ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
cyber attack-cyber security
Φώτο: Shutterstock

Άλμα 140% στις κυβερνοεπιθέσεις στην Ευρώπη, αναγκαία «κυβερνοασπίδα»

Για τον λόγο αυτό η Ευρώπη θέλει να εφοδιαστεί με μια «κυβερνοασπίδα», ένα σχέδιο που προβλέπεται να κοστίσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα βελτιώσει τον εντοπισμό των επιθέσεων σε προγενέστερο στάδιο.

Αντιμέτωπη με την κάθετη αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων, η Ευρώπη θέλει να εφοδιαστεί με μια «κυβερνοασπίδα», ένα σχέδιο που προβλέπεται να κοστίσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos.

«Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργηθεί μια 'ευρωπαϊκή κυβερνοασπίδα', η οποία θα βελτιώσει τον εντοπισμό των επιθέσεων σε προγενέστερο στάδιο. Σήμερα μπορεί να περάσει ένα διάστημα μέχρι και 190 ημερών από την αρχή της διάδοσης ενός malware (σ.σ.: κακόβουλο λογισμικό) και την έναρξη μιας επίθεσης», υπογράμμισε ο Μπρετόν.

Η επένδυση θα ανέλθει σε «πάνω από 1 δισεκ. ευρώ, ποσό τα δύο τρίτα του οποίου θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρώπη», διευκρίνισε προσθέτοντας πως θα παρουσιάσει στις 18 Απριλίου έναν ευρωπαϊκό κανονισμό, τον «Cyber Solidarity Act» (Κανονισμός για την Κυβερνοαλληλεγγύη).

Με την ευκαιρία του Διεθνούς Φόρουμ για την Κυβερνοασφάλεια (FIC) που αρχίζει σήμερα στη Λίλ, ο επίτροπος ανακοίνωσε την κατασκευή, ήδη από το 2024, «επιχειρησιακών κέντρων ασφαλείας» ώστε να ενισχυθεί η κυβερνοασφάλεια των κρατών μελών.

«Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι κυβερνοεπιθέσεις έκαναν ένα άλμα 140% στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, η αμοιβαιοποίηση και ο συντονισμός των δυνάμεών μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθίστανται περισσότερο απαραίτητοι παρά ποτέ επειδή η απειλή θα επεκταθεί», υπογράμμισε.

«Όλως τυχαίως», οι δραστηριότητες αυτές αυξάνονται στις χώρες που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, πρόσθεσε σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό LCI.

Ο νέος κανονισμός θα ενθαρρύνει τις ενδιαφερόμενες χώρες να διεξάγουν επιθετικές ενέργειες μόλις διαπιστώνεται ο υπεύθυνος για μια επίθεση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εφοδιαστεί με ένα νομοθετικό οπλοστάσιο, όπως ο κανονισμός «Cyber Resilience Act», που ανακοινώθηκε στα τέλη της περυσινής χρονιάς και ορίζει κοινούς κανόνες αναφορικά με τα διασυνδεδεμένα αντικείμενα, ή η οδηγία NIS 2, η οποία προβλέπεται για το 2024 και επιβάλλει στις επιχειρήσεις νέες υποχρεώσεις σχετικά με την ασφάλεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Χτύπημα σε διεθνή οργάνωση που έκλεβε μέσω ψεύτικων τηλεφωνικών κέντρων

Οι Αρχές κατάφεραν να συλλάβουν 80 άτομα στην Λετονία και 28 στη Λιθουανία, ενώ κατασχέθηκαν, μετρητά, χρήματα σε λογαριασμούς και πολυτελή οχήματα καθώς και περισσότερα από 95.000 ευρώ σε κρυπτονομίσματα.
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα η διεύρυνση της ΕΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι εξετάζονται μια σειρά από πολιτικές αξιολόγησης προ διεύρυνσης ενώ τόνισε ότι έχει επιστρατευτεί προσωπικό του FRONTEX και έχουν κινητοποιηθεί 63 εκ. ευρώ σε πρόσθετη χρηματοδότηση για την επιτήρηση των συνόρων.