ΓΔ: 1273.48 0.25% Τζίρος: 70.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Fed μείωσε τα επιτόκια αλλά δεν έπεισε Wall Street και Τραμπ

Στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων μέσα σε διάστημα δύο μηνών προχώρησε η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed), με το επιτόκιο να διαμορφώνεται 1,75-2%, μετά τη μείωσή του κατά ένα τέταρτο της μονάδας (0,25%). Η κίνηση αυτή πάντως δεν έπεισε ούτε τη Wall Street, ούτε τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ανακοίνωσε απόψε, όπως ήταν αναμενόμενο, μια μικρή μείωση των επιτοκίων, τη δεύτερη μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

Το επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 1,75-2%, μετά τη μείωσή του κατά ένα τέταρτο της μονάδας (0,25%).

Να σημειωθεί ότι η Νομισματική Επιτροπή της Fed εμφανίστηκε διχασμένη, αφού μόνο επτά μέλη της ψήφισαν υπέρ και τρία κατά της μείωσης των επιτοκίων: οι δύο επειδή εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία δεν χρειάζεται περισσότερα ερεθίσματα και ο τρίτος επειδή ήθελε μεγαλύτερη μείωση, κατά 50 μονάδες βάσης.

Η εξέλιξη αυτή πάντως απογοήτευσε την Wall Street, αφού δεν φάνηκε σαφής κατεύθυνση για τις επόμενες κινήσεις πάνω στο θέμα και υπήρχαν σημαντικές «διαρροές» στη ψηφοφορία, ενώ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάστηκε απογοητευμένος γράφοντας στο twitter «δεν έχουν κότσια, δεν έχουν όραμα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πριν λίγο καιρό είχε καλέσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να «μηδενίσει τα επιτόκια», δίνοντας το δικό του στίγμα για την πολιτική που πιστεύει ότι θα πρέπει να επιλεχθεί. 

Η Fed αύξησε επίσης στο 2,2%, από 2,1%, την πρόβλεψή της όσον αφορά την ανάπτυξη για το 2019.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Omologa, bonds
ΔΙΕΘΝΗ

Τα υψηλά επιτόκια της Fed αυξάνουν τις αποδόσεις ομολόγων παγκοσμίως

Oι αποδόσεις οφείλονται και στο γεγονός ότι το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται με ξέφρενο ρυθμό, εντείνοντας την ανησυχία των επενδυτών μετά και την υποβάθμιση του αξιόχρεου από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch τον Αύγουστο.
ΔΙΕΘΝΗ

Τζ. Πάουελ: Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της ως προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αυξάνοντας την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων.