιάσει το όραμά του στο Κογκρέσο στις 28 Απριλίου

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αναφερθεί ξανά την 28η Απριλίου στην πρότασή του να γίνουν επενδύσεις 2,3 τρισ. δολαρίων στις υποδομές, αντικείμενο διαλόγου και αντεγκλήσεων των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο.
biden-usa
ΔΙΕΘΝΗ

Κλιματική συμμαχία Ευρώπης - ΗΠΑ με στόχο τη μείωση εκπομπών αερίων

Η Ινδία, τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, είναι μεταξύ των χωρών που υφίστανται πιέσεις για να αναλάβουν πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις.