ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στην εξαγορά της Sillicon Valley Bank προχωρά η First Citizens

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική FDIC η First Citizens θα ;αναλάβει τόσο τις καταθέσεις όσο και τα δάνεια της Silicon Valley Bank, η συνολική αξία των οποίων αγγίζει τα 72 δισ. δολάρια.

Στην εξαγορά της Silicon Valley Bank προχωρά η First Citizens BancShares, σύμφωνα με ανακοίνωση της Federal Deposit Insurance Corp. Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά περιουσιακών στοιχείων της SVB ύψους περίπου 72 δισ. δολαρίων με discount που φθάνει στο επίπεδο των 16,5 δισ. όπως ανακοίνωσε η αμερικανική FDIC.  

Περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν στην υπό εκκαθάριση τράπεζα για διάθεση από την FDIC, ενώ το ομοσπονδιακό ίδρυμα απέκτησε επίσης δικαιώματα ανατίμησης μετοχών (equity appreciation rights) στην First Citizens αξίας έως και 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Το εκτιμώμενο κόστος της χρεοκοπίας για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων ανέρχεται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και το ακριβές μέγεθος θα καθοριστεί όταν τερματιστεί η αναγκαστική διαχείριση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.  

«Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη συναλλαγή σε συνεργασία με το FDIC που θα πρέπει να ενσταλάξει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Φρανκ Χόλντινγκ,  διευθύνων σύμβουλος της First Citizens. 

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει 56 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις και 17 υποκαταστήματα της Silicon Valley Bank θα αρχίσουν να λειτουργούν ως τμήμα της First Citizens, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξουν, τουλάχιστον άμεσα, αλλαγές στους λογαριασμούς των πελατών. 

Υπενθυμίζεται ότι η Silicon Valley Bank έγινε η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα που πτώχευσε εδώ και πάνω από μια δεκαετία, καταρρέοντας σε λιγότερο από 48 ώρες μετά την εγκατάλειψη ενός σχεδίου για  συγκέντρωση κεφαλαίων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Καταρρέει η τράπεζα PacWest στις ΗΠΑ και ψάχνει για αγοραστή

Σε ανακοίνωσή της, η περιφερειακή τράπεζα που αποτελεί μια από τις 100 κορυφαίες των ΗΠΑ, αναφέρει ότι δεν έχει αντιμετωπίσει ασυνήθιστες εκροές καταθέσεων και διερευνά τις στρατηγικές της επιλογές.
ΔΙΕΘΝΗ

Kλείνει η First Republic Bank: Στην J.P. Morgan περνά μέρος του ενεργητικού

Η κορυφαία αμερικανική τράπεζα θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της First Republic και όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων. Κόστος 13 δισ. δολ. για το ταμείο εγγύησης καταθέσεων.
halkbank
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα δίκη στο Εφετείο των ΗΠΑ για να κριθεί αν έχει ασυλία η Halkbank

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η τουρκική τράπεζα δεν έχει ασυλία με βάση τον ειδικό νόμο για ξένες κρατικές οντότητες, αλλά ζήτησε από το Εφετείο να αποφασίσει αν υπάρχει ασυλία με βάση την κοινή νομοθεσία.
Fed, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Fed: Προς νέα αύξηση των επιτοκίων στις 3 Μαΐου, ενδεχομένως την τελευταία

Στην τελευταία συνεδρίαση της στις 21 Μαρτίου, όταν είχε ήδη ξεσπάσει η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μ.β.