ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ενόχληση του Παρισιού για τις δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη για το Ουκρανικό

Ο Κινέζος πρέσβης στη Γαλλία, Λου Σαγιέ εκτίμησε ότι οι χώρες που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση «δεν έχουν πραγματικό καθεστώς βάσει του διεθνούς δικαίου διότι δεν υπήρξε διεθνής συμφωνία για να οριστικοποιηθεί το καθεστώς τους ως ανεξάρτητες χώρες».

Η Γαλλία εξέφρασε χθες Σάββατο το βράδυ την «κατάπληξή» της για τις δηλώσεις του πρεσβευτή της Κίνας στο Παρίσι, ο οποίος αμφισβήτησε την ανεξαρτησία των χωρών που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση και το γεγονός ότι η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του την Παρασκευή το βράδυ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI, ο Λου Σαγιέ εκτίμησε ότι οι χώρες που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση «δεν έχουν πραγματικό καθεστώς βάσει του διεθνούς δικαίου διότι δεν υπήρξε διεθνής συμφωνία για να οριστικοποιηθεί το καθεστώς τους ως ανεξάρτητες χώρες».

Σε ό,τι αφορά την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο την οποία η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε το 2014, δήλωσε: «Εξαρτάται από το πώς βλέπει κανείς το πρόβλημα. Υπάρχει η Ιστορία. Η Κριμαία αρχικά ήταν ρωσική. Ο Χρουστσόφ ήταν αυτός που προσέφερε την Κριμαία στην Ουκρανία την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης».

Ο Κινέζος διπλωμάτης ζήτησε να σταματήσει η «στρεψοδικία» στο θέμα των μετασοβιετικών συνόρων. «Τώρα το πιο επείγον είναι να σταματήσουν, να υπάρξει εκεχειρία» μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, εκτίμησε. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «ενημερώθηκε με κατάπληξη» για τις δηλώσεις αυτές και ζήτησε από την Κίνα «να δηλώσει αν αντικατοπτρίζουν τη θέση της, κάτι που ελπίζουμε να μην συμβαίνει».

Η Ουκρανία αναγνωρίστηκε διεθνώς «στα σύνορα τα οποία περιλαμβάνουν την Κριμαία το 1991 από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένης της Κίνας, μετά την πτώση της ΕΕΣΔ ως νέο κράτος μέλος του ΟΗΕ», υπογράμμισε το Παρίσι, υπενθυμίζοντας ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 είναι «παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Να αναπτύξει τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα στοχεύει η Γαλλία

Καθώς το Πεκίνο είναι πρόθυμο να εμβαθύνει τη συνεργασία με το Παρίσι σε ορισμένους τομείς, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως δεν θέλει η χώρα να αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση στις κινεζικές αγορές.
Ukraine-Polemos-War
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνεται η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία με όπλα μακρού βεληνεκούς

Η Γαλλία θα προσφέρει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SCALP στο Κίεβο δίνοντας τη δυνατότητα να πλήξει στόχους έως και 250 χλμ μακριά, ενώ Γερμανία και Νορβηγία αυξάνουν την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ετοιμάζει πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

Εκτός από την οικονομική βοήθεια της ΕΕ, Γαλλία και Ιταλία προμήθευσαν το Κίεβο με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T, ενώ και η Νορβηγία πρόκειται να δώσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για την πυρηνική ασφάλεια της Ουκρανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από τη Ρωσία στο Κίεβο και άλλες πόλεις

Αυτή ήταν η ένατη αεροπορική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα τον Μάιο, με τη διοίκηση του Κιέβου να αναφέρει ότι απέκρουσε τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν. Ένας νεκρός και δυο τραυματίες από τις ρωσικές επιθέσεις στην Οδησσό.
Ukraine- Kievo
ΔΙΕΘΝΗ

Απεσταλμένος του Πεκίνου στο Κίεβο με στόχο να βρεθεί ειρηνευτική λύση

Η Κίνα, στενή εταίρος της Μόσχας, δεν έχει καταδικάσει δημόσια την ρωσική εισβολή, ενώ αυτή θα είναι η πρώτη επαφή ανάμεσα στον πρόεδρο Ζελένσκι και κινέζο ανώτατο αξιωματούχο από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης