ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Βέμπερ: Στο μεταναστευτικό χρειάζεται ουσιαστική αλληλεγγύη προς την Ιταλία

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δηλώνει ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αλληλεγγύη δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε», σε συνέντευξη του στην Corriere della Sera.

O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και στην στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη. «Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα αλληλεγγύης των άλλων χωρών της ΕΕ προς την Ιταλία. Για τον λόγο αυτό, η ομάδα του ΕΛΚ ζήτησε να διεξαχθεί, αυτή την εβδομάδα, ειδική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Βέμπερ.

Παράλληλα, τόνισε ότι το όλο σχέδιο για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό που παρουσίασε, τον Φεβρουάριο, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «είναι καλό, αλλά έχουμε καθυστερήσει σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αλληλεγγύη δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε» διότι «όταν έχουμε έναν τόσο μεγάλο αριθμό αφίξεων μεταναστών και προσφύγων, και η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το όλο φαινόμενο με σοβαρό τρόπο, οι άλλες χώρες -όπως η Γερμανία και η Γαλλία- πρέπει να βοηθήσουν».

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ζητά «να γίνει μια προσπάθεια, σε ό,τι αφορά την βόρειο Αφρική, παρόμοια με εκείνη που πραγματοποιήθηκε με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την Τουρκία, για το οποίο η ΕΕ διέθεσε περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ». Σε ερώτηση, τέλος, της Corriere della Sera σχετικά με το αν «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάθος που δεν θέλει να χρηματοδοτήσει την δημιουργία φραγμάτων», ο Γερμανός πολιτικός και επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απάντησε:

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα νομικής φύσεως, συμμερίζομαι την άποψη του προέδρου Μισέλ, πρόκειται για πολιτικό θέμα και, για τον λόγο αυτό, θα συζητήσουμε και θα ψηφίσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πιστεύω ότι τα άλλα κόμματα, όπως οι φιλελεύθεροι, οι σοσιαλιστές και οι πράσινοι, θα πρέπει να εξηγήσουν για ποιο λόγο φτιάχνουν φράγματα σε εθνικό επίπεδο, αλλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζουν κατά. Δεν την θεωρώ μια σοβαρή στάση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τζ. Μελόνι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξε βηματισμό στο μεταναστευτικό

Όπως δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός η πρόταση της Κομισιόν να επενδυθούν 15 δισ. ευρώ στο νέο προϋπολογισμό για την μετανάστευση και την Εξωτερική Διάσταση, αποτελούν απόδειξη της αλλαγής σκέψης της ΕΕ.