ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ερντογάν: Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ρίξει στη φωτιά το Ιρακ

Κάλεσμα για αποκλιμάκωση της έντασης στην Μέση Ανατολή έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα εγκαίνια του Turkish Stream. Ο Πούτιν απέφυγε να μιλήσει άμεσα για την ένταση μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από συνομιλίες διάρκειας δύο ωρών που είχαν στην Κωνσταντινούπολη κατά τις οποίες συζήτησαν την ένταση που δημιουργείται μεταξύ των ΗΠΑ και Ιράν μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, καθώς και την κατάσταση στην Συρία και την Λιβύη, εγκαινίασαν τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία και τη νότια Ευρώπη.

Τα εγκαίνια έγιναν στο συνεδριακό κέντρο «Χάλιτς». Στην επίσημη τελετή των εγκαινίων παρευρίσκοντο οι ηγέτες της Σερβίας και της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και Μπόικο Μπορίσοφ.

Καλεί σε αποκλιμάκωση της έντασης Ιραν - ΗΠΑ ο Ερντογάν

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ρίξει ολόκληρη την περιοχή, ειδικά το Ιράκ, στη φωτιά για χάρη των δικών του συμφερόντων», δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ένταση μεταξύ του συμμάχου της Τουρκίας - των ΗΠΑ - και του γειτονικού του Ιράν έχει φτάσει σε ανεπιθύμητο επίπεδο, τόνισε ο Ερντογάν. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αποτρέψουμε την περιοχή μας να βυθιστεί στην αιματοχυσία», είπε.

«Σκοπός μας είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, όπου ακούγονται τα τύμπανα του πολέμου, θέλουμε να μειώσουμε την ένταση χρησιμοποιώντας όλα τα διπλωματικά κανάλια», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Πούτιν να παραμείνουν σε στενή επαφή, έτσι ώστε η Τουρκία και η Ρωσία να μπορέσουν να συνεργαστούν για να μειώσουν την ένταση στην περιοχή. Υπενθύμισε επίσης ότι η τουρκική διπλωματία θα συνεχίσει να είναι ενεργή κατά την επόμενη περίοδο για να αποφευχθεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής.

«Όπως η Τουρκία, δεν θέλουμε το Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο ή την περιοχή του Κόλπου, όπου πραγματοποιείται περισσότερο από το 30% του ναυτιλιακού εμπορίου, να αποτελέσουν πεδίο μάχης για νέους πολέμους», τόνισε, εφιστώντας την προσοχή στην εύθραυστη κατάσταση του Ιράκ . Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας του Ιράκ και δεσμεύθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παραμένει με τον ιρακινό λαό σε αυτή τη δύσκολη εποχή.

«Η ασφάλεια των αδελφών και αδελφών μας του Ιρακινού Τουρκμενίτη είναι εξίσου σημαντική για εμάς, όπως και η ασφάλεια των πολιτών μας. Ολόκληρος ο ιρακινός λαός, είτε είναι Αραβικός, Κούρδος, Τουρκμενιστάν, Σιίτες ή Σουνίτες, είναι αδέρφια μας. Ως Τουρκία, έχουμε επισημάνει επανειλημμένα την ευαισθησία μας σε αυτό το θέμα», ανέφερε.

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, απέφυγε να μιλήσει άμεσα για την ένταση μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, αλλά είπε: «Ζούμε σε έναν δύσκολο κόσμο. Δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένες πράξεις που αποσκοπούν στην κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας. Αλλά η Τουρκία και η Ρωσία παρουσιάζουν ένα πολύ διαφορετικό παράδειγμα».

Πούτιν: Η ρωσο-τουρκική στρατηγική συνεργασία αποδίδει σημαντικά, αισθητά αποτελέσματα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων δήλωσε ότι «η κατασκευή του αγωγού είναι παράδειγμα συνεργασίας προς όφελος των λαών μας και των λαών όλης της Ευρώπης και όλου του κόσμου». Αναφερόμενος στην συνεργασία αυτή ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η «επιτυχής υλοποίηση του μεγάλης κλίμακας κοινού αυτού έργου που αφορά στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που διέρχεται μέσω της Μαύρης Θάλασσας, επιβεβαιώνει εμφανώς το ότι η ρωσο-τουρκική στρατηγική συνεργασία αποδίδει σημαντικά, αισθητά αποτελέσματα».

Παράλληλα επισήμανε ότι «η συνεργασία Ρωσίας- Τουρκίας αναπτύσσεται ανοδικά σε όλους τους τομείς», όπως και ότι «παρά την περίπλοκη κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο και τις απόπειρες σειράς διεθνών παραγόντων να εμποδίσουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, η συνεργασία αυτή έχει πάρει τον δρόμο της».

Η Ρωσία το 2019 προμήθευσε την Τουρκία με περίπου 24 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι, με φόντο την όξυνση της κατάστασης στην Μέση Ανατολή, η Ρωσία και η Τουρκία δίνουν το παράδειγμα της συνεργασίας.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα έδειξαν ένα υπόδειγμα συνεργασίας με την κατασκευή του αγωγού Turkstream

«Η Ρωσία είναι ο ηγέτης μεταξύ των χωρών που προμηθεύουν την Τουρκία με φυσικό αέριο. Η εικόνα αυτή δείχνει ότι αναπτύσσουμε την αμοιβαία συνεργασία μας. Η Ρωσία και η Τουρκία έδειξαν μια υποδειγματική συνεργασία με το έργο αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ανέφερε μάλιστα και μια παροιμία, η οποία κατά την άποψη του χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας και λέει: «Ο καλός συνταξιδιώτης σημαίνει ότι έχεις κάνει τον μισό δρόμο».

«Με τη Ρωσία δεν επιτρέψαμε στις πρόσφατες διαφορές απόψεών μας να επικρατήσουν επί των κοινών συμφερόντων μας», υπογράμμισε ακόμη ο Ερντογάν.

Μετά τις συνομιλίες τους οι δύο ηγέτες άνοιξαν συμβολικά τη βάνα του αγωγού φυσικού αερίου καλώντας τον πρόεδρο της Σερβίας και της Βουλγαρίας να πιάσουν και αυτοί την βάνα του αγωγού, καθώς η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream προβλέπεται ότι θα προμηθεύει φυσικό αέριο στην νοτιοανατολική Ευρώπη

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ερντογάν στη Ρωσία για τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους τρέφει ελπίδες ότι οι συνομιλίες για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών θα γίνουν εφαλτήριο για την έναρξη ευρύτερων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας.
ΔΙΕΘΝΗ

Αποφασισμένος να τρέξει άμεσα τα ρωσικά σχέδια για το αέριο ο Ερντογάν

Εντολή στην τουρκική κυβέρνηση για να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία κόμβου αερίου στην Ανατολική Θράκη ώστε να διοχετεύεται το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, έδωσε ο Ερντογάν, ακολουθώντας τις επιταγές του Ρώσου προέδρου.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν - Η Άγκυρα καλεί Κίεβο και Μόσχα για εκεχειρία

Η Τουρκία, η οποία τηρεί ουδέτερη στάση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει προσφερθεί στο παρελθόν να μεσολαβήσει για την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.