ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: ΑΠΕ

Η SOS Mediterranee κατηγορεί το λιμενικό της Λιβύης ότι επιτέθηκε εναντίον της

Η SOS Mediterranee διαβεβαίωσε εξάλλου ότι μια άλλη ΜΚΟ, η Sea Watch – η οποία κατήγγειλε το ίδιο συμβάν σε δική της ανακοίνωση—κατάφερε να εντοπίσει με αεροσκάφος τους μετανάστες που είχαν πέσει στη θάλασσα από το φουσκωτό και τελικά να τους διασώσει.

Το Ocean Viking ενημερώθηκε χθες το πρωί για ένα σκάφος που μετέφερε μετανάστες το οποίο βρισκόταν σε κίνδυνο στα ανοικτά της Λιβύης. Όταν το πλησίασε, ένα περιπολικό του λιβυκού λιμενικού «έφτασε στο σημείο και πλησίασε επικίνδυνα το Ocean Viking», ανέφερε η SOS Mediterranee σε ανακοίνωσή της.

«Όλες οι απόπειρες της ομάδας να επικοινωνήσει με το λιβυκό λιμενικό μέσω ασυρμάτου έμειναν αναπάντητες, ενώ το πλήρωμα του λιβυκού λιμενικού άρχισε να συμπεριφέρεται με επιθετικό τρόπο, απειλώντας με όπλα και πυροβολώντας αρκετές φορές στον αέρα», πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Το πλοίο απομακρύνθηκε από το σημείο, «ενώ το λιβυκό λιμενικό συνέχισε να πυροβολεί», σημείωσε. Η SOS Mediterranee διαβεβαίωσε εξάλλου ότι μια άλλη ΜΚΟ, η Sea Watch – η οποία κατήγγειλε το ίδιο συμβάν σε δική της ανακοίνωση—κατάφερε να εντοπίσει με αεροσκάφος τους μετανάστες που είχαν πέσει στη θάλασσα από το φουσκωτό και τελικά να τους διασώσει.

Σύμφωνα με τη SOS Mediterranee, περίπου 80 μετανάστες συνελήφθησαν από το λιμενικό της Λιβύης και εστάλησαν πίσω στη χώρα.

Η ΜΚΟ είχε επισημάνει τον Ιανουάριο ότι το λιμενικό της Λιβύης είχε εμποδίσει άλλη επιχείρηση διάσωσης του Ocean Viking, «θέτοντας σκοπίμως σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που κινδύνευαν στη θάλασσα». Στα τέλη του 2022 οργανώσεις που δρουν στη Μεσόγειο είχαν εκτιμήσει σε περίπου 100.000 τον αριθμό των μεταναστών που συνελήφθησαν από το λιβυκό λιμενικό μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Λιβύης, Ιταλίας και ΕΕ το 2017.

Αυτή προβλέπει ότι η Ρώμη και οι Βρυξέλλες θα εκπαιδεύσουν και θα εξοπλίσουν το λιμενικό της Λιβύης προκειμένου αυτό να μπορεί να συλλαμβάνει τους μετανάστες οι οποίοι αναχωρούν από τις ακτές της χώρας με προορισμό την Ευρώπη.

Η Κεντρική Μεσόγειος είναι η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος εκτιμά ότι το 2022 χάθηκαν εκεί 1.417 μετανάστες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ocean Viking διέσωσε 92 ανθρώπους στην κεντρική Μεσόγειο

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι πιο πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός στον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ. Ο ΔΟΜ εκτιμά πως το 2022 έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν τουλάχιστον 1.417 μετανάστες.
Libya-Tripoli-epithesi
ΔΙΕΘΝΗ

Αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων διακινητών στη Λιβύη

Η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη, ανακοίνωσε πως διεξήχθησαν την Πέμπτη αεροπορικά πλήγματα «εναντίον κρησφύγετων διακινητών καυσίμων, ναρκωτικών και ανθρώπων στην περιοχή της δυτικής ακτογραμμής» της χώρας της βόρειας Αφρικής.
ΔΙΕΘΝΗ

Πνίγηκε κοριτσάκι μετά από επίθεση σε βάρκα με πρόσφυγες ανοιχτά της Ιταλίας

Το τραγικό γεγονός έλαβε χώρα σε περιοχή έρευνα και διάσωσης της Ιταλίας και η Ακτοφυλακή της Ρώμης, μαζί με την Οικονομική Αστυνομία, κινητοποιήθηκαν άμεσα, συντρέχοντας στους ναυαγούς.