ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
Φωτο: Shutterstock

Την ανάπτυξη εμπορικών δεσμών με χώρες του Ειρηνικού θέλει η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως η Βρετανία συμφώνησε να ενταχθεί ένα εμπορικό σύμφωνο 11 χωρών του Ειρηνικού που περιλαμβάνει την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία για να ενταχθεί σε ένα εμπορικό σύμφωνο 11 χωρών του Ειρηνικού που περιλαμβάνει την Ιαπωνία και την Αυστραλία, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις της στην εν λόγω περιφέρεια και να οικοδομήσει τους παγκόσμιους εμπορικούς δεσμούς της μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως η Βρετανία συμφώνησε να ενταχθεί στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διειρηνική Σύμπραξη (CPTPP), σε μια κίνηση για την οποία το γραφείο του ανακοίνωσε πως αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.

«Η ένταξη στον εμπορικό συνασπισμό CPTPP βάζει το Ηνωμένο Βασίλειο στο κέντρο μιας δυναμικής και αυξανόμενης ομάδας οικονομιών του Ειρηνικού», ανέφερε ο Σούνακ σε δήλωσή του προσθέτοντας ότι η συμφωνία καταδεικνύει «τα πραγματικά οικονομικά οφέλη από τις ελευθερίες μας μετά το Brexit».

Η Βρετανία επιδιώκει να οικοδομήσει παγκόσμιους εμπορικούς δεσμούς μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ το 2020 και στρέφεται προς γεωγραφικά απομακρυσμένες, αλλά γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η χώρα βαθαίνει τις σχέσεις της με την περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού καθώς στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της η Κίνα αποτελεί μια «πρόκληση που θα καθορίσει μια εποχή».

Άλλα μέλη της CPTPP είναι το Μπρουνέι, ο Καναδάς, η Χιλή, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, το Περού, η Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ. Η Βρετανία είναι το πρώτο νέο μέλος που εντάσσεται σε αυτή την ομάδα χωρών, ο συνολικός πληθυσμός των οποίων είναι 500 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η ένταξή της θα συμπληρώσει τις υφιστάμενες διμερείς Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου (FTA) που έχει συνάψει η Βρετανία με τις περισσότερες χώρες μέλη της CPTPP και προσφέρει στις επιχειρήσεις επιπλέον επιλογές σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους μπορούν να διεξάγουν εμπόριο. Ο τομέας των υπηρεσιών θα επωφεληθεί επίσης από τη μείωση της διοικητικής γραφειοκρατίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Iapvnia, Iaponia, Japan, Simaia, flag
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιαπωνία καταδικάζει ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι και ο Κισίντα συμφώνησαν σήμερα να ενισχύσουν τις διμερείς τους σχέσεις στο πεδίο της ασφάλειας, σε μια περίοδο κατά την οποία η Κίνα πιέζει για να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.